Actualitat 2019

Toni Orensanz: “No em canso mai de visitar la cartoixa d’Escaladei”

El periodista i escriptor defensa aquest conjunt del Priorat com a monument favorit

14 de de març de 2019
Toni Orensanz
Toni Orensanz

Periodista, escriptor i guionista, Toni Orensanz és una persona polifacètica, fascinada per la nostra història. El seu monument favorit és la cartoixa d’Escaladei, situada el bell mig del Priorat. “Escaladei ho té tot: els ressons antics de la primera cartoixa de la Península, una història de poder i esplendor, un entorn d’una espiritualitat del tot acreditada i l’encant decadent d’unes ruïnes que no deixen de sorprendre els arqueòlegs”, afirma Orensanz.

Per a l’escriptor, també és important el fet de descobrir-ne coses cada cop que la visita, i confessa: “No em canso mai de visitar la cartoixa d’Escaladei”. També remarca que “és un molt bon lloc per reflexionar sobre la fragilitat de tota obra humana, per superlativa que et pugui semblar”.

La memòria històrica
Toni Orensanz ha recuperat fets que havien quedat enterrats o que havien passat desapercebuts, amb històries com les del llibre ‘L’òmnibus de la mort: parada Falset’ (Ara Llibres, 2008), en què explicava el funcionament de La Brigada de la Mort i la seva estada a Falset, i ‘El nazi de Siurana’ (Ara Llibres, 2016), en què revelava la identitat d’un agent de les SS que s’havia refugiat a Siurana un cop acabada la Segona Guerra Mundial. També es va endinsar en la ficció amb ‘L’estiu de l’amor’ (Amsterdam, 2013).
 

Cartoixa d'Escaladei

Cartoixa d'Escaladei

 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris