Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Són moltes les poblacions que, al voltant de Sant Antoni Abat, patró dels traginers i dels animals de peu rodó, celebren festes relacionades amb les tasques del camp i els animals de càrrega. La tradició consisteix a fer una cercavila de carros i animals i a donar tres tombs a la població on se celebra la festa, sempre passant per alguna església o ermita dedicada al sant, on té lloc la benedicció dels animals. La desfilada de carruatges engalanats s'acompanya d'altres actes. Us presentem una selecció dels Tres Tombs amb més personalitat. Si encara en voleu saber més, podeu consultar el web de la Federació Catalana dels Tres Tombs.
TresTombsVilanova
17 de gener
Vilanova i la Geltrú
Dia festiu a Vilanova
Per Sant Antoni Abat és festiu a Vilanova i la Geltrú. Un bon grapat de cavalls, matxos, ases i centenars de carros desfilen durant hores per tota la ciutat, fent Tres Tombs després de la benedicció que té lloc davant de l’església de Sant Antoni. Una proposta lúdica i festiva que és alhora un agraïment a la feina que feien i fan els animals de càrrega. De bon matí, a la Masia d’en Frederic es concentren totes les cavalleries, que a mig matí baixen cap al centre de la ciutat. La desfilada té lloc després de la benedicció dels animals, a les 12 h a la plaça de Sant Antoni Abat, i circula pels carrers de l’Aigua, de Josep Coroleu, de la Torre d’Enveja, de Menéndez Pelayo, de Francesc Macià, l’avinguda de Cubelles i la rambla Principal fins a la plaça de les Neus.
Sant Sebastià - Palma
17 de gener
Palma (Mallorca)
Les Beneïdes
Són nombrosos els pobles de l’illa de Mallorca que celebren Sant Antoni. A sa Pobla, Artà o Sant Joan és una data assenyalada. Però a Palma és molt més que una festa. Coincideix amb Sant Sebastià, patró de la ciutat. Allà en diuen les Beneïdes, una cercavila d’animals i músics que surt de l’església de Sant Antoniet per arribar a la Seu. A l’esplanada del davant s’agrupen els animals per beneir-los.
Corrides-Asco
Del 17 al 20 de gener
Ascó (Ribera d'Ebre)
Cavalls i fogueres
Entre totes les festes que han estat declarades d’interès nacional a Catalunya trobem les de Sant Antoni d’Ascó, que es remunten al segle XVI i que encara mantenen l’essència d’aquella època. S’inicien el dia 17 de gener amb l’encesa de la foguera a la plaça de l’Església, un foc que no deixarà de cremar durant els tres dies que duren les celebracions. Fins al 20 de gener hi haurà les ‘corrides’, unes curses de cavalls, burros i matxos que mai han deixat de celebrar-se; els Tres Tombs, amb les benediccions dels animals; jocs al carrer per a petits i grans, i cada dia, a partir de les 18 h, balls de jotes i sardanes al voltant de la foguera. Aquesta festa és una bona ocasió per gaudir dels dolços locals: la tradició mana que el noi compri una coca que acaba regalant a la noia després de ballar.
Sant-Antoni-Canals
La foguera de Sant Antoni de Canals fa 15 metres i està considerada la més gran del món
Fins al 20 de gener
Canals (Costera)
La foguera de Sant Antoni més gran del món
Una de les festes de Sant Antoni més destacades del País Valencià és la de Canals, on el sant n’és patró. Les festes comencen pels volts de la Immaculada Concepció, al desembre, quan són nomenats els ‘festers’. Aquests són els encarregats de preparar la foguera de Sant Antoni, que, amb més de 15 metres d’altura i coronada sempre amb un taronger, està considerada la més gran del món. La primera soca d’aquest foc es col·loca a la plaça Major el 8 de desembre i els veïns van ampliant la pila de llenya fins a la nit del 16 de gener, quan es fa la ‘cremà’ en honor de Sant Antoni Abat. L’endemà, 17 de gener, es fa la processó i una ‘mascletà’. Dijous és ‘el dia dels parells’, el dia que dues persones del poble –‘els parells’– recorren els carrers repartint joguines entre els infants. També es beneeixen els animals de tir a l’església parroquial i es fan dos àpats populars, un esmorzar i un ‘dinar de cassoles’, en què se serveix un plat d’arròs al forn (tradicional de València). La festa acaba diumenge amb el trasllat de la bandera des de la casa del fester major fins a la Casa de la Vila i amb una benedicció d’animals de tir i arrossegament de carretes.
Església de Santa Maria de Falset
Església de Santa Maria de FalsetAnibal Trejo / Shutterstock
19 i 20 de gener
Falset (Priorat)
L’Encamisada
Per Sant Antoni, la capital del Priorat celebra els Tres Tombs i aprofita per rememorar l’astúcia dels vilatans en un episodi de la guerra del Francès. La llegenda explica que els falsetans van vèncer l’enemic vestint-se de blanc en una nit de boira per passar inadvertits. És per això que cada any se celebra l’Encamisada, en què dues cavalcades de cavalleries i desenes de carruatges guarnits amb flors de paper recorren els carrers del poble vestits d’aquest color.
Corrides-Puig-reig
Cavalls desfilant durant les corrides de Puig-reig
20 de gener
Puig-reig
La Corrida de Puig-reig
Com en altres poblacions del país, també a Puig-reig celebren festes relacionades amb les tasques del camp i els animals de càrrega. El dia 18 de gener començarà la jornada amb un bon esmorzar popular fet a base de llesques de pa amb tomàquet i botifarra. Esperant que arrenquin els Tres Tombs, l’ambient s’escalfa al so dels timbals. Després de dinar arriba la Corrida, una cursa de mules, cavalls, perxerons i rucs a la zona del camp de futbol, una tradició més que centenària.
tres-tombs-igualada
20 de gener
Igualada (Anoia)
Un dels Tres Tombs més autèntics del país
La festa dels Tres Tombs de la capital de l’Anoia és una de les més autèntiques del país. Pels carrers del centre d’Igualada hi desfilen carros, carretes i animals de tota mena, un recordatori d’oficis ja desapareguts. La diada culmina amb el tortell de Sant Antoni, unes postres típiques i amb sorpresa.
20 de gener
Sant Cugat del Vallès
Passada de cavalls a Sant Cugat
El dissabte més proper a Sant Antoni, els santcugatencs comencen la festa amb una missa i un esmorzar popular. És el diumenge quan té lloc la Passada, que és com s’anomena a Sant Cugat la cercavila de carros i cavalls de Sant Antoni. Davant l’imponent monestir de la ciutat es beneeixen els animals, cap al migdia, i tot seguit la comitiva desfila fins arribar a l’ajuntament.
20 de gener
Ripollet (Vallès Occidental)
Coca, mistela i cavalls a Ripollet
No queda cap animal ni carro sense beneir durant els Tres Tombs de Ripollet. La festa, declarada Festa Local d’Interès Turístic, inclou el repartiment de coques i mistela entre els assistents a primera hora de la jornada. La celebració ha arrelat tant en aquesta població vallesana que fins i tot li han fet un monument commemoratiu a la plaça Josep Maria Brull.
Festa de Sant Antoni a Cambrils
20 de gener
Cambrils (Baix Camp)
La Festa dels Pagesos
Al municipi del Baix Camp, els Tres Tombs també són coneguts com la Festa dels Pagesos, que organitza la Cooperativa Agrícola del municipi. El diumenge posterior al dia de Sant Antoni, a les 9 h, les persones que després participaran en la cercavila celebren un esmorzar al parc del Pinaret, i no és fins a les 12 h que surt la cavalcada dels voltants del santuari de la Mare de Déu del Camí. La rua arriba fins al port.
20 de gener
Caldes de Montbui (Vallès Oriental)
Més de 150 anys d’història
El diumenge següent de Sant Antoni, Caldes de Montbui organitza uns Tres Tombs amb més de 150 anys d’història. La cercavila matinal aplega carruatges arribats de tot el Vallès, i a la tarda, després de la benedicció dels animals i els panets, es fa un ball de plaça en què colles de totes les edats ballen la Dansa de Sant Antoni.
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació