Anuncia't al Descobrir

El monument favorit dels catalans 2017

Vota i guanya més de 1.000 premis

Les cartes guanyadores del castell de Cardona

Analitzem les raons per les quals la fortalesa invencible és el monument favorit dels catalans 2017

Història i monumentalitat són les cartes guanyadores del castell de Cardona. Protagonista d’un dels episodis cabdals de la Guerra de Successió, la fortificació és el símbol de la resistència i el darrer baluard de les llibertats de Catalunya. Aquest fet històric trascendental, a més d’una monumentalitat innegable, han fet que el castell de Cardona s’hagi proclamat vencedor en la segona edició del concurs. Aquests són els punts forts del castell de Cardona:

Una fortalesa inexpugnable, mai vençuda per les armes

El castell va ser molt important durant la Guerra de Successió: la vila i la seva fortificació estaven situades en un lloc estratègic per evitar l’avançament de les tropes borbòniques. Manuel Desvalls, al front del castell, va capitular el 18 de setembre del 1714, una setmana després que la resta de Catalunya. Cardona continuava sent la fortalesa inexpugnable, mai vençuda per les armes.
Croquis del setge de Cardona de l'any 1711 Croquis del setge de Cardona de l'any 1711, signat per Claude Masse

La sal, una font de riquesa

Gràcies a l’explotació de la sal, els senyors de Cardona es van convertir en una de les nissagues més influents en la política de la corona catalanoaragonesa. I gràcies al seu poder i les seves riqueses, ens ha arribat fins avui una fortificació monumental. La visita al Parc Cultural de la Muntanya de Sal ajuda a entendre molt bé perquè els Cardona eren tan rics —i és un passeig formidable per les meravelles que hi ha sota terra.
L'interior de la muntanya de Sal de Cardona L’interior de la muntanya de Sal de CardonaBeusson

La joia del primer romànic català

Un dels tresors més ben guardats del castell de Cardona és la col·legiata de Sant Vicenç, una joia del primer romànic català. De visita imprescindible. Des de l’any passat, a més, aquesta església monumental és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europa: Orson Welles hi va rodar 'Campanades a mitjanit'.
Projecció de la pel·lícula 'Campanades a mitjanit' a la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona Projecció de la pel·lícula ‘Campanades a mitjanit’ a la col·legiata de Sant Vicenç de CardonaAjuntament de Cardona / Fotografia Boixadera

Una cort com la de Barcelona

Entre els segles XI i XV, el castell va ser la residència dels senyors de Cardona, emparentats amb les principals cases reials europees. Eren tan influents que el duc de Cardona era conegut com 'el rei sense corona'. A casa seva, els Cardona s'envoltaven d’una cort de servidors, en un ambient que imitava l’etiqueta de la cort reial de Barcelona.
L'escut d'armes dels Cardona Els cards protagonitzen l'escut d'armes dels Cardona

Un nucli medieval encisador

Dalt del turó, el recinte del castell corona una vila medieval amb molta història. Passejar pels carrers i portals del nucli antic de Cardona és una delícia. És obligatori travessar les muralles pel portal de Graells: comença el viatge a l'edat mitjana!
El portal de Graells, a Cardona El portal de Graells, a CardonaArnaugir

Una ubicació estratègica i privilegiada

La ubicació estratègica del castell de Cardona és innegable. Des d'aquest indret, es dominen visualment la vall de Cardener, el Pirineu i els salins, que eren la font de riquesa dels senyors de Cardona. Pujar-hi val la pena per amarar-se d'història, però també per inspirar a fons i omplir els pulmons d'aire pur.
La vista des del castell de Cardona, amb la vall del Cardener i el Pirineu La vista des del castell de Cardona, amb la vall del Cardener i el PirineuGitanna / Thinkstock

Una àmplia oferta turística

Al voltant del castell, s'ha articulat una sàvia oferta turística que inclou visites guiades i teatralitzades, rutes gastronòmiques, itineraris a peu i amb bicicleta per l'entorn, museus amb activitats i tallers, allotjaments encisadors en edificis històrics... A l'Oficina de Turisme de Cardona tenen tota la informació!
Una parella visita el nucli antic de Cardona Una parella visita el nucli antic de CardonaAjuntament de Cardona

Un calendari farcit de festes i fires

Cardona té una vida cultural altíssima, i s'hi celebren esdeveniments de tot tipus: la Fira Medieval - Festa de la Sal, que se celebrarà el cap de setmana del 3 i 4 de juny; la festa major, dedicada a la Mare de Déu del Patrocini, que se celebra del 9 al al setembre; la Fira de la Llenega, que es farà el diumenge 29 d'octubre, i el Festival de Música Sacra, que es fa a la col·legiata de Sant Vicenç al març, entre altres.
Un concert del Festival de Música Sacra, a Cardona Un concert del Festival de Música Sacra, a la col·legiata de Sant VicençAjuntament de Cardona
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Concurs finalitzat
Consulta el resultat de la final del Monument favorit de Catalunya en aquest enllaç
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació
Notice: Undefined variable: privacyPolicyId in /var/www/html/www.descobrir.cat/ca/homebottom.php on line 630