Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 3
Número 3 - Juliol 1997

Cap de Creus: terra, foc, aire i aigua a la Costa Brava

En aquest número

Reportatges

Elx

El misteri de l'estiu Elx celebra a mitjan agost la festa del misteri, una trobada amb la tradició, l'estiu, el calor, les palmeres i, sobretot, una trobada amb la ciutat. Ignasi Mora (text), Rafa Gil (fotografia)

Reportatges

L'ombra de Picasso a Horta de Sant Joan

El mapa canta. Només cal mirar-lo per adonar-se que Horta de Sant Joan és gairebé el punt de confluència de Catalunya, Aragó i València. Situat en un àmbit natural també privilegiat, els ports de Beseit, i amb un ric patrimoni històric i cultural -part del qual resta encara per estudiar-, Horta de Sant Joan busca al seu passat les arrels que, per desconegudes, es consideren mig perdudes. En aquest afer, unànimement, els bairebé 1.350 habitants de d'Horta de Sant Joan destaque un valor, el picassià, i malden per conservar l'empremta que el genial pintor va deixar al poble tarragoní fa gairebé un segle. Dolors González (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Reportatges

L'hora del Vermut

La història del vermut és la de l'absenta ('absinthium') o donzell i es perde en la més llunyana antigor. Medecina i droga terapèutica, el nom d'aquest planta amarga i d'olor punyent -'wermut' en alemany- és a l'origen del nostre vermut. De l'absenta al 'vinus absinthatus' dels romans hi ha un pas; d'aquests a la moderna indústria vermutera encetada a Torí al segle XVIII, molts segles. Entremig, llegendes de monjos i de vins de Tockay, laberints de fulles i flors i d'espècies perfumades. En aquest reportatge, el gastrònom Pep Palau ens anima a la descoberta de quatre dels nostres vermuts. Una descoberta molt especial, capaç d'obrir-nos les ganes de tastar i de retrobar les múltiples històries que s'amaguen darrera de cada gotet de vermut. Pep Palau (text), Marc Coromina i Alex Sacristà (fotografia)

Dossier central / Presentació

Cap de Creus

Un món dins l'Empordà Antoni Puigverd (text), Francesc Guillamet (fotografia), Kim Castells (fotografia), Eduard Admetlla (fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'obstinat domini dels quatre elements

La península del Cap de Creus, allà on el Pirineu mor en la Mediterrània, és un dels llocs de Catalunya on els elements de la natura es manifesten amb una força més aclaparadora. La duresa mineral, la presència de la mar, la personalitat que imprimeix arreu el vent de tramuntana i l'escarransida coberta vegetal, afectada molt sovint pel foc, conformen un paisate únic i inconfusible. Lluís Calvo (text), Kim Castells (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Pobles que es donen l'esquena

El que s'entén per Cap de Creus és molt més que el far i la punta més endinsada al mar. És aquella berruga que fa la Costa Brava abans de morir pel nord. Un espai gran en què conviuen tres realitats ben diferents, tres municipis, tres poblacions amb caràcter: l'endogàmia de Cadaqués, la duresa del Port de la Selva i el cosmopolitisme de Roses. Pobles que es donen l'esquena a causa, principalment, de la geografia. Enric Matarrodona (text), Francesc Guillamet (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Altres veus, altres àmbits

Records del Cadaquès bohemi Rosa Regàs (text), Arxiu de Francesc Català-Roca (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Els fondals del Cap de Creus

Eduard Admetlla (text i fotografia)

Reportatges

Badalona o la dualitat 'jekylliana'

Una ciutat amb 270.000 habitants, 34 barris, una façana marítima i un patrimoni natural pot ser una font inesgotable de descobertes. En la celebració del primer segle de la nominació de Badalona com a ciutat, el periodista Andreu Mas la recorre contextualitzant els espais més interessants. Glòria Matamala (fotografia), Andreu Mas (text)

Reportatges

El Pla de Beret, bressol de rius

A l'hivern, acull els amants de la neu. A l'estiu, els turisme que van cap a Mongarri. De sempre, el Pla de Beret ha estat bressol de dos rius bessons: la Noguera i la Garona. En aquest article, Pep Coll recorre els racons i els moments d'aquesta zona. Pep Coll (text), Ernest Costa (fotografia)

Reportatges

De solc a solc

Tres mesos de festa al Lluçanès Les terres del Lluçanès reprodueixen cada any entre el maig i l'agost les veus de la terra, dels camins i de la tradició. És l'hora del cicle festiu i musical Solc, el punt en què es retroben la música folk, l'expressió més genuina dels móns de la pagesia i la ramaderia i el paisatge dels pobles que conformen el Lluçanès. Encetem doncs el nostre viatge. Ens deixarem endur pels camins del bestiar oberts ja fa molts anys, farem nit a pagès, passejarem en carro o a peu i, quan arribi el vespre, sentirem la música de la tradició. Aleix Cardona (text)

Guia pràctica

Festes majors

De festes majors, n'hi ha moltes, gairebé tantes i tan diverses com els pobles on se celebren. Lluny d'oferir-vos un recull exhaustiu de les festes majors d'aquest estiu, Francesc Rivera, cantant del grup de rock Brams, ha seleccionat algunes de les cites festives amb més personalitat d'entre les moltes que tindran llocs en els propers mesos estivals.

Rutes

Ruta a peu

Els estanys d'Engorgs

Oriol Alamany i Eulàlia Vicens (text i fotografia)

Ruta amb bici

Sant Aniol de Finestres. La Vall de Llémena

Sergi Ramis (text i fotografia)

Ruta per la muntanya

Montserrat: via Teresina al serrat de Sant Jordi

Jaume Bonaventura (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació