Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 12
Número 12 - Juliol 1998

L'Empordanet, vida plàcida

En aquest número

Reportatges

La Vall d'Aran, mil anys

Una mirada a la història a través del patrimoni Pep Coll (text), Kim Castells (fotografia)

Reportatges

La Mallorca de s'arxiduc

Quan l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria va trepitjar Mallorca per primer cop, el 1867, va quedar tan fascinat que en va fer el seu paradís particular. Un segle més tard, seguir les passes d'aquest noble intel·lectual protoecologista és una bona manera d'acostar-se a Mallorca. Xavier Moret (text), Montse Garriga (fotografia)

Reportatges

El fred que regalima

Guia dels millors gelats, orxates, granissats i sorbets Pep Palau (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Presentació

L'Empordanet

Delicat i ondulant L'Empordanet, o Empordà de baix, o Baix Empordà, és un paisatge amb un ànima literària i formes ondulants. Antoni Puigverd l'imagina com una dona nua que pren el sol vora la platja. I se'l veu enamorat. Antoni Puigverd (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'Empordanet, res de massa

A pocs centenars de metres de la platja comença l'Empordanet interior, un país mític que, al contrari de la franja costanera, no ha sofert brusques transformacions i ha sabut adaptar-se als nous temps sense perdre la identitat. Com diu Vicenç Pagès en el seu article: un país idèntic a ell mateix. Vicenç Pagès (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

A ritme d'havanera

Un passeig per l'Empordanet marítim Una barqueta que va ser propietat del senyor Juanola (el de les pastilles) navega lentament per la costa de l'Empordanet. La comanda Miquel Berga, un senyor del país que fa classes a la universitat i a més escriu molt bé. Les històries humanes, la descripció del paisatge i l'observació ociosa s'entrecreuen fins que arribem a port. Miquel Berga (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Abans del turisme

El visitant sensible de seguida percep que, el Baix Empordà, la riquesa generada pel turisme descansa sobre un pòsit econòmic i cultural que ve de lluny. L'espectacular prosperitat generada per la indústria del suro, fa més de cent anys, hi té molt a veure. El terme de Palafrugell va ser l'epicentre d'aquella era daurada. L'escriptor Xavier Febrés ens hi trasllada. Xavier Febrés (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Aquell arròs...

Pals torna a ser terra d'arròs. Terra molla, país d'aiguamolls. El mateix nom de Pals sembla que ve a significar "terreny pantanós". La recuperació del cultiu de l'arròs és un fet. Es veu, es palpa, es fa notar. "El bon arròs", un dels signes del cel de la mitologia punjabí, és un senyal inequívoc d'aquesta verda planúria sobre la qual s'ajaça el Ter abans d'abraçar el mar. L'antiga vila, tan pulcra i maquillada, les Medes al fons, pot esdevenir un pal de paller a la tan arrelada cultural de l'arròs empordanès. Pep Palau (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Tant se val si hi ha un altre món

El Baix Empordà concentra un gran nombre d'estiuejants il·lustres. Hem demanat a Rosa Regàs on radica el magnetisme d'aquest tros de terra privilegiat per la natura. Rosa Regàs (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Mans suavíssimes

Tot i l'allau d'oferta de records, a la Bisbal d'Empordà encara és possible trobar terrissa autèntica, feta per mans expertes i suavíssimes, recollint una tradició que té més de 500 anys. Aleix Cardona (text), Oriol Alamany (fotografia)

Reportatges

Vides a la vora del riu

Colònies tèxtils del Llobregat A la segona part del segle XIX, es van establir a la vora del Llobregat una vintena de colònies tèxtils. Durant més de cent anys, milers d'obrers no només hi van treballar sinó que també hi van viure, seguint el ferri sistema de les colònies. Ara, gairebé totes les fàbriques estan tancades, com fantasmes vora el riu. Francesc Ribera (text), Xavier Gómez (fotografia)

Reportatges

La bellesa austera

Tinença de Benifassà Al segle XIII, Jaume I va cedir als monjos de Poblet el monestir de Santa Maria de Benifassà. Aquesta propietat i les terres del voltant -al lloc on naix el riu de la Sénia- és que s'anomena Tinença de Benifassà. Joan F. Mira hi va fer el seu primer treball de camp d'antropologia i ara ens presenta aquestes terres, sovint poc valorades, que el fascinen. Joan F. Mira (text), Ernest Costa (fotografia)

Guia pràctica

Caps de setmana d'estiu

El primer cap de setmana que trobem documentat és el de la Creació, un fet de gran mèrit que s'explica a l'Antic Testament. Llegint-lo, veiem que, llavors, Déu no feia la setmana anglesa. La setmana anglesa és molt posterior. Va ser una sort, donat que les persones no vam ser creades fins dissabte, el sisè dia. Amb setmana anglesa, el rei de la Creació hauria estat el dofí, o algun mico. Tot seguit, trobarem nou propostes pels caps de setmana d'estiu, i hem donat per segur que vosaltres sí que en feu, de setmana anglesa. Esperem, doncs, que encara que hàgiu de treballar de dilluns a divendres, pogueu passar un estiu com Déu mana. Xavier Sust (text), David Fernández (il·lustració)

Rutes

Ruta a peu

Un cim entre estanys, de la Bullosa al puig Peric

Josep Nuet i Badia (text i fotografia)

Ruta amb bici

Entre les dues Nogueres

Ruta pel nord del Montsec d'Ares Sergi Ramis (text i fotografia)

Ruta per la muntanya

Pràctica d'orientació a les Guilleries, de Viladrau a Sant Segimon

Francesc Sallent (text i fotografia)

Ruta amb nens

El riu Jòeu, la font deth Gresilhon i la bassa d'Oles

Excursió per la Vall d'Aran M. Àngels Castillo i Jordi Bastart (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació