Actualitat 2019

Laura Pinyol: “El Vapor Aymerich és una de les fàbriques més boniques del món”

Aquest edifici modernista de Terrassa és la proposta de la periodista i escriptora com a monument favorit dels catalans

19 de de març de 2019
Laura Pinyol
Laura Pinyol

La periodista i escriptora Laura Pinyol és natural de Terrassa. No és estrany, doncs, que esculli el Vapor Aymerich, que considera “la catedral de la indústria”. I no s’equivoca, ja que aquesta fàbrica tèxtil obra de l’arquitecte Lluís Muncunill és l’edifici industrial modernista més important de Catalunya. 

Construït entre 1907 i 1908, el Vapor Aymerich és un complex industrial amb una gran nau d’11.000 metres quadrats en què destaca la coberta, formada per voltes de maó. Per a Laura Pinyol, “és una de les fàbriques més boniques del món”. Gràcies a la seva transformació per convertir-se en la seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, un segle després de la seva construcció encara podem gaudir de la seva arquitectura, un testimoni únic d’una època d’esplendor de la Catalunya industrial.

Una nova veu narrativa
La periodista Laura Pinyol (Terrassa, 1979) col·labora en mitjans com ‘Ara Criatures’, DESCOBRIR i ‘Nació Digital’. El 2018 va ser l'any del seu debut literari amb la novela ‘El risc més gran’, on explica la història de la Júlia, una dona que decideix anar a viure a un petit poble de la Terra Alta amb els seus dos fills, un canvi que comporta alguns daltabaixos emocionals als quals haurà de fer front. 

A ‘El risc més gran’ conviuen ficció i realitat. El punt de partida de l'obra és un reportatge que va fer la mateixa Laura Pinyol sobre pobles de Catalunya que s’estaven quedant sense nens i feien una crida a les famílies per anar-hi a viure i per poder mantenir les escoles.

 

Vapor Aymerich
L'interior del Vapor Aymerich
 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris