Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 36
Número 36 - Octubre 2000

Plana d'Urgell, el regne dels canals

En aquest número

Reportatges

Boscos antics del Pirineu

A la muntanya és possible trobar boscos que no s'han talat des de fa més d'un centenar d'anys. Per conservar-los, un grup de gent els compra als seus propietaris. D'aquesta manera n'assegura la preservació. Irune Gilbert (text), Oriol Alamany (fotografia)

Reportatges

El quadrat d'or de l'Empordanet

Peratallada, Monells i Pals són alguns dels pobles de l'interior del Baix Empordà amb identitat pròpia i a la vegada amb alguns encants en comú: la pedra, modelada en forma de porxades i fortificacions, i una combinació perfecta de natura i cultura. Vicenç Pagès (text), Jordi Puig (fotografia)

Dossier central / Presentació

La Plana d'Urgell

El gran pla Josep Vallverdú, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i creador del gos més universal de la literatura infantil catalana, Rovelló, coneix extensament les terres de Ponent que el van veure néixer; la Plana d'Urgell. Josep Vallverdú (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

I, de sobte, l'aigua

Quan l'aigua dels canals va començar a solcar aquestes terres, els seus pobles van canviar de fesomia. Els carrers es van pavimentar, van aparèixer les bombetes de llum i les façanes de les cases es van arranjar. Ja res va tornar a ser com abans. Trinitat Ruiz (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'últim carrilet del sucre

L'escriptor Vidal Vidal va iniciar el 1987, amb 'L'oració de les pomes', una sèrie de rutes que l'ha portat per totes les comarques lleidatanes. A la Plana d'Urgell es va aturar per conèixer-ne la història de l'efervescència industrial. Vidal Vidal (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'estany d'Ivars

Els historiadors diuen que la dessecació de l'estany d'Ivars d'Urgell va obeir a un mòbil d'especulació econòmica; el cas és que molta gent n'havia obtingut molts profits. Ara, hi ha qui intenta recuperar el que havia estat un llac mític. Eva Auqué (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Pagesos de regadiu

La Plana d'Urgell era coneguda com "el clot del diable". Amb l'arribada de l'aigua a aquestes terres a través dels canals, al segle XIX, tot va canviar. Els urgellencs van domesticar un paisatge feréstec i van descobrir noves maneres de viure. Josep Sucarrats (text), Marc Coromina (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Horitzó endins

Els paisatges de les grans planes de Catalunya són més que monòtons, més regulars que els de muntanya. Tanmateix, tenen un encís molt particular per a qui sàpiga comprendre'ls perquè tots són diferents. El següent article ens ho explica. Joan Tort (text), Marc Coromina (fotografia)

Reportatges

Ceret, la meca de les avantguardes

A la comarca del Vallespir, a la Catalunya Nord, una població de gairebé vuit mil veïns forma part dels llibres d'història de l'art del segle XX. Artistes com Pablo Picasso, Marc Chagall, Soutine i altres es van inspirar en l'encant dels seus carrers per crear les obres. Montse Serra (text), Rosina Ramírez i Pere Pascual (fotografia)

Reportatges

Bolets, del bosc a la cuina

Un món ric en formes; capricioses, acolorides, plenes d'aromes i sabors. Aquestes són algunes de les sensacions que desperten els bolets. En el següent article, n'hem triat tres que ja es poden trobar als boscos. Pep Palau (text), Jaume Balanyà (fotografia), Worklight (fotografia)

Guia pràctica

Un cap de setmana a València

Sentir-se com a casa Ja cal que vigilis, perquè amb la mania que ens tenen...". És ben sorprenent que aquesta cantarella només l'haguem de sentir quan expliquem que anirem a València. Sobretot, si tenim present que València -a diferència de segons quins altres llocs als quals mai s'aplica la cantarella- també hi ha qui de mania no ens en té ni gota, i que fa sentir-nos-hi a casa. Potser fóra hora que féssim menys el joc, i més el viatge. Xavier Sust (text), David Fernández (il·lustració)

Rutes

Altres

El preludi del fred, ruta pels boscos grocs

El nostres és un país petit, però amb prou contrastos com per poder canviar radicalment de paisatge recorrent pocs quilòmetres. Fins i tot podem passejar per paisatges centreeuropeus sense agafar l'avió ni travessar cap frontera. Josep Nuet Badia (text i fotografia)

Altres

Forès, dalt de la serra. De la baixa Segarra a la vall del Corb

Poblets com Forès, Guimerà, Vallfogona, Segura, Rocafort, Conesa i altres, situats a les terres de la conca alta del riu Gaià, conegudes popularment com la Baixa Segarra, es vesteixen de colors a l'octubre. Recórrer-los a peu, amb bicicleta o amb cotxe són les millors opciones per conèixer-los. Enric Xicoy i Comas (text i fotografia)

Altres

Un grup de petites valls, una volta per Vidrà, Siuret i Puigsacalm

Miquel Jaumot (text i fotografia)

Ruta a peu

El tossal de la Baltasa. Travessa per les Muntanyes de Prades

Joan Raventós (fotografia)

Ruta amb caiac

La costa de l'Empordanet:, navegació amb caiac

Jordi Laparra (text), Toni Albert (fotografia)

Ruta amb bici

Un tomb pel Moianès, amb bicicleta per tres comarques

Albert Riera (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació