
Aventura a la Noguera. Història, esport i natura en escenaris imponents
Dossier central
Tot cercant Balaguer
L'actor i escriptor Xavier Bertran escriu una faula amb un objectiu molt concret: portar-vos sobre dues rodes als pobles, paisatges, camins i bars on prendre un suc de pera o fer un esmorzar. Benginvuts a la Noguera del creador de 'lo Cartanyà'. Xavier Bertran (text), Jordi Bas (fotografia)
Dossier central
Camins i parets del Montsec
Totes les possibilitats del turisme actiu a l'interior del massís El potencial aventurer que ofereix el massís calcari del Montsec és cada cop menys desconegut. Des de les vies ferrades i els camins plens d'encant fins al tir amb arc i la bicicleta de muntanya, tothom pot trobar-hi la seva activitat. Jaume Barrull (text)
Dossier central
Un espai per somiar
Àger, capital dels esports de vol i de l'astronomia Vents del sud, espadats de 900 metres i una extensa plana. No és casualitat que la vall d'Àger sigui el santuari del vol lliure. En aquest racó del Montsec, moltes persones aprenen a desafiar la llei de la gravetat i compleixen, durant uns minuts, el somni de Leonardo da Vinci. Maricel Benabarre (text), Jordi Play (fotografia)
Dossier central
Un país de pla i muntanya
Fem un tomb pels racons més emblemàtics de la Noguera De l'Urgell històric al Prepirineu i de la muntanya a la plana. És el recorregut vital d'una comarca d'extensa geografia i de paisatge canviant que combina les hortes més fèrtils amb la sobrietat de les terres altes i la majestuositat dels pantans. Fins i tot es podria dir que hi ha tres Nogueres. Francesc Guillamet (text), Jordi Play (fotografia)
Dossier central
Plomes de tots colors
L'esclat del turisme ornitològic arriba als secans de la Noguear L'observació d'ocells ha esdevingut un producte turístic de qualitat. Els valors ecològics de la comarca més extensa del país conviden molts ocells a refugiar-s'hi i, al seu darrere, arriben els aficionats a l'ornitologia, atrets per una fauna única. Albert Ruhí (text), Jordi Play (fotografia)
Dossier central
Fortifica que fa fort
Castells i ruïnes medievals en una terra de nobles Fa prop de mil anys aquesta era la frontera que separava cristians i sarraïns. Cada pam de territori que es guanyava exigia aixecar un castell per defensar-se de l'enemic. Entrem a les sales més belles de la història. Anna Sàez (text), Jordi Play (fotografia)
Dossier central
Els petits mars de la Noguera
Navegació pels rius i embassaments més bells de la comarca Com el cos humà, la Noguera és en bona part aigua. La seva terra la beneeixen tres grans rius que baixen dels Pirineus i alimenten petits mars, embassaments que fan de mirall del paisatge i es deixen solcar per moderns navegants. Carme Escales (text), Jordi Play (fotografia)
Dossier central
Miradors de Balaguer
Passejada per fer gana Un recorregut pel nucli antic de la capital de la comarca ens porta fins als punts més alts de la ciutat, amb ones vistes sobre la vila i la plana del riu Segre. Oriol Gràcia (text)
Dossier central
Les rieres de Tòrrec
Passejada de patrimoni Aïllat als contraforts més meridionals del Montsec, Tòrrec és un petit nucli pintoresc que reposa al damunt d'un turó suau coronat per l'església de Sant Isidre. Des del poble, fem una caminada pels barrancs del voltant. Oriol Gracià (text)
Dossier central
Barreja d'aigües pirinenques
Passejada de natura Des de la presa de l'embassament de Camarasa, on conflueixen el Segre i la Noguera Pallaresa, ens enfilem a la Cova del Tabac, situada al vessant sud de la serra de Mont-roig. Oriol Gracià (text)
48 hores a Borriana
Modernisme i gòtic amb suc de taronja
Gràcies al conreu i a l'exportació de cítrics, la capital de la Plana Baixa gaudeix d'un ric patrimoni que es descobreix als museus i a cel obert, tot passejant pels seus carrers. Joan Garí (text)
Reportatges
Jardins de somni a la Costa Brava
En la llegendària Costa Brava encara queden racons verges que recorden per què el litoral de la Selva i l'Empordà va ser batejat amb aquesta denominació. D'entre aquests racons destaquen quatre jardins modernistes amb vistes al mar que a la primavera es vesteixen de gala. Dolors Gordils (text), Isidoro Ruiz (text)
Reportatges
Mura, Talamanca i Rocafort
L'èssencia dels pobles amagats de les valls del Montcau Després de caure en l'oblit durant anys, aquests tres pobles de la comarca del Bages han ressorgit gràcies a l'atractiu que dóna un patrimoni respectat i els paisatges exuberants del seu entorn. Sílvia Villarroel (text), Isaac Freijo (fotografia)
Dossier central
Cròniques rupestres a Ulldecona
Els abrics de l'Ermita reuneixen un dels conjunts de pintures rupestres d'art llevantí més importants dels Països Catalans. Les seves escenes ho expliquen tot dels primitius habitants del litoral mediterrani. Algunes imatges són allà des de fa vuit mil anys. Xavier Valls (text), Roger Llabrés (fotografia)
A peu
Caminada pels orígens del Priorat
En una passejada molt agradable pels voltants de Poboleda es van trobant restes de construccions que parlen de com els monjos cartoixans manufacturaven el cànem i com es construïen els ponts per evitar les pujades d'aigua dels rius. Per trobar més aigua, caldrà anar a la font del Mingot, a la ribera del Siurana. Toni Orensanz (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Amb bici
La volta al Montgó per terra i mar
Passejar amb bici per la Marina Alta és pedalar entre camps d'ametlers, tarongers i vinyes. Avui partirem de Dénia i arribarem a Xàbia, des d'on tornarem al punt d'eixida amb vaixell, tot gaudint del vessant marítim de l'emblemàtica muntanya del Montgó. Lorenzo López (text i fotografia)
Amb nens
Vespella, el poble de l'art
Per contemplar obres d'art no cal entrar en un museu. A Vespella de Gaià hi ha un parc d'escultures a l'aire lliure que permanentment exposa obres d'artistes contemporanis. Una passejada ideal per estimular la imaginació dels més petits. Cecília Lorenzo (text)