Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 128
Número 128 - Gener 2009

Maresme, indrets sorprenents de mar i muntanya

En aquest número

Dossier central

Un paisatge fet a mida

Viatjant cap al nord, la muntanya queda a l'esquerra i el mar a la dreta. Entre aquests dos pols, hi ha la Sinera d'Espriu, les cases dels indianos, les vinyes d'Alella i la Tiana natal del periodista Josep Cuní, que ens guia pels seus records i sensacions. Josep Cuní (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Cinc punts cardinals

Els indrets de refèrencia per conèixer l'essència de la comarca No hi ha un Maresme, n'hi ha molts. Comarca polièdrica i mutant, al sud obre les portes de la capital catalana i al nord acaba convertint-se en el paradigma de platja i turisme. És una zona de contrastos. I entre el vell i el nou, cinc llocs conserven encara la seva autenticitat. Albert Calls (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

El Gaudí més experimental

L'arquitecte va construir a Mataró una nau industrial visionària Quan encara era estudiant, Gaudí va construir la nau d'una cooperativa tèxtil. El projecte no només li va servir per assajar tècniques, a Mataró també va experimentar les pessigolles de l'únic amor que se li coneix. Manel Cuyàs (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Els antics camins del mig

Viatge inèdit per la columna vertebral del Maresme Entre la muntanya i el mar hi ha un Maresme insòlit, agrícola, ple d'ermites i masos, que es deixa descobrir pels camins del mig. Recuperem aquests vials per recòrrer la comarca de cap a cap. Jordi Avellaneda (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

La cuina del paisatge

Sobre com l'horta i la pesca acaben als millors fogons Camps llaurats de pèsols, muntanyes cobertes de maduixots, valls que veuen créixer cireres úniques i sèpies que 'volen' de les llotges. Entreu i descobriu com la muntanya i el mar del Maresme es fonen, també, a l'art culinari. Judith Vives (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Entre el blau i el verd

Les millors perspectives d'una comarca que fa olor de sal i de bosc Arran de costa, els habitants d'aquesta comarca havien de prevenir-se dels pirates, mentre els veïns de la muntanya treien profit del fred i de la solitud entre els arbres. No es viu igual al blau que al verd i per això perseguim la petjada humana pels espais més representatius d'aquesta dualitat. Xavier Amat (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Els de dalt i els de mar

Passat, present i futur d'una comarca rica en història En un territori on mar i muntanya són a tocar, hi ha pobles de dalt i de baix. No sempre ha estat així. Aquest és un viatge al passat per entendre l'actual realitat de la comarca. Teresa Vallbona (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central

Camins de carboners

Passejada de patrimoni De passeig entre el nucli d'Hortasavinyà fins a l'ermita de l'Erola, recorrem vells camins de bosquerols i voregem antigues carboneres. Mentre gaudim de la natura aprenem sobre costums ja perduts. Oriol Gracià (text)

Dossier central

Paral·lels a la mar

Passejada de natura Descobrim camins que recorren els turons suaus de la serralada Litoral. A peu del Montnegre, resseguim carenes que ens aboquen a la plana i a la mar. Oriol Gracià (text)

Dossier central

Calma al Corredor

Passejada per fer gana Amb vistes sobre la costa del Maresme, el Montseny i la plana del Vallès, el petit santuari del Corredor és un racó tranquil on passejar i gaudir de la natura. Oriol Gracià (text)

48 hores a Palma de Mallorca

Tomb històric per la capital mallorquina

La Ciutat de Mallorca amaga sota les pedres sorprenents bocins d'història. Passejar-hi és resseguir les petges de romans, àrabs, jueus, catalans... Magda Rosselló (text)

Reportatges

L'ofici del cuir: adobar pells a Igualada

De la vaca a la sabata, la pell recorre un llar camí. Les mans i la tècnica de l'adober fan agradable a la pell humana el rebuig brut i greixós dels escorxadors. Aquest primitiu reciclatge ha donat fama i personalitat a la capital de l'Anoia. Carme Escales (text), Oriol Clavera (fotografia)

Reportatges

L'Empordà de Ponent

Viles i paisatges secrets al peu del massís de les salines Disset pobles i un paisatge de boscos i camins per explorar formen la zona de Salines-Bassegoda, un tros d'Empordà entre muntanyes. Cristina Masanés (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Reportatges

Montanyana, pedres que resisteixen

A la riba occidental de la Noguera Ribagorçana hi ha un poble on el temps ha passat poc a poc. Montanyana, oblidat durant segles, recupera l'esplendor de cases i esglésies medievals gràcies a una curosa restauració. Lurdes Rego (text), Jordi Bas (fotografia)

Rutes

Amb bici

Un petit tresor de la Noguera

Tot enfilant-se al discret puig de Meià, pedalarem entre les majestuoses parets del Montsec, coneixerem la història d'un poble que es va haver de refer de la pesta i gaudirem d'unes vistes de vertigen. Joan Raventós (text i fotografia)

Amb nens

Un passeig pels monuments de Tàrraco

Tàrreco va ser molts anys la capital romana de la Península i n'han quedat molts vestigis que es deixen descobrir inesperadament pels carrers i les places de la ciutat. Rafa López (text i fotografia)

A peu

Travessia per la serra de Collserola

Conegueu el ponent de Collserola, entre Molins de Rei i Sant Just Desvern, passejant pel passat i present agrícola. Aquesta ruta és ideal per als qui no tenen cotxe o no els agrada conduir, ja que tant a l'inici de l'itinerari com al final, hi arriba el transport públic. Marta Montmany (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació