Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 5
Número 5 - Novembre 1997

Pallars Sobirà: un passeig pel Pirineu màgic

En aquest número

Reportatges

Quan el peix belluga

Un dia amb els pescadors de Cambrils És ben cert que unes 200 famílies de Cambrils viuen de la pesca. Ha estat així durant moltes generacions i, segons sembla, serà d'aquesta manera mentre la mar ens continuï oferint les seves riqueses. Malgrat tot, quan els xiulets de les primeres barques anuncien a quarts de set de la matinada que salpen l'àncora, els carrers de Cambrils són deserts. Només es veu algun pescador ressaguer que, amb la barra de pa sota el braç, s'afanya cap a l'àrea d'embarcament. El poble dorm mentre els homes es fan a la mar. Dolors González (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Reportatges

Religió, crims i poder

Una mirada a la història del monestir de Sant Cugat Ramon Barnils (text), Jaume Balanyà (fotografia)

Reportatges

Arbres per treure's el barret

El més monumentals Martí Boada i Bartomeu Borràs (text), Tino Soriano (fotografia)

Dossier central / Presentació

Pallars Sobirà, de la supervivència al rock de la vaca

D'històries d'aquesta terra de muntanyes i d'estanys, de mites i d'art, d'excursionistes i d'enginyers, l'escriptor Pep Coll en té moltes a explicar. Començant pel principi, com ha de ser, n'ha triat les de l'origen del Pallars Sobirà per fer boca. Pep Coll (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Home, paisatge i cultura

Un recorregut pel Pallars Sobirà seguint el curs del riu Dir que el Pallars Sobirà és un país de contrastos i diversitat pot semblar un d'aquells tòpics de catàleg d'agència de viatges. Tot i això, els aproximadament 5.500 habitants -proposo fer l'exercici de comparar aquesta xifra amb la dels veïns de qualsevol dels multitudinaris blocs de pisos de molts barris de Barcelona- que viuen tot l'any en la quarta comarca més gran, en territori, de Catalunya saben que aquesta terra és extensa i rica en paisatges. Jordi Abella (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Besan ja hi era

El seu nom ens remet al gust de la terra farcida de mineral, a les fargues i al bosc. Feréstega i escapçada com cap altra vall del Pallars Sobirà, la Vall Ferrera ha viscut un llarg procés de despoblament a causa de la nul·la industrialització i del seu aïllament ancestral. El poble de Besan avui només respira en el record dels que van conèixer-lo abans que els seus camps es tornessin erms, quan l'ombra de les muntanyes bressolava el futur i a la vall se sentien les veus de la gent que l'habitava. Jordi Creus (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Històries de fades, diables i monstres

Guia per copsar la màgia del Pallars Molt poca gent els ha pogut veure mai. Però hi viuen. Són els altres habitants del Pallars, figures capritxoses en la seva forma i els seus objectius. Misteriosos, sensuals i perversos o complaents, serà bo que els conegueu abans de visitar el seu territori. Pep Coll (text), Gallardo (il·lustracions)

Dossier central / Reportatges

Encara queda romànic

Encara queden alguns monuments, sobretot al Pallars Sobirà, on sembla que els temps s'ha oblidat de passar. I quan els visita, el viatger té la sensació que del darrere d'algun dels murs sortirà un pastor amb samarra, un comte espellifat, un bandoler-trobador o un capellà sense afaitar. Sembla que l'únic temps que ha passat, i romàs, és el cronològic; que el temps del turisme no ha arribat, ni les visites guiades ni els experts en art medieval, com tampoc ho han fet els consells comarcals ni les conselleries ni una o una altra organització d'ajut europeu. Ramon Barnils (text), Ernest Costa (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Expedició literària al Pallars

Els habitants del Pallars tenen una visió del paisatge ben diferent de la dels visitants. Una visió utilitària, gairebé es podria dir que pràctica. Però no sempre ha estat així. Els seus avantpassats van travessar etapes de terror i repugnància vers la impenetrabilitat de la muntanya i moments romàntics en què es concebien els cims com a símbols de puresa. Sentiments tot aquells expressats en les pàgines i pàgines de literatura que el Pallars ha generat sortides de la ploma dels escriptors de la terra. Xavier Campillo (text), Ernest Costa (fotografia)

Reportatges

Darrera les passes dels bons homes

Avanç editorial del nou llibre de Jesús Mestre Si algú ens parla dels càtars, molts possiblement associarem el concepte a una ruta turística pels castells del Llenguadoc. Però els càtars són alguna cosa més que una proposta per al lleure. Darrera l'eslògan turístic de "castells càtars", s'amaga tota una història, una cultura i una forma de vida. Ens ho ha demostrat Jesús Mestre, historiador i assagista, en títols com 'Els càtars' (1994) o 'Viatge als país dels càtars' (1995). Properament apareixerà el nou llibre de Jesús Mestre, 'El catars. La vida i la mort del Bons Homes' (Edicions 62), un retrata il·lustrat i exhaustiu de la història del catarisme. Descobrir Catalunya ofereix als seus lectors un avançament editorial del nou estudi de Jesús Mestre. Maria Sol (text), Ramon Manent i Joseph Martin (fotografia)

Reportatges

Les llegendes de l'estany de Banyoles

Cada indret té les seves llegendes, la seva mitologia local, petites narracions destil·lades poc a poc en l'alambí de segles. Com és natural, les llegendes de Banyoles giren entorn de l'element més característic del seu paisatge: el llac, 'estany' per als banyolins. Abans que la ciència, que és l'altra cara de la moneda, il·luminés amb la seva llum freda i prosaica tots els secrets de l'aigua, l'estany era als ulls dels banyolins un espai misteriós i enigmàtic. Un marc ben propici a la llegenda. Josep Navarro Santaeulàlia (text), Ernest Costa (fotografia)

Reportatges

Temps de renovar el rebost

Una visita a les cooperatives Un ventall amplíssim de productes de primera qualitat que ens ajudarà a descobrir i conèixer el territori, la seva gent i què fan i han de fer per obtenir materials tan excel·lents. Aleix Cardona (text), Teresa Parareda (fotografia)

Guia pràctica

20 propostes per al pont de la Constitució

El mes de desembre ens reserva tres dies de festa que per a molts serviran de preàmbul a les vacances de Nadal. Descobrir Catalunya proposa vint idees per passar aquest pont festiu. Trobareu una proposta i una relació d'activitats de lleure per a cada destinació. Judit Càlix (text)

Rutes

Ruta a peu

La costa nord de Palamós: de la Cala Fosca a la Cala Estreta

Oriol Alamany i Eulàlia Vicens (text i fotografia)

Ruta amb bici

La vall del riu Corb

Sergi Ramis (text i fotografia)

Ruta d'espeleologia

Visita a les coves de Mura

Jaume Bonaventura (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació