Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2018

Vota i entra en el sorteig de centenars de premis

"Sant Pere de Rodes mereix guanyar per la seva importància social, econòmica i política”

L'historiador i arqueòleg Eudald Carbonell també destaca l’entorn on es troba el monestir

L’historiador i arqueòleg Eudald Carbonell considera que el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes mereix ser el monument favorit dels catalans “per molts motius”, però destaca per damunt dels altres “la seva importància social, econòmica, religiosa i política des del segle X al XII”. També reconeix que un altre dels motius és l’indret on es troba, destacant "la importància de la seva situació i, per tant, la vista del cap de Creus i l’Empordà”.

Carbonell també remarca que Sant Pere de Rodes és un espai monumental, “tant l’exterior, on destaquen les torres quadrades, com l’interior, amb la nau central i el claustre amb els famosos capitells i les seves imatges”.

El monestir és un dels 20 monuments finalistes d'aquesta edició del concurs del monument favorit i opta de nou a convertir-se en la icona patrimonial preferida dels catalans, després que l'any passat arribés fins a les semifinals on va caure davant de l'església de Sant Climent de Taüll.

Una mica de prehistòria

Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953) és un dels prehistoriadors més destacats d’Europa. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), es doctorà en Geologia del Quaternari a la Universitat Pierre et Marie Curie Paris VI i en Geografia i Història a la Universitat de Barcelona (UB). El 1988 es va incorporar com a professor a la Universitat Rovira i Virgili (URV), i va impulsar la creació de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) l’any 2004.

Ha treballat en nombroses excavacions en jaciments europeus i africans, entre les quals destaca el d’Atapuerca, i és autor de desenes de títols de referència, a més de publicar llibres divulgatius com ara 'Planeta humà' (2000), amb R. Sala; 'Entendre la ciència des de dins (o si més no intentar-ho)' (2006), amb P. Hortolà; 'L'arqueòleg i el futur' (2013), o 'Ens farem humans' (2014), amb P. Hortolà.

La fase classificatòria
Després de dues setmanes recollint les propostes de tots els usuaris i a través de les xarxes socials, ja coneixem els 20 monuments finalistes del concurs, entre els quals hi ha el Castell de Montsoriu, Sant Pere de Rodes o el jaciment d’Empúries, entre molt d’altres.

Ara, ha arribat l’hora de votar. Des del 14 de març fins al dia 21 del mateix mes es pot votar, cada hora, per qualsevol de les 20 icones patrimonials seleccionades, a través del web del monument favorit. Per fer-ho només cal ser usuari registrat de Descobrir.cat.

El dia 21, els 12 monuments que hagin obtingut menys vots quedaran eliminats, i coneixerem el nom dels 8 guanyadors, en directe, al programa 'Estat de Gràcia', de Catalunya Ràdio, a partir de les 18h. Mentrestant, pots seguir les votacions a través del web o a les xarxes, utilitzant l’etiqueta #MonumentCat.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Concurs finalitzat
Consulta el resultat de la final del Monument favorit de Catalunya en aquest enllaç
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació