Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 14
Número 14 - Octubre 1998

Girona

En aquest número

Reportatges

Vida després del foc

Hi ha poques coses més tristes que un bosc convertit en cendres. Però just després d'apagar-se la darrera brasa, la vida torna a començar. A alguns llocs, amb timidesa i un gran esforç. En d'altres, el verd exuberant dels nous brots ajuda a calmar la ferida de seguida. Ernest Costa ha viscut els darrers grans incendis i ens ha seleccionat les fotos que millor descriuen el procés prodigiós del retorn a la vida. Els textos, extrets de les seves llibretes de camp, són colpidors. Un document que no convida a l'eufòria, però sí a l'esperança. Ernest Costa (text i fotografia)

Reportatges

Rialb, l'agonia d'un paisatge

Al darrer tram prepirinenc del Segre s'està construint un dels embassament més gran de l'Europa de finals de segle: el pantà de Rialb. Una obra que negarà els vint-i-cinc quilòmetres de riu que hi ha entre Oliana i Ponts i que canviarà del tot, a benefici del regadiu d'altres terres, la fesomia física i humana d'aquest territori. Joan Tort, geògraf, ha recorregut les terres afectades pel pantà, i hi ha trobat els darrers batecs de vida. Uns paisatges que aviat desapareixeran i els testimonis dels últims habitants de la vall, dolorosament conscients que viuen sota l'espasa de Dàmocles. Segons les previsions, l'acabament de la presa serà a finals de 1999. Joan Tort (text), Ernest Costa (fotografia)

Reportatges

Panellets: la porta dolça a la tardor

Pep Palau (text), Marc Coromina i Àlex Sagristà (fotografia)

Dossier central / Presentació

Un dia a Girona

Girona ha passat de l'anonimat a l'aparador. Narcís Comadira ha viscut aquesta transformació i ens parla del passat amb un punt d'enyorança, tot proposant un recorregut d'un dia per la ciutat actual. Narcís Comadira (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Sense pressa

El dia es desperta a Girona. Mentre camina cal al centre, Josep Maria Fonalleras combina records d'infantesa i observació directa en un recorregut sentimental per la seva ciutat. Els matins, a Girona, són així. Josep Maria Fonalleras (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Girones

En una llarga sobretaula de dinar, l'escriptor Miquel Berga divaga sobre Girona davant del seu amic Josep Maria Fonalleras. En el monòleg hi apareixen diverses Girones acumulades en la memòria de l'autor. Miquel Berga (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

El secret del Call

Mentre Miquel Berga i Josep Maria Fonalleras acaben la sobretaula, Narcís-Jordi Aragó rep uns amics jueus d'Estats Units que han arribat a Girona per conèixer el Call. Les pedres es posen a parlar... Narcís-Jordi Aragó (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Sols entre la gent

Els escriptors s'ajunten fins i tot per sortir de nit. Ponç Puigdevall ha transitat per la nit de Girona acompanyat del seu amic Javier Cercas, i ens n'ha fet la crònica. Qui deia que la ciutat de l'Onyar era avorrida? Ponç Puigdevall (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Arribar a Girona i trobar-hi gent

Maria Mercè Roca no és de Girona, és de Portbou, però hi viu des dels divuit anys. L'autora de 'Greuges infinits' i 'El col·leccionista de somnis' ha arribat a conèixer profundament la ciutat i els seus habitants. Tanquem aquest dossier amb un retrat seu amable i irònic sobre la psicologia dels gironins. Maria Mercè Roca (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Reportatges

Aigües encantades

Un riu és molt més que un paisatge. Tant aviat és un aliat que dóna riquesa com l'enemic més implacable. És testimoni, i a vegades protaginista, de les coses que passen als pobles, i per això no és estrany que formi part de totes les mitologies. El riu Unyola és un d'aquells rius que fan desvetllar la imaginació. Enmig del verd intens de la Vall d'Aran, les seves aigües discorren de color vermell. Amb les imatges sorprenents d'aquest riu, preses per Kim Castells, l'escriptor Pep Coll explica les llegendes que han suggerit els rius del nostre Pirineu. Pep Coll (text), Kim Castells (fotografia)

Reportatges

El Sarrià del poeta Foix

Sarrià té dues cares: la d'un dels barris de més alt standing de Barcelona i la de l'antiga vila, amb un caràcter popular inesborrable. De la mà de Xavier Momret fem un recorregut pels carrers més antics, seguint les passes del poeta i pastisser sarrianenc J.V. Foix (1893-1987). Xavier Moret (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Reportatges

Llocs on llepar-se els dits berenant

Xavier Sust (text), il·lustració (Cèl·lula)

Rutes

Ruta a peu

De Sant Martí de Montnegre al turó de Gros

Pels boscos del Montnegre Josep Nuet i Badia (text i fotografia)

Ruta amb bici

L'altiplà del Lluçanès

Sergi Ramis (text i fotografia)

Ruta d'espeleologia

La cova de les Encantades

Queralbs-Ripollès Francesc Sallent (text i fotografia), G. Iñigo (fotografia)

Ruta amb nens

Els estanys d'Amitges

Pallars Sobirà M. Àngels Castillo i Jordi Bastart (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació