Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 137
Número 137 - Octubre 2009

Ripollès. Paisatges de tardor e una terra mítica

En aquest número

48 hores a Vielha

Un petit racó atlàntic

La tardor és una època preciosa per admirar totes les gammes de groc dels borcos de Vielha i per recórrer el seu centre històric sense presses. Anna Sàez (text), Mikel Aristregi (text)

Reportatges

Núvols d'estornells en dansa

Volen en grup enèrgicament, com si fossin un de sol. Avancen pel cel creant formes inesperades per tal de confondre els seus depredadros. Òscar Marín (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Reportatges

Aparells amb ànima

D'adolescent aixecava estels, llegia Verne, buscava Saturn i la Lluna. Escoltant Antoni Escubedo diríeu que allò més difícil és fàcil. Ernest Costa (text), Xavier Gómez (fotografia)

Reportatges

El bramul més esperat de la tardor

A la tardor tenen lloc la formació dels harems dels cérvols i la lluita pel territori, rituals que tot amant de la natura voldria presenciar. David Carrera (text), Jordi Bas (fotografia)

Reportatges

Alarma social i pagar el beure

Entre les previsions dels meteoròlegs i l'esglai per la crisi, la indústria turística local ha passat uns mesos amb fluixedat de cames; fins que la gent de casa l'ha salvada. S'admeten agraïments. Rafael Vallbona (text)

Reportatges

Cinc dies al ras

La transhumància entre el montsià i el maestrat Quan acaba la tardor i quan comená l'estiu, ramats de xais i de bous travessen la ruta catalana o del Llosar, que enllaça el Montsià amb el Maestrat i terres aragoneses, per anar a cercar pastures. Una passejada per raconades que exhibeixen la varietat paisatgística del clima mediterrani. Santi Valldepérez (text), Guillermo Barberà (fotografia)

Dossier central

Ripollès

Paisatges i pobles d'una comarca mítica Isidoro Ruiz (fotografia)

Dossier central

El desig d'un futur pròpi

El Ripollès ha viscut un aïllament injust a causa d'unes comunicacions febles. Així ho explica l'historiador Jaume Sobrequés, que reclama que la comarca tregui força de si mateixa per poder anar amb el cap ben alt. Motius d'orgull, en té. Jaume Sobrequés (text)

Reportatges

Molt més que bolets

Un viatge per la diversitat de boscos de la comarca Ceps sota pi negre i rossinyols a prop dels faigs. Pets de llop, crestes de gall i bolets d'ovella. Per emprendre la màgica aventura de collir bolets, us oferim en primícia vuit rutes boletaires que us endinsarem en les humides intimitats del Ripollès: el Vedat, el vessant nord del Puig Ou, el Bac de Setcases, el Bosc de Campelles, les Planelles de Montgrony, la Serra de Sant Amanç, l'Obaga dels Tres Plans, els boscos de Sant Pere d'Auïra. Marc Estévez (text)

Reportatges

La comarca del Camprodon

La història de la descoberta d'uns paisatges que no s'acaben Cèsar August Torras va arribar a la primeria del segle passat a la vall de Camprodon, en va recórrer els camins i va despertar arreu l'interès per uns racons de gran bellesa. Avui, els habitants de la comarca mantenen intacta la passió per descobrir els seus paisatges. Oriol Molas (text)

Dossier central

Els dominis de Guifré

El compte ens porta a Santa Maria de Ripoll i Sant Joan de les abadesses El Ripollès atresora un patrimoni romànic de primer ordre. Els dos monestirs per excel·lència són Santa Maria de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, fundats per Guifré el Pelós al segle IX. Un altre comte, Arnau, tenyeix de llegenda els passadissos del convent i del poble de Gombrén. Cristina Masanés (text)

Dossier central

Via verda cap al progrés

El tren que carregava ferro i carbó avui atreu senderistes i ciclistes La indústria va portar el tren a Ripoll al 1880. Avui, les vies han desaparegut, però han deixat un llegat encara millor: la possibilitat de passejar entre el paisatge i la història de la comarca. Lluís Bonada (text)

Dossier central

La muntanya llegendària

Vall de Núria: l'equilibri perfecte entre tradició, turisme i esport. No devia ser per casualitat que sant Gil amagués la imatge de Núria a la vall que ha pres el nom a la marededéu. Avui el paratge és encara corprenedor i hi ha contribuït el fet que no s'hi pot accedir amb cotxe. Lluís Calvo (text)

Dossier central

Paradís de la memòria

Amb el fil dels seus records, l'escriptor Narcís Comadira cus els versos de Verdaguer amb les imatges de les seves acampades amb els escoltes. Un brodat molt bonic, Mariona Cabassa (text)

Dossier central

Aigua per totes bandes

Ribes de Freser és coneguda per la seva aigua encasada. Amb una volta per la població podem entendre fàcilment el perquè: hi ha moltes fonts i fins a tres rius hi conflueixen. Xavier Amat (text)

Dossier central

Més enllà del monestir

Considerada el bressol de Catalunya, Ripoll té en el monestir romànic de Santa Maria i la seva portalada l'element patrimonial de més valor. Però la vila amaga altres tresors de la mateixa època i també del modernisme. Xavier Amat (text)

Dossier central

Cap a Tregurà

Són molts els camins de muntanya, alguns de gran tradició excursionista, que uneixen els pobles del Ripollès. Un porposem el que comunica Setcases i Treguerà de Dalt, amb boniques vistes sobre la vall de Camprodon. Xavier Amat (text)

Reportatges

El somni de Pollença

Pollença fascina. Cap de taula de l'illa de Mallorca, amb un ull vigila la mar i amb cos i ànima respira una entranyable vida social, comercial i cultural lligada a la seva història. Carrers i places, esglaons beneïts, claustres, cales i pins omplen el capítol d'una escapada de tardor. Carme Escales (text), Oriol Clavera (fotografia)

Reportatges

El retorn dels Ibers

Els dies 3 i 4 d'octubre, els jaciments ibers de Catalunya reviuen. S'hi celebra el cap de setmana ibèric, que recupera els costums i paisatges dels nostres avantpassats des de molt abans de l'arribada dels romans. Xavier Valls (text)

Rutes

A peu

Per les llindes del Lluçanès

L'actual comarca natural del Lluçanès fou durada bona part del segle IX repoblada per marcar frontera amb les terres saraïnes. D'aquella època, en queda, escampat pel territori, un rosari de masies i ermites peculiars i úniques en molts aspectes. L'itinerari a peu que us proposem passa per les gran pairalies ebtre Lluçanès i la riera de Merlès. Francesc Mas (text)

Amb bici

A cop de pedal per la comarca de la Llitera

Pedelant entre cingles i conreus, descobrirem els secrets més ben amagats d'una terra que ha estat testimoni de guerres i fets històrics. Relleus esquerps i vistes de luxe sorprendran els ciclistes, que podran agafar alè mentre es 'capbussen' a la panoràmica de la gran plana de Lleida. Marta Montmany (text)

Amb nens

Un tomb pel bosc d'Hortsavinyà

Al cor del massis del Montnegre s'amaga un racó on els més petits podran conèixer alguns dels elements més característics de la vida al bosc. Des de l'ermita de Sant Llop, a l'antic poble d'Hortsavinyà, s'arriba fàcilment a la minúscula ermita de la mare de Déu de l'Erola. Cecília Lorenzo (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació