La setmana passada vam estar a Grècia i vam viure un fantàstic i emocionant viatge Descobrir acompanyats d’alguns dels nostres lectors i subscriptors. Vam estar a Zagori, situat a les imponents muntanyes de Pinados, un autèntic paradís natural al nord de Grècia. Vam gaudir recorrent els seus pintorescos pobles de pedra, passejant per les seves majestuoses muntanyes i descobrint els seus impressionants canyons. Uns dies fantàstics de natura sorprenent, d’arquitectura tradicional i de gastronomia autèntica. Ens vam sorprendre i emocionar amb la Grècia més natural! L’editor del Descobrir us explica el dia a dia del viatge.
Crònica del viatge ‘Descobrir’ a la Grècia més natural
L’editor de la revista, Joan Morales, ens explica, dia a dia, aquesta escapada que ens ha portat a descobrir Zagori

Espectacular pont de Kokkoros, un monument de pedra seca a Zagori
1
Dia 1 - De Tessalònica a Zagori
Des de Tessalònica vam començar el nostre dia a la granja Georgiu, al poble de Balduma, on vam conèixer el seu projecte de cultiu ecològic i vam tastar deliciosos productes grecs, acabats de collir i d’elaborar. Tota una delícia!
A continuació, vam agafar l’autobús cap a la regió de Zagori i vam fer una parada per travessar l’impressionant pont de Kokkoros, un monument de pedra seca meravellós i molt ben conservat. Després, ens vam dirigir cap al punt més alt de Zagori, el poble de Vradeto, on vam gaudir d’un esplèndid dinar a la taverna Skala Vradetou. I, quan ja pensàvem que no caminaríem gaire aquest primer dia, l’Alina, la guia, ens va proposar anar al mirador de Beloi. La passejada, meravellosa i planera, ens va permetre contemplar una gran riquesa botànica i geològica, i unes vistes espectaculars de les gorges de Vikos. Són de les més profundes del món!
De tornada a Vradeto, vam gaudir d’una ruta pel camí empedrat que baixava fins a Kapesovo, una obra monumental que ens va deixar bocabadats. I, per acabar d’arrodonir aquest primer dia, vam fruir d’un deliciós sopar a l’Ameliko Zagori, el restaurant del nostre allotjament situat al poble d’Ano Pedina. Un primer dia molt especial!

El grup travessant el pont de pedra de Lazaridis
2
Dia 2 - Zagori i els ponts de pedra
El segon dia del viatge va ser el dia dels ponts. En vam poder veure i travessar cinc: Missios, Lazaridis, Pitsioni, Mylos i Plakidisi. Aquest darrer, la mare de tots els ponts de Zagori, gràcies als seus tres arcs i 56 metres de llargada. Malgrat que tenen un aspecte rústic, no són medievals, sinó dels segles XVIII i XIX, cosa que no els lleva ni un bri de mèrit, ja que són fets amb la tècnica de la pedra seca.
Després, vam continuar deixant-nos impressionar pels camins empedrats, per les discretes ermites ortodoxes i també per l’arquitectura característica dels pobles de muntanya de la zona (Vitsa, Koukouli i Monodendri). De fet, als afores d’aquest darrer poble vam poder visitar el monestir d’Agia Paraskevi, que està literalment aferrat a la cinglera que dona a la gorja de Vikos.
A més de caminar molt, aquest segon dia també vam tenir temps per gaudir de la deliciosa gastronomia típica de la zona. Vam fer un pícnic fantàstic a la vora del pont Lazaridis i vam sopar en un restaurant d’Ano Pedina més que recomanable: l’Skantzoxoiros (‘eriçó’, en grec). Un segon dia ple de descobriments!

Excursió a la vora del riu Voidomatis
3
Dia 3 - Senderisme d’Aristi al pont de Klidònia
El tercer dia va ser preciós. El mèrit va ser del riu Voidomatis i d’un corriol que l’acompanya, entre Aristi i el pont de Klidònia. Que què hi vam veure? Aigües netes d’una gran varietat de tonalitats en funció del fons i la llum del sol; un bosc de ribera excepcional, amb exemplars de plàtans centenaris de dimensions gegantines; espècies de flora endèmiques úniques al món, i ocells com la merla d’aigua o la cuereta torrentera; l’antic monestir d’Agii Anargiri, un petit tresor enclavat entre penya-segats i coves utilitzades per a l’ascetisme, que conserva en molt bon estat els frescos originals (l’església es va construir el 1658); les piscines naturals de Rogovo… i tantes altres coses, que no acabaríem mai! Una experiència que realment ens va sorprendre i enamorar a tots. Només ens va faltar el bany! També vam visitar el celler Zoinos, a Zitsa, i vam poder tastar els seus vins de varietats locals; vam visitar els pobles de Papigo i Mikro Papigo, i els seus carrers i cases amb l’arquitectura típica de Zagori; vam menjar unes delicioses truites de riu (del riu Voidomatis, és clar!) i fins i tot vam contemplar l’església ortodoxa més bonica de tot el viatge: Taxiarkes.
Grècia ha estat un viatge que recordarem sempre i que no hauria estat el mateix sense en Sòcrates, conductor destre i d’allò més rialler, i l’Alina, la nostra guia, una matemàtica, escaladora, geòloga i biòloga que per damunt de tot estima casa seva, amb bones paraules i un somriure. Tenim clar que hi tornarem segur!