Anuncia't al Descobrir
Portada Descobrir 129
Número 129 - Febrer 2009

Alt Camp: 40 motius per endindar-se a la comarca dels calçots

En aquest número

Dossier central

La riquesa del caminant

Conegut per recórrer a peu infinitat de paratges i pobles de la geografia catalana, Josep M. Espinàs ha caminat també per l'Alt Camp amb la perspectiva privilegiada de la mirada d'igual a igual: la distància s'escurça i el contacte humà és més proper. Josep M. Espinàs (text), Jordi Play (fotografia)

Dossier central

10 restaurants imprescindibles on fer una bona calçotada Arribada la temporada calçotaire, el dubte ens assalta: on reservem? No és una elecció fàcil, i l'extensa oferta d'establiments per fer l'àpat, dret o assegut, a l'aire lliure o arrecerat, ho demostra. Us oferim la nostra selecció, particular i subjectiva, dels 10 millors restaurants de l'Alt Camp on anar a menjar calçots. Francesc Murgadas (text), Jordi Play (fotografia)

Dossier central

L'arquitectura més nostrada

Un tomb per la història de l'art en cinc construccions emblemàtiques L'Alt Camp es pot vantar de reunir magnífics exemples de tots els principals estils arquitectònics catalans. La tradició de la comarca és agrícola i la riquesa de les construccions, austeres, rau en el lligam que continuen mantenint amb el paisatge. Xènia Bussé (text), Jordi Play (fotografia)

Dossier central

La natura, pas a pas

Cinc rutes a peu pels espais protegits de l'Alt Camp Ens endinsem als espais d'interès natural protegits en el PEIN i que ens permetran conèixer indrets i racons desconeguts de Santes Creus, les muntanyes del Gaià i de Prades i la serra de Miramar. Ignasi Planas (text), Jordi Play (fotografia)

Dossier central

Per viure-hi i per viure

Passejades guiades per l'essència rural i històrica de la comarca L'ànima agrària de l'Alt Camp, amb la vinya i l'olivera, ha garantit la preservació de paisatges d'una bellesa excepcional i de nuclis que conserven un autèntic aire rural. En visitem cinc de la mà d'alguns dels seus veïns incondicionals. Gemma Casalé (text), Jordi Play (fotografia)

Dossier central

Entre el Gaià i el Francolí

Viatge pels colors i els paisatges d'una geografia austera L'Alt Camp és hereu d'una sàvia cultura agrícola i pagesa molt arrelada que avui manté el seu protagonisme. Situada entre els rius Gaià i Francolí, la comarca es reparteix ara conreus i marges de pedra seca. Margarida Aritzeta (text), Jordi Play (fotografia)

Dossier central

Santes Creus, l'imprescindible

De monestir cistercenc a joia turística De la mà d'un dels guies més veterans del monestir, coneixerem la vida i la història d'unes estances i uns passadissos que han vist de tot en vuit segles. Avui, els seus secrets s'obren a nosaltres com un llibre obert. Us convidem a llegir-lo. Núria Sabaté i Fontova (text), Jordi Play (fotografia)

Dossier central

Essència de la terra

Passejada per fer gana Els camps d'oliveres i les vinyes que envolten Nulles decoren el paisatge i nodreixen una cuina tradicional posada al dia. Oriol Gracià (text)

Dossier central

La derrota del Francolí

Passejada de patrimoni Resseguim la vall del riu Francolí entre Valls i Picamoixons per conèixer els paisatges on es va desenvolupar una de les batalles decisives de la guerra del Francès al Camp de Tarragona. Entre molins i natura, gaudim de la història, però també del paisatge.

Dossier central

Castells a la conca del Gaià

Passejada de natura Passegem pels espais naturals que voregen el torrent de Lloreda, per una ruta que uneix tres de les fortaleses on s'enfrontaren cristians i sarraïns. Oriol Gracià (text)

48 hores a Fraga

El Cinca, els àrabs i l'horta

Els àrabs coneixien el Cicna com 'el riu de les Oliveres'. L'herència d'aquella època es pot veure encara en els carrers i en les sèquies de les hortes antigues. Susanna Barquín (text)

Reportatges

Un país de núvols

Damunt nostre es dibuixen cada dia paisatges únics. Els núvols adquireixen formes irrepetibles influïts pel moviment i la temperatura de l'aire, però també per l'orografia del territori. Us donem algunes claus per interpretar-los. Francesc Mauri (text)

Reportatges

La via del Capsacosta

Una aventura romana entre dues comarques L'antiga via Ànnia fou un camí utilitzat pels romans per comunicar la Mediterrània i els Pirineus. Després de la Via Augusta, aquesta és la més llarga del paí il a que té més fragments ben conservats. El millor preservat es troba entre Sant Pau Vell, al Ripollès, i el pas dels Traginers, a la Garrotxa. Un sender ideal per aprendre història tot gaudint de la natura. Joan Sala (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Reportatges

El cant improvista, una tradició que renaix

El cant improvisat ha estat en la societat tradicional un vehicle comunicatiu d'enorme eficàcia expressiva. L'arribada de la modernitat, però, amb un model de vida urbà, semblava condemnar-lo a la desaparició. Res més lluny de la realitat: el cant improvisat a casa nostra viu a hores d'ara una segona joventut. Josep Vicent Frechina (text), Oriol Clavera (fotografia)

Rutes

A peu

Vistes de voltor a la serra de Tramuntana

El torrent de Pareis, situat en una de les zones més abruptes de la serra mallorquina, fou declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 2003. Aquest canó de pedra calcària de tres quilòmetres de longitud és la manifestació geològica més espectacular de l'illa. Joana Abrines (text), Tolo Balaguer (fotografia)

Amb bici

Pel Lluçanès misteriòs

Pedalant entre camps de conreu, bosquets i masies, descobrirem els encants i el paisatge d'aquesta comarca natural amb entitat històrica i llegendària: la Cadira d'en Galceran ens acosta a històries de bruixes i conjurs. Marta Montmany (text i fotografia)

Amb nens

Dings el regne dels ocells i dels avions

A quatre passes de la gran ciutat, l'exuberant delta del Llobregat ofereix a les aus un retall de natura gairebé intacte i de valor excepcional. Us proposem anar-hi amb uns bons binocles i segur que no us defraudarà. Joan Raventós (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació