Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
El Carnaval és una època de desenfrenament i disbauxa tan intensa que requereix un comiat tràgic amb dol, llàgrimes i enterrament, i un període posterior de penitència per als practicants de la Quaresma. Abstinència de carn a banda, el que és ben cert és que, al mes de febrer, nombroses poblacions del país celebren el Carnaval amb bones dosis de rialles. La que trobareu a continuació és la nostra tria de la festa més descarada de l’any.
Carnestoltes Vilanova i la Geltrú
Del 2 al 13 de febrer
Vilanova i la Geltrú (Garraf)
Comparses molt dolces
La capital del Garraf acull un dels Carnestoltes més antics i singulars del país. Declarat festa patrimonial d’interès nacional, està documentat des del 1790. Des d’aleshores, aquesta festa conserva diversos elements únics. El dia 2 es donarà el tret de sortida als actes de celebració amb el ball de Mantons, que rememora els antics lligams de Vilanova amb Cuba. El 7 de febrer es farà la Merengada (una guerra de merengues), i l’endemà arribarà Sa Majestat, el rei dels poca-soltes, amb la rua de l’Arrivo. Els dies següents sortirà el Moixó Foguer (una mena d’ocell humà) i el Caramel (acompanyat per una cercavila infantil). I diumenge tindrà lloc la gran desfilada de comparses, que culminarà amb la guerra-pluja de caramels a la plaça de la Vila. La gresca continuarà fins al Dimecres de Cendra, quan s’enterra la sardina.
Els gegants de Solsona durant el carnaval
Del 2 al 13 de febrer
Solsona (Solsonès)
Rucs penjants i altres bestieses
A Solsona fan desfilades, balls de gegants i molta xerinola. Dijous 7 de febrer es proclamarà la República Independent de Solsona. I, divendres, el ball de la Patacada i el concert nocturn de Carnaval. Però l’acte estrella del seu carnaval –divertit i controvertit– és la penjada del ruc, a la mateixa plaça del Ruc. En diversos moments del cap de setmana es penja un ase de peluix dalt del campanar, i d’allà estant ruixa tots els presents amb aigua. És el que s'anomena "Pixats de ruc".
Carnestoltes Tarragona - Diables
Del 5 al 12 de febrer
Tarragona (Tarragonès)
L'especial Rua de l'Artesania
El carnaval de Tarragona s'inicia dimarts 5 amb el 'xarró', una sopa que es cuina als voltants de la plaça del Mercat. L'acte més multitudinari, però, és la Rua de l'Artesania, la tarda del dia 9 de febrer, des de l'avinguda Ramon i Cajal cap a la Rambla Vella, rua famosa per l'espectacularitat de les disfresses i les carrosses. El dia 7 hi haurà una passarel·la de disfresses individuals al Recinte Firal i, el 10, sortirà la Rua del Lluïment amb comparses espectaculars.
Actuació d'una de les comparses del carnaval de Centelles
Del 5 al 12 de febrer
Centelles (Osona)
Desfilada de balls i carrosses
La disbauxa es dispara a Centelles el dia de la Gran Rua de Carnaval. Després de la presentació del rei Carnestoltes, al voltant de les sis de la tarda, una munió de carrosses i comparses recorre els principals carrers de la vila per acabar a la plaça Major. A la nit hi ha ball per a tothom.
Carnestoltes de Lleida
Del 6 al 13 de febrer
Lleida (Segrià)
Rues i curses sobre rodes
Lleida dóna el tret de sortida al seu carnaval amb la rua gegant de la secta dels Carnavalots, el dimecres 9. Però l’acte central és la Gran Rua del dissabte 12, a partir de les 18.30 h. Per reposar de la gresca d’aquest dia, el matí de diumenge té lloc la Cronocursa de Llits, amb tots els participants ajaguts sobre rodes. És sorprenent la qualitat i la originalitat dels ginys que hi participen. No parareu de riure!
Carnestoltes: Sitges- Enterro
Del 7 al 14 de febrer
Sitges (Garraf)
Dies d'orgull carnavaler
Qui més qui menys coneix la festa nocturna de Sitges, però durant els dies de carnaval l’animació es multiplica. El punt culminant serà el dimarts 12. La Rua de l’Extermini fa honor al seu nom i elimina qualsevol pena o cabòria amb una desfilada realment sorprenent basada en coreografies treballades i vestits (o desvestits) ben llampants. Abans, el dia 10, els carrers del centre seran l'escenari de la primera de les rues de disfresses.
Desfilada de carnaval a Barcelona
Del 7 al 13 de febrer
Barcelona
El rei dels Poca-soltes arriba a la capital
Com cada any per aquestes dates, la disbauxa inunda els carrers de Barcelona per rebre Sa Majestat Carnestoltes. La festa començarà el Dijous Gras (7 de febrer), quan, a diferents espais de la ciutat, es podran tastar les menges tradicionals de Carnestoltes, com ara truites, botifarra d’ou o coca de llardons. Aquell mateix dia, els gegants del Carnaval, en Rodanxó i la Rodanxona, i els set ambaixadors, representants de les set antigues viles de Barcelona, rebran el rei dels Poca-soltes. La celebració continuarà dissabte 9 i diumenge 10 amb les desfilades, les dels barris i la Gran Cavalcada del Rei Carnestoltes (diumenge). El mateix diumenge se celebrarà la Taronjada, una batalla campal de confeti i globus de color taronja que acabrà amb el ball de màscares. La festa acabarà el Dimecres de Cendra amb l'enterrament de la sardina.
Carnaval de Vinaròs
Del 7 al 13 de febrer
Vinaròs (Baix Maestrat)
Reis, reines i una pluja de confeti
No és una festa que hagi conservat gaires elements tradicionals, però és tan multitudinària que ha esdevingut una de les més esperades de la comarca. Declarada d’interès turístic, se’n té constància des de l’any 1871. La seva celebració, com va passar amb tants d’altres carnavals, va quedar prohibida pel franquisme. Va ser l’any 1983 quan es va recuperar oficialment. Enguany, la celebració arriba a la 30a edició i, a més de les clàssiques disfresses i comparses, hi trobareu grans gales per triar el rei i la reina del Carnaval. És famosa la batalla de farina i la de confeti, dos actes esperats pels xiquets.
Carnaval de Torelló
Del 7 al 13 de febrer
Torelló (Osona)
Les curioses Senyoretes
El carnaval de Torelló és ple d’actes, però allò que el diferencia de la resta de carnestoltes són les Senyoretes i Homenots, que aquest any se celebren el 8 de febrer. Des de fa vint anys, els homes del poble es posen roba de dona i surten al carrer el divendres. La festa s’acaba a la discoteca popular que es munta a l’envelat. Diumenge hi ha el carnaval infantil i dilluns i diumenge, una batalla de boles de neu (si per casualitat neva).
Carnaval
Del 7 al 13 de febrer
Rubí (Vallès Occidental)
Un carnestotles de sèrie
El carnaval de Rubí és una de les festes més populars del calendari festiu de la ciutat vallesana. Enguany, la màscara de l'arlequí centra el cartell de la festa, reivindicant la disfressa com a element emblemàtic del carnaval. El tret de sortida és Dijous Gras, tot i que no serà fins dissabte 9 de febrer que les disfresses sortiran al carrer amb la cèlebre rua i el ball popular. Els actes culminen el dia 13, amb el tradicional enterrament de la sardina.
Carnestoltes Mataró
Del 7 al 13 de febrer
Mataró (Maresme)
El Pellofa es riu de tot
El carnaval de Mataró no seria el mateix sense la figura d’en Pellofa, el rei de la gresca. Tothom el plora durant l’enterrament de la sardina, amb la lluita teatral entre les forces del carnestoltes i les de la quaresma. Però abans dels plors vénen les rialles, amb actes com el repartiment de truites, els balls i jocs infantils, la gran desfilada de disfresses, els concerts i altres oportunitats per deshinibir-se.
Carnestoltes Terrassa
Del 7 al 13 de febrer
Terrassa (Vallès Occidental)
Una festa al voltant del mort
Durant cinc dies no faltarà la disbauxa a Terrassa. La Rua de dissabte congrega les principals associacions i grups de la ciutat. Però l'acte més multitudinari és el "fogós" enterrament del dimecres de Cendra. La gran desfilada està formada pels tabalers, els armats que custodien el carruatge i un conjunt de personatges pagans: la 'pàjara', els nans i els diables, entre d’altres. Tot entre exhibicions de pirotècnia que us deixaran bocabadats.
Carnaval de Berga
Del 7 al 13 de febrer
Berga (Berguedà)
Bombes de farina sobre la ciutat
Berga recorda les guerres carlines amb un enfrontament amistós, sense bales ni retrets. El diumenge de carnaval, cada equip es reuneix per esmorzar i revisar l’arsenal de bombes, que són fetes de farina. Després té lloc la lluita, de la qual és impossible escapar-ne sense rastre de farina. L'equip guanyador pren l’Ajuntament.
Els ciutadans de Molins de Rei celebrant el carnaval amb el camell
16 i 17 de febrer
Molins de Rei (Baix Llobregat)
Un intens carnaval de dos dies
Molins de Rei se submergeix en un festival de disfresses durant tot el cap de setmana. En només dos dies se celebra una festa infantil, una rua popular, la Correcuita del Camell i la Cremada Reial. Una bona oportunitat per visitar aquesta vila de la riba del Llobregat on la disbauxa ajudarà a fer més agradable el penós context de crisi.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació