Anuncia't al Descobrir

10 parcs naturals imprescindibles de les Balears

L'arxipèlag balear presumeix d'una naturalesa rica en diversitat de paisatges i ecosistemes únics, amb nombrosos parcs naturals situats en un marc ideal on respirar aire pur i fer bones fotografies.

L'arxipèlag balear sorprèn per les meravelles dels seus espais naturals. La bellesa dels seus paisatges i la singularitat de la seva flora i fauna són les raons que els converteixen en imprescindibles. De fet, alguns d'aquests parcs naturals es troben entre els més espectaculars del nostre territori. A més, aquests paratges ofereixen moltes activitats dirigides a tot tipus de públics, com ara practicar senderisme, busseig, ciclisme o caiac.

Parc Nacional Marítim Terrestre de l'arxipèlag de Cabrera (Mallorca)

Situat al sud de Mallorca, s'hi pot arribar amb les barques turístiques que surten des de la Colònia de Sant Jordi (Ses Salines). També s'hi pot accedir amb embarcació privada tenint un permís previ de navegació i ancoratge. Es pot conèixer la bellesa d'aquesta illa visitant els seus senders i algunes cales on observar espècies com la gavina corsa, l'àguila pescadora o les sargantanes. Però, sens dubte, la fauna i la flora que es troben sota l'aigua són les més sorprenents. En les seves aigües cristal·lines, entre coves, fons rocosos i sorrencs o entre praderies de posidònia viuen gran quantitat d'animals marins com ara meros,dofins i estrelles de mar d'un intens color vermell que no passen desapercebudes.
Arxipèlag de Cabrera

Parc Natural de s’Albufera des Grau (Menorca)

Es tracta del parc natural més important de l'illa. Compta amb més de 5.000 hectàrees i és un dels punts clau de la Reserva de la Biosfera de Menorca. Aquest espai natural està format per s'albufera des Grau, l'illa d'en Colom i el cap de Favàritx. S'hi troben gran diversitat d'ambients, com ara zones humides, terrenys agrícoles i ramaders, boscos, penya-segats, platges i illots en zones marines. Així mateix, en la seva gran extensió hi habiten centenars d'espècies animals i vegetals, entre els quals destaquen els ocells aquàtics (anàtides, agrons, corbs marins) i rapinyaires (àguila pescadora, milà i àguila calçada).
Parc Natural de s'Albufera des Grau (Menorca) Parc Natural de s’Albufera des Grau (Menorca)

Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera

Situat entre les dues illes Pitiüses, s'estén des del sud d'Eivissa fins al nord de Formentera, incloent el braç de mar que les separa i ocupant gairebé 3.000 hectàrees terrestres i més de 13.000 marines. Acull bona part de les praderies de 'Posidonia oceanica' que envolten les illes i que formen part de la declaració d'Eivissa com a Patrimoni de la Humanitat. La posidònia afavoreix la rica biodiversitat marina de l'illa i contribueix a la puresa de les seves aigües. La singularitat d'aquest espai natural rau en el fet que constitueix una àrea de descans i de nidificació per a les aus en les seves migracions, entre les quals destaquen els flamencs.
Parc Natural de ses Salines d'Eivissa i Formentera

Parc Natural de s’Albufera de Mallorca (Mallorca)

Situat al nord-est de Mallorca, en els termes municipals de Muro i sa Pobla, es pot accedir a aquest parc a peu o amb bicicleta pel Pont dels Anglesos. L'aigua és la base de la seva riquesa, element que juntament amb la humitat del sòl permeten el creixement continu de la vegetació. El Parc rep l'aigua de pluja a través de torrents i fonts, per això és un hàbitat idoni per a les aus, que volen per les extenses maresmes d'aquest parc i troben menjar i recer entre les seves llacunes i canyissars. De fet, només en aquest parc hi ha comptabilitzades més de les dues terceres parts del total d'espècies d'ocells de les Balears, és a dir, un total de 271 varietats, de manera que és el lloc ideal per al turisme ornitològic.
Parc Natural de s'Albufera de Mallorca (Mallorca) Parc Natural de s’Albufera de Mallorca (Mallorca)

Parc Natural de Mondragó (Mallorca)

Aquest paratge protegit està situat a la costa sud-est de Mallorca, a les marines de Llevant, al terme municipal de Santanyí. S'hi pot accedir per la carretera de Palma a Santanyí. Aquest parc natural té un gran valor ecològic i acull una enorme varietat paisatgística i una gran riquesa de flora i fauna. Una directiva europea l'ha declarat zona d'especial de protecció per a les aus (ZEPA), ja que s'hi han catalogat més de 70 espècies, la majoria migratòries i pròpies de zones humides.
Parc Natural de Mondragó (Mallorca) Parc Natural de Mondragó (Mallorca)

Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent (Eivissa)

A l'oest d'Eivissa, al municipi de Sant Josep de sa Talaia, trobem un grup d'illots en els quals conviuen diferents espècies d'ocells marins, sargantanes i invertebrats endèmics, a més d'una flora de gran riquesa. La Conselleria de Medi Ambient del Govern Balear organitza activitats per conèixer aquests espais, en les quals poden participar tant turistes com residents. Es fan passejades a la llum de la lluna plena per la zona de les platges de Comte, visites guiades per sa Conillera, excursions marítimes al costat dels illots de Ponent, tallers infantils i, fins i tot, una obra de teatre anual que sol tenir lloc al mes de novembre.
Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent (Eivissa) Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent (Eivissa)

Parc Natural de sa Dragonera (Mallorca)

Els visitants poden arribar a l'illa de sa Dragonera amb les diferents empreses que fan el transport des del Port d'Andratx i Sant Elm. L'accés al Parc es fa pel moll des Lledó. Les seves dimensions, aridesa, relleu i influència marina fan de sa Dragonera una illa d'una riquesa natural excepcional. En aquest parc s'han identificat un total de 361 espècies de plantes, de les quals 18 són endemismes de distribució balear. A més, recorren l'illa tres senders que permeten acostar-se a la fauna i la flora i gaudir alhora de les majestuoses vistes de la costa oest de l'illa de Mallorca i el blau maragda de la Mediterrània. En el mateix port de l'illa es troba el centre d'interpretació, on es pot aprendre una mica més sobre la rica diversitat d'aquest parc natural.
Parc Natural de Sa Dragonera (Mallorca) Parc Natural de Sa Dragonera (Mallorca)

Monument natural del Torrent de Pareis (Mallorca)

Ubicat a la mallorquina serra de Tramuntana, aquest monument natural està integrat pels torrents de Pareis, del Gorg Blau i de Lluc i va ser declarat paratge natural l'any 2007. Constitueix un dels paisatges més espectaculars i abruptes de l'illa de Mallorca i forma un canó càrstic de tres quilòmetres de longitud amb parets de fins a 200 metres d'altura erosionades per l'acció de l'aigua torrencial sobre la roca calcària durant milers d'anys.
Monument natural del Torrent de Pareis (Mallorca) Monument natural del Torrent de Pareis (Mallorca)

Parc Natural de la Península de Llevant (Mallorca)

Situat al nord-est de l'illa de Mallorca, al terme municipal d'Artà, aquest parc natural està format per diferents hàbitats mediterranis com els alzinars, ullastrars i pinedes; diversos penya-segats, i platges arenoses i torrenteres que es combinen amb els ecosistemes agraris creats al llarg del temps pels humans, formant una de les zones paisatgístiques més riques i diverses de Mallorca. En aquest enclavament natural podem trobar cultius extensius d'olivera, ametller, figuera i garrofer.
Parc Natural de la Península de Llevant (Mallorca) Parc Natural de la Península de Llevant (Mallorca)

Paratge Natural de la Serra de Tramuntana (Mallorca)

Declarada Patrimoni Mundial per la Unesco, la serra de Tramuntana ofereix paisatges diversos, de mar i de muntanya, i una gran riquesa vegetal i de fauna. A més, poden trobar-se praderies de posidònia a la seva franja litoral, que juntament amb els fons marins i les comunitats de corall mereixen una atenció especial per la seva bellesa i bon estat de conservació. Les poblacions costaneres de la serra, els seus camins, cales, possessions i miradors meravellen per la seva extrema bellesa. La serra de Tramuntana està situada al nord de Mallorca, ocupant part dels municipis d'Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Palma, Pollença, Puigpunyent, Santa Maria, Selva, Sóller i Valldemossa.
Paratge Natural de la Serra de Tramuntana (Mallorca) Paratge Natural de la Serra de Tramuntana (Mallorca)
Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació