Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 8
Número 8 - Març 1998

El Garraf: de cara al mar

En aquest número

Reportatges

El Xúquer

Riu de vida, riu de mort El Xúquer, des de temps antics, ha estat admirat per la bellesa del seu paisatge i maleït pel geni de les seves aigües. Permet regar els camps i crear vida, però també ha estat botxí, com en la desastrosa "Pantanada" de Tous de 1982. Conèixer el riu permet entendre dues comarques valencianes: la Ribera Alta i la Ribera Baixa. Ignasi Mora (text), Rafa Gil (fotografia)

Reportatges

Vic ven

Dies de mercat a la capital d'Osona Vic és una ciutat de mercat. A la plaça del Mercadal, cada dissabte s'hi pot veure el color humà de Catalunya: mestresses de casa, magrebins, gitanos, pagesos. Jaume Collell, osonenc, exmembre d'Els Joglars i director de la secció d'humor de la 'La Vanguardia' fa un retrat irreverent de la Ciutat dels Sants. Jaume Collell (text), Xavier Gómez Roig (fotografia)

Reportatges

Viatge pels camins secrets del Comte Arnau

De la vall del Ter a les fonts del Llobregat Des de Sant Joan de les Abadesses a Gombrèn, tot passant per Ripoll, hi ha un munt de llegendes que ens parlem del Comte Arnau. Visitar aquestes terres pirinenques és palpar els orígens històrics de Catalunya. I és també alçar el teló d'una obra, grandiloqüent en la forma i estremidora en el fons, que fins fa poc encara s'encarnava en els fogars muntanyecs. Lluís Calvo (text), Sergio Mora (il·lustració)

Dossier central / Presentació

El Garraf

El rovell de l'ou El Garraf va ser durant segles com una illa dins del Principat: autista respecte a la Catalunya interior i obert cap a ultramar. Avui és una de les comarques més conegudes i visitades per catalans i foranis. L'escriptor vilanoví Oriol Pi de Cabanyes explica en aquest article per què el Garraf és com el rovell de l'ou. Oriol Pi de Cabanyes (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Vilanova i la Geltrú

La vila dels cinc colors De la Rambla al barri mariner. Del xató a les "llunes de Vilanova". De l'estiueig d'Eugeni d'Ors a l'esclat del Carnaval. Pere Tàpias ens passeja per Vilanova i la Geltrú i ens fa entendre la ciutat i la seva ànima. Oriol Alamany (fotografia), Pere Tàpias (text)

Dossier central / Reportatges

Massí de Garraf, l'imperi de la roca

No és gaire alt, però el mar el fa sembla poderós. Està a tocar de ciutats grans i és el paradigma de la solitud. El massís de Garraf és una frontera natural definida per la roca però marcada decisivament per l'aigua, que hi ha format coves i avencs. Joan Tort (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central

Olèrdola, o la història comuna amb el Penedès

Joan Tort (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central

Les entranyes del massís

Un autèntic món subterrani s'obre pas per les entranyes del massís de Garraf. Innombrables coves i avencs solquen la muntanya, i donen lloc a un dels paisatges més sorprenents i espectaculars que algú es pugui imaginar. Els espeleòlegs ho saben i han convertit la zona en un dels seus punts de trobada preferits. Lluís Calvo (text), Iñaki Relanzón (fotografia)

Dossier central / Reportatges

De Rusiñol a La Cubana

El Garraf ha atret tota mena de manifestacions culturals al llarg de la història. És una comarca coneguda pel modernisme i el romanticisme, però hi ha molt més: pessics de romànic, de gòtic, de barroc i gairebé de tots els estils i moviments que hi ha hagut al país. El viatge cultura es fa imprescindible. Vinyet Panyella (text), Oriol Alamany (fotografia)

Reportatges

Balma de Lavansa

Viure en una cova El 1945, el mateix anys que s'acabava la Segona Guerra Mundial, la cova de Lavansa, a la Noguera, era abandonada pels seus últims habitants. Alguns encara són vius i ens han parlat d'una forma de vida que ha estat superada per la història. Avui, malgrat el seu valor com a testimoni, la Cova de Lavansa resta abandonada sense protecció de cap mena. Ernest Costa i Savoia (text i fotografia)

Reportatges

Cuina de convent

Com fer a casa els plats que cuinaven els monjos El vi de missa i el mató de Pedralbes són els aliments més coneguts de la cuina conventual catalana, i uns dels pocs que es mantenen vius del receptari tradicional dels monjos i monges del nostre país. El gastrònom Pep Palau ha entrat a cuines i refectoris, fent un autèntic treball d'investigació per rescatar els antics plats. Aquí en teniu la història i les receptes per fer-los a casa. Pep Palau (text), Marc Coromina i Àlex Sagristà (fotografia)

Reportatges

Vallvidrera: el pantà amagat

Darrera de Vallvidrera, perfectament amagat de Barcelona, hi ha un pantà. La major part del temps està sec, però els voltants són humits i frondosos i la vegatació recorda una selva. Un emblemàtic berenador serveix de talaia. Molts barcelonins ni saben de l'existència d'aquest paratge, a un quilòmetre escàs de casa seva. Òscar Pàmies (text), Romà Salvador (fotografia)

Guia pràctica

Tots els secrets de les Falles de València

Per Sant Josep arriben les Falles de València. Descobrir Catalunya us explica les interioritats d'aquesta festa, que és molt més que la "cremà" dels ninots. Què val la pena veure, quin és el menjar més tradicional, on hi ha el millor ambient, on viure les Falles fora de la ciutat... Una guia imprescindible per qui vulguir viure la festa 'in situ'. Joan Morales i Morera (text), Rafa Gil (fotografia)

Rutes

Ruta a peu

Cingles de Tavertet, ascensió al grau del castell

Josep Nuet i Badia (text i fotografia)

Ruta amb bici

La vall del Castanyet

Sergi Ramis (text i fotografia)

Ruta per la muntanya

Sant Joan de l'Erm. Des de la Basseta a Prat Montaner amb esquís de passeig

Jaume Bonaventura (text), Carles Udina (fotografia)

Ruta amb nens

El "Bosc interactiu de la Garrotxa"

Àngels Castillo i Jordi Bastart (fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació