Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

“La catedral de la Seu d’Urgell és universal”

L’escriptor i historiador Albert Villaró dóna suport al gran temple romànic de l'Alt Urgell

L'escriptor Albert Villaró, nascut a la Seu d’Urgell, es confessa un enamorat de la catedral de la Seu. Com a arqueòleg, la seva fascinació per aquest monument, va més enllà de l’aspecte arquitectònic, i afirma que és un espai que “parla”. "Fa vint anys, en unes excavacions al claustre, vaig trobar l’ara paleocristiana que avui és la que presideix l’altar major. Va ser un moment epifànic, la meva petita contribució a la història mil·lenària de la catedral dels Pirineus. Em vaig sentir com una minúscula baula d’una cadena llarguíssima i anònima."

L’escriptor considera que aquesta catedral representa moltes coses per a la ciutat on es troba, però també sap que traspassa fronteres ja que “és comunitat i és universal”. I es mostra així de concís justificant la seva elecció: “perquè és escenari, testimoni i monument”.

Novel·la històrica amb imaginació
Albert Villaró (Seu d’Urgell, 1964) és escriptor, però també és arqueòleg i historiador. Per això, moltes de les seves novel·les tracten temes històrics o hi juguen, reinterpretant el passat o imaginant un temps fictici per explicar el futur, com es veu a l’obra ‘Els ambaixadors’ que transcorre en una Catalunya independent, i amb la qual va guanyar el Premi Josep Pla l'any 2013. El 2015 va obtenir el Premi Prudenci Bertrana, amb una novel·la on també es barreja la intriga i la ficció històrica, ‘La bíblia andorrana’. Entre altres títols de l’autor, també destaquen ‘Blau de Prússia’ (2006), ‘Obaga’ (2003) o ‘Lescala del dolor’ (2012).

Superar la fase classificatòria
La catedral de la Seu d’Urgell va ser un dels tres monuments més proposats, de tots els que es van recollir al llarg de dues setmanes de votació popular a través de les xarxes socials i del web del concurs, juntament amb els Vilars d’Arbeca i la basílica de Santa Maria de Mataró. Ara, competeix per classificar-se per a la següent fase, els quarts de final.

Per això, ha arribat l’hora de votar. Fins al dia 21 de març, a les 12 hores, es pot votar cada hora per qualsevol de les 20 icones patrimonials seleccionades, a través del web del monument favorit. Per fer-ho només cal ser usuari registrat.

El dia 21, els 12 monuments que hagin obtingut menys vots quedaran eliminats, i coneixerem el nom dels 8 finalistes, en directe, al programa 'Estat de Gràcia' de Catalunya Ràdio, a partir de les 18h. Mentrestant, pots seguir les votacions a través del web o a les xarxes, utilitzant l’etiqueta #MonumentCat.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Concurs finalitzat
Consulta el resultat de la final del Monument favorit de Catalunya en aquest enllaç
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació