Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 84
Número 84 - Febrer 2005

Vall d'Àger: la Mesopotàmia del Pirineu

En aquest número

Dossier central

Una vall entre rius

L'escriptor noguerenc Francesc Puigpelat ofereix les seves impressions d'aquest entorn singular i ens fa partíceps dels indrets que li són més significatius i dels moments més oportuns per visitar-los. Francesc Puigpelat (text), Jordi Serarols (fotografia)

Dossier central

L'enclau estratègic

La reconquesta, amb Arnau Mir de Tost com a protagonista, va ser un període decisiu que ha deixat petja a la vall. Busquem les notícies d'aquest i d'altres episodis històrics que hi van tenir lloc. Joan Raventós (text), Jordi Serarols (fotografia)

Dossier central

Miratges de la vall

La mà de l'home, ahir i avui, ha intervingut en la imposant geologia d'aquesta contrada fent-hi les seves aportacions en forma de conreus i masos, de camins i de pobles; fins i tot de moderns observatoris d'astronomia. Eduard González (text), Jordi Serarols (fotografia)

Dossier central

El regne dels ramats

Els pastors de la vall ens fan partícips del seu particular 'modus vivendi', en una passejada que ens descobreix, alhora, els valors naturals -la fauna i la flora particulars- de la contrada. Sergi García (text), Jordi Serarols (fotografia)

Dossier central

L'espectacle fluvial

Els rius havien estat nexe d'unió entre valls, vies cabdals de transport i comunicació quan hi feinejaven els raiers. Avui els seus congostos són cobdiciats pels amants dels esports d'aventura. Josep Maria Palau (text), Jordi Serarols (fotografia)

Dossier central

Capricis de la terra

Les forces de la natura han anat esculpint, durant milions d'ans, aquesta vall al cor del Montsec, i l'han marcat de relleus colossals, de marques geològiques i de subtils mostres de vida remota que atrauen estudiosos de tot el món. Joan Rosell (text), Jordi Serarols (fotografia)

Dossier central

La Mesopotàmia del Pirineu

Emmarcada, a ponent i a llevant, per dos grans cursos fluvials, la Vall d'Àger permet fer, salvant les distàncies i les proporcionns, una suggeridora analogia amb el bressol oriental de la civilització. Joan Tort (text), Jordi Serarols (fotografia)

Dossier central

El Montsec d'Ares a vista d'ocell

Sobrevolant la Vall d'Àger en parapent La serra del Montsec és una de les millors zones per a la pràctica d'esports de vol de tot Europa, gràcies als corrents tèrmics. Globus aerostàtics, ales delta i parapents poblen el cel. Joan Portell (text i fotografia)

Reportatges

El falcó de la reina

Una rapinyaire "enganxada" a les Balears Entre tots els ocells amenaçats a Europa hi ha una rapinyaire, esquívola i misteriosa, la conservació de la qual suposa tot un repte als científics. Es tracta del falcó de la reina ('Falco eleonorae'), que manté a les Balears una de les darreres colònies de cria estable al món. José Luis Gallego (text), Sebastià Torrens (fotografia)

Reportatges

Priorat de Serrabona, un tresor al cor de la Catalunya Nord

A la solitària canònia agustiniana de Santa Maria de Serrabona, envoltada d'un interessant jardí botànic d'espècies mediterrànies, la natura i la cultura es donen amicalment la mà. Eva Melús (text), Paul Palau (fotografia)

Reportatges

El "Tigre del Maestrat", paisatges robats

Ramon Cabrera i Griñó tenia 27 anys quan la tardor del 1833, als inicis de la primera guerra carlina, va sortir de Tortosa desterrat i va allistar-se a les files del carlisme. Del no-res, en pocs anys va arribar a ser comandant general de tots els exèrcits carlistes i comte de Morella. Guerrer hàbil, controvertit i despiatat, fou també un gran organitzador del territori. Amb el seu govern, els Ports, el Maestrat, el Matarranya i l'Ebre van esdevenir una república independent amb administració jurídica, eclesiàstica, hisenda, moneda i fins i tot diari prop. Andreu Carranza (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Guia pràctica

Oficis que es van perdent

No només hi ha persones que es queden sense feina: també hi ha feines que es queden sense persones. Xavier Sust (text)

Rutes

A peu

Per les basses de Gallissà: un paradís pirinenc per a les cigonyes

Cigonyes al Pirineu? Se'ns pot fer estrany, però un dels objectius de la recuperació dels terrenys coneguts com les basses de Gallissà, que havia estat molt degradat, és el de fixar la primera població estable de cigonya blanca al Pirineu. César Barba (text i fotografia)

A peu

L'albellatge a Collserola: una excursió pels vessants càlids que miren Barcelona

A quatre passes de Barcelona, la serra de Collserola ens permet barrejar-nos amb un bon bocí de natura. Aquesta ruta us conduirà pels camins de l'albellatge, una gramínia que busca les terres càlides i assolellades. Josep Nuet i Badia (text i fotografia)

A peu

Les Muntanyes de Prades més insòlites: de Farena a Capafonts per les Fous del Brugent

El Brugent neix i mor a les Muntanyes de Prades. Es diu que neix a la font de la Llúdriga, prop de Capafonts. Després, s'encaixona entre les parets de les fous, que en algun punt assoleixen els 50 metres d'alçària. Joan Raventós (text i fotografia)

A peu

Vinyes verdes vora el mar: a peu per la vall de Pompó, a la costa del Vallespir

A la Marenda o Costa Vermella, el litoral és accidentat ja que s'hi desplomen, furiosos, els darrers contraforts pirinencs quan cauen el mar. L'itinerari s'allunya de la costa per descobrir el rerepaís de la regió, terra de paisatges simples i aspres. Jordi Draper (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació