Anuncia't al Descobrir
Festa Gratuïta

Festes de l'Ós del Vallespir 2018

L’Alt Vallespir, a la Catalunya del Nord, és terra de llegendes i tradicions catalanes. Una d’aquestes, la de l’ós, continua viva a tres pobles: Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans.

El cap de setmana del 3 al 4 de febrer, a Arles es representa una escena d’allò més carnavalesca inspirada en la llegenda de la Bella i la Bèstia. Protagonitzada per un grup de caçadors encapçalats pel Menador i la Roseta, la història narra la lluita contra un ós salvatge i espantós que assetja el poble. Finalment, el ferotge animal es converteix en ésser humà després de ser afaitat amb una destral enmig de la plaça Major del municipi, recobrant la normalitat a la vila.

El següent cap de setmana, el 17 i 18 de febrer, és el torn de Prats de Molló, on s’escenifica la baixada de tres homes ós des de les muntanyes després d’hivernar durant mesos. Cinc caçadors els acompanyen amb escopetes de fogueig i, finalment, els encadenen i els barbers els afaiten. El punt final de la festa el posa el primitiu ball de l’ós, en què participen tots els protagonistes de la representació.

A Sant Llorenç de Cerdans s’hi du a terme la darrera representació de les Festes de l’Ós. En aquest cas, el divendres 23 i el diumenge 25 de febrer un grup d’homes, encapçalats pel Manaire, surten pels carrers a caçar l’ós, representat per un jove que vesteix un pelatge real d’aquest animal. Al llarg del recorregut se simula la captura de la fera en diverses ocasions, fent-la ballar. Finalment, l’ós és afaitat i retorna a la forma humana.

Sobre l'activitat

Més informació

Web de les Festes de l'Ós

66230 Prats de Molló (Vallespir)

www.pratsdemollolapreste.com/ca

Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació