Anuncia't al Descobrir
ESCAPADES DE SETMANA SANTA
Sis propostes per gaudir del territori aquestes vacances
Portada Descobrir 140
Número 140 - Gener 2010

Secrets de Barcelona. La ciutat que no surt a les guies

En aquest número

48 hores a Terrassa

Viure a tot vapor

Hereva d'un ric patrimoni medieval, modernista i industrial, la ciutat és el lloc ideal per passar-hi un cap de setmana a ritme de jazz. Laura Fernández (text)

Reportatges

El retorn del retaule d'Enviny

L'èxode de gran part de l'art català va salvar-lo de les flames de la guerra. Ara, Enviny ha pogut fer una còpia del seu retaule perdut. Carme Escales (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Reportatges

L'indiscret lluer té gana

Els escamots de lluers vagaregen pels camps malgrat el fred intens, buscant alguna llavor per omplir el pap i piulant animadament. David Carrera (text)

Reportatges

Caçadors de la nit

Sis mussols s'amaguen als boscos de l'alt Pirineu Silenciosos i letals. Així són els mussols, rapinyaires adaptats a caçár quan es pon el sol. Al parc natural de l'alt Pirineu, hi viuen sis de les vuit espècies del nostre país, entre les quals hi ha el xot, el gamarús i el misteriós mussol pirinenc, un dels emblemes del parc. Xavier Basora (text), Juan Carlos Muñoz (fotografia)

Dossier central

Secrets de barcelona

Cinc itineraris sorprenents per redescobrir la ciutat Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central

Les Barcelones de Barcelona

Sense haver paït del tot la fi del segle XX, la capital catalana s'enfronta al XXI trontollant, però amb energia i curiositat. Així ens ho explica Lluís-Anton Baulenas, que situa les seves novel·les a la ciutat. Lluís-Anton Baulenas (text)

Dossier central

Tot això abans eren fàbriques

Ruta pel Poblenou, vestigi d'una ciutat industrial i popular Màquines d'escriure, tractors, gelats, pintures... No parlem d'un mercat, sinó del barri del Poblenou. Les indústries i les fàbriques han desaparegut, però no l'ambient popular dels seus carrers, bars i societats. Ho hem comprovat. Anna Madrona (text)

Dossier central

Saltarem per on salti Barcelona!

Ruta per la ciutrat assetjada de Rafael Casanova del 1714 Aquesta ruta és guerrera. Desfila pels principals escenaris de la defensa de Barcelona durant la guerra de Successió. Aquí, els barris de la Ribera i del Born ens obren les portes del seu passat més èpic. Josep Melero (text)

Dossier central

24 imatges per segon

Fotograma a fotograma, recorrem el rovell de l'ou de la ciutat Barcelona ha estat un plató de pel·lícula pràcticament des dels inicis del seté art. Moltes han estat les pel·lícules que l'han immortalitzada al llarg de la història i això permet fer-hi un recorregut a la recerca dels mites. Eulàlia Iglesias (text)

Dossier central

Records del camp

L'itinerari per la configuració agrícola d'Horta Vinyes, oliveres i horts cobrein turons i valls a Horta al principi del segle XX. Les masies dibuixaven un paisatge rural avui extint. Però encara hi ha llocs on és fàcil recrear el passat agrícola de Barcelona. Meritxell Mir (text)

Dossier central

Barçalona de cap a cap

Pelegrinatge pels escenaris emblemàtics de la història culé La història del Barça s'estén per bona part de la ciutat. Us proposem de fer un pelegrinatge per símbols, escenaris, testimonis i petites històries amb un denominador comú: la passió per dos colors, el blau i el grana. Jordi Finestres (text)

Dossier central

Grandesa i misèries

De petit petit, l'escriptor Narcís Comadira quedava enlluernat per les meravelles de Barcelona, una ciutat que ha vist crèixer i que ara voldria veure redreçar el camí. Narcís Comadira (text)

Dossier central

Un tomb pel passat industrial

Des del cementiri del Poblenou fins a la Primitiva, ens amarem de l'ambient popular del barri amb més tradició fabril. Anna Madrona (text)

Dossier central

1714: la batalla final

Des de la plaça de Sant Jaume fins a l'estàtua de Rafael Casanova, el recorregut ens porta pels principals escenaris del setge de Barcelona. Josep Melero (text)

Dossier central

Fotogrames urbans

La immortalització de Barcelona a través del cinema no és només obra de Woody Allen, molts altres cineastes l'han usat com a plató Eulàlia Iglesias (text)

Dossier central

Entre masies centenàries

Viatgem pel passat agrícola de Barcelona i recorrem les cases pairals que són testimoni d'una història sorprenent i avui pràcticament desapareguda. Meritxell Mir (text)

Dossier central

Per als barcelonistes

El Barça aixeca passions i emocions allà on va. I la ciutat és plena de referències a la història del club. Jordi Finestres (text)

Reportatges

L'espiral més dolça

A la recerca de les millors ensaïmades de Mallorca Llucia Ramis (text), Oriol Llopis (fotografia)

Reportatges

Pedra sobre pedra

Menyspreada per la seva senzillesa, la pedra en sec reneix amb força a la fatarella, a la terra alta, gràcies a un grup de veïns que es resisteix a oblidar una tècnica mil·lenària. Emma Aixalà (text), Mariano Cebolla (fotografia)

Rutes

A peu

Travessa per la serra del Corredor

Aquest itinerari entre Arenys de Munt i Llinars del vallès recorre els paisatges boscosos dominats principalment per la surera: són els paisatges del Parc Natural de Montnegre i Corredor. El recorregut està pensat perquè s'hi pugui utilitzar el transport públic. Rafa López (text i fotografia)

Amb bici

Pedalant per sobre de les aigües

L'albufera de València mostra una fesonomia conformada per una làmina contínua d'aigua, harmònica, saltada d'arrossars i civilitzada per mitjà de séquies, sequiols i canals. Hi discorrem pels camins que s'hi endinden , deixant-nos portar per aquest espectacle horitzontal. Eliseu T. Climent (text i fotografia)

Amb nens

Els castells de Sant Ferran i Bellaguarda

L'empordà fou un territori de forntera. El castell de Sant Ferran, a Figueres, i el fort de Bellaguarda, al Pertús, són testimoni d'aquell temps. La ruta proposta un viatge entre ambdues fortaleses, tot descobrint paratges desconeguts, esquitxats de boscos d'alzines i llogarets encantadors. Cecília Lorenzo (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació