Reportatges
El miracle de l'aigua
Aiguamolls de l'Empordà Les zones humides solen ser els indrets biològicament més rics del planeta. I els aiguamolls que s'estenen per la plana empordanesa ens ho confirmen amb escreix. Quinze anys després de la seva declaració com a Parc Natural, aquestes maresmes han retrobat la seva antiga esplendor. Oriol Alamany (text i fotografia)
Reportatges
El so de les muntanyes
Músics del Pirineu Jordi Creus (text), Rafael López i Miguel Raurich (fotografia)
Reportatges
Un estiu a la Barceloneta
La Barceloneta ha canviat, però no tant. Ara té una platja neta, passeig marítim, restaurants de disseny i un port de vaixells de luxe al seu davant. Però dins del barri la vida continua igual que fa cinquanta anys: pisos de 33 metres quadrats, carrers estrets, petits bars de tapes i bona gent. A l'estiu, els constrastos s'accentuen. Eduard Voltas (text), Jaume Balanyà (fotografia)
Dossier central / Presentació
Lleida
T'he vist de lluny En primer terme, les extensions de l'horta. Al fons, la silueta majestuosa de la Seu Vella. I dins, el batec d'una ciutat viva i acollidora que deixa enrere l'estigma de "ciutat de pas" i ensenya els seus trumfos als que opten per aturar-s'hi. L'escriptor Josep Vallverdú ens ensenya la seva Lleida particular. Josep Vallverdú (text), Dani Codina (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Navegant per l'horta de Lleida
Un dels trets diferencials més marcats de la ciutat de Lleida és el seu entorn immediat: grans extensions de cultiu de fruita on la vida pagesa resisteix malgrat tot. L'escriptor Pep Coll les recorre sovint en bicicleta, i aquest cop ho ha et per a nosaltres. Pep Coll (text), Dani Codina (fotografia)
Dossier central / Reportatges
El cargol es transforma
Mirada des del cel, Lleida recorda la closca d'un cargol. Però les transformacions urbanes estan canviant la fesomia i la forma de la ciutat. Montserrat Trepat ens guia en aquest article per la Lleida que s'obre al 2000. Montserrat Trepat (text), Dani Codina (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Vuit-cents anys de Seu Vella
Kafka (il·lustració)
Dossier central / Reportatges
Lleida, una ciutat de gent
Totes les guerres, des d'abans de Crist, s'han aturat a Lleida, Però això no ha impedit als seus habitants de mantenir un caràcter fortament irònic i sensual. L'escriptor i professor Miquel Pueyo ens fa un retrat psicològics dels lleidatans, i hi posa unes gotes d'història. Miguel Pueyo (text), Dani Codina (text)
Dossier central / Reportatges
Dolça i secreta
Recorregut literari per la ciutat de Lleida No tenir pressa, fixar-se en els detalls, deixar-se endur per les sensacions i saber furgar en el passat per entendre el present. Són alguns dels ingredients de la bona literatura de viatges. A través d'alguns fragments del llibre 'La ciutat de l'oblit', de Vidal Vidal, descobrim la Lleida dolça i secreta que captivà Màrius Torres. Vidal Vidal (text), Dani Codina (fotografia)
Dossier central / Reportatges
El bressol de la rumba catalana a Lleida
Ni al carrer de la Cera, ni a la Barceloneta. La rumba catalana va néixer a Lleida. Si més no, això és el que defensen els gitanos de Lleida, inventors d'un ritme musical anomenat 'lo garrotín', molt proper a la rumba i que ara s'està recuperant. Marina Pujol (text), Dani Codina (fotografia)
Reportatges
Santes Creus: les ànimes del Císter
Fa 900 anys, a Cîteaux, la Borgonya, naixia l'orde del Císter. Mentre que arreu d'Europa, monjos i monges blancs celebre l'aniversari amb l'alegria mesurada dels observadors de la Regla de Sant Benet, les sales del monestir de Santes Creus callen, buides des de fa més d'un segle. Però és un silenci que parla d'un passat de monjos estrictes i abats poderosos, de privilegis i austeritat, de cal·ligrafia exacta i de gòtic esclatant. Agnès Rotger (text), Kim Castells (fotografia)
Reportatges
Productes de tardor
Tenim una part del patrimoni al rebost del país. Són els productes d'una terra, d'una història, d'unes tradicions. La mare de totes les cassoles; de plats, platets i platillos. Les creacions de la cuina popular duen associat un factor definitori: l'estacionalitat del producte. D'aquesta manera, pensant en la tardor que ja s'albira, posem a l'aparador tres productes amb nom i cognom que ara viuen el seu millor moment: la vedella dels Pirineus, les patates del bufet i les mongetes del ganxet. Pep Palau (text), Marc Coromina (fotografia)
Guia pràctica
Com acabar d'escurar l'estiu
Aquesta sí que és bona. L'estiu no s'ha acabat. Hem consultat diversos experts en meteorologia i astronomia, i tots coincideixen a assegurar-ho. Afirmen, de fet, que la tardor no començarà fins ben entrat setembre, als voltants del 21. I no només això. També ens han vaticinat que el que resta d'estiu veurà com comencen a anar de baixa els preus turístics, les calorades, el mega-mixes, i les gentades a les platges i hotels. Fins i tot en Georgie Dann anirà de baixa, ja que començarà a hivernar fins l'estiu següent. Tot són avantatges! Consegüentment, hem pensar d'oferir-vos unes quantes propostes per poder acabar d'escurar l'estiu, i mirant de no oblidar-nos de ningú: qui tingui vacances, i qui no, joves i grans, amb nens o sense, qui encara vulgui sol, i qui ja n'hagi tingut prou. Setembre, a mida. Aprofiteu-lo. Xavier Sust (text), Miriam Baner (il·lustració)
Ruta a peu
D'Albarca a la Mare de Déu de Montsant
Dalt la mola del Montsant Josep Nuet i Badia (text i fotografia)
Ruta amb bici
Les valls de Bianya i del Bac
Ruta per la Alta Garrotxa Sergi Ramis (text i fotografia)
Ruta d'observació d'animals
Observació d'animals a la serra de Madres
Del coll de Censà al pla de Grill tornant pel pla de l'Orri Francesc Sallent (text i fotografia)
Ruta amb nens
Aproximació al Delta de l'Ebre
M. Àngels Castillo i Jordi Bastart (text i fotografia)