Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 141
Número 141 - Febrer 2010

Ribera d'Ebre

En aquest número

48 hores a La Bisbal d'Empordà

Empordanet interior

Dolça i feta de terrissa. Així és la capital del baix Empordà, que guarda molts secrets -i molt bonics- pels seus carrers i passeigs. Xavier Cortadellas (text)

Reportatges

Quan el fred encongeix la Mediterrània.

Al cor de l'hivern, la mar s'encalma i baixa força el nivell de les aigües. És un fenomen conegut amb el nom de 'minves de gener'. Òscar Marín (text), Albert Lleal (fotografia)

Reportatges

La fam més laboriosa

Les teranyines són petites obres mestres d'enginyeria. La doble condició de refugi i de trampa les fa captivadores i inquietants. Pere Antoni Pons (text), Albert Lleal (fotografia)

Reportatges

L'home de les mil batalles

En Jordi és com el Guardiana, te'l trobes a tot arreu i a on menys te l'esperes, treballant amb rigor i imaginació pel seu territori. Ernest Costa (text), Xavier Gómez (fotografia)

Reportatges

Els fills més amenaçats

Al febrer el trencalòs atén els nounats, la darrera esperança per a la supervivència d'una espècie en greu perill d'extinció. David Carrera (text), Jordi Bas (fotografia)

Reportatges

Gegants d'Espinelves

Sequoies monumentals a l'arbreda de Masjoan La màgica i frondosa arbreda de Masjoan, a Espinelves, acull el conjunt d'arbres monumentals més extens del nostre país, alguns dels quals superen els 40 metres d'alçària. Daniel Romaní (text), Jordi Bas (fotografia)

Dossier central

Ribera d'Ebre

La primavera comença abans d'hora al costat del gran riu Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central

Com visc la Ribera

A ritme del Seat 600, l'historiador riberenc Josep Sánchez Cervelló va anar descobrint pobles d'una comarca que, fins als divuit anys, li era pràcticament desconeguda. Els seus records ens guien per uns camins i unes carreteres que menen fins al present i el futur. Josep Sánchez Cervelló (text)

Dossier central

A banda i banda de l'Ebre

Vista panoràmica de la ribera des del seu 'carrer major' La comarca és una llenca de terra estreta i allargassada que custodia, a dreta i esquerra, el curs del riu entre l'embassament de Riba-roja i el congost de Barrufemes, situat a uns quaranta quilòmetres aigües avall, al límit amb el Baix Ebre. Jordi Duran (text)

Dossier central

Terra de romeus

De pelegrinació en pelegrinació per les ermites de la comarca L'ample camí de l'aigua que dibuixa l'Ebre és també drecera de romeries, que durant tot l'any es va succeint de poble en poble com un immens rosari d'ermites situades als paratges més bells. El calendari festiu permet fer un tomb per la geografia espiritual de la Ribera d'Ebre. Andreu Carranza (text)

Dossier central

L'horta de les delícies

La primavera esclata abans d'hora als camps de la Ribera El riu llisca amb horts a banda i banda. Aquesta planura nodrida per l'Ebre és una de les llenques més fèrtils dels Països Catalans, on el clima permet veure florir els fruiters abans que a qualsevol altre lloc. Aquí, l'edèn es precipita i la fruita dolça embriaga d'aromes la comarca. Oriol Gracià (text)

Dossier central

Esculpint l'esperit riberenc

L'Ebre marca el dia a dia dels habitants de la comarca Siguen barquers, pescadors, arxivers o directors d'una reserva natural, els habitants de la Ribera d'Ebre conviuen amb l'omnipresència del riu. Els seus restimonis són els d'una manera de viure ben particular. Sílvia Berbís (text)

Dossier central

Una història que flueix

Dels ibers fins als nostres dies en cinc espais emblemàtics El riu pare d'Ibèria, ha solcat la terra i ha forjat la gent des de temps remots. Com a frontissa i frontera, ha estat cobejat per totes les civilitzacions que hi han deixat petjada: Castell de Miravet, Castellet de Banyoles a Tivissa, Refugi Antiaeri de Flix, Ca Don Joan i Ca Don Jaume del cantó de Vinebre, llegat àrab d'Ascó. Jordi Prades (text)

Dossier central

Ebre avall

Narcís Comadira dibuixa la biografia d'un riu que dóna vida allà on passa, encara que no sempre ho té fàcil per obrir-se camí. Narcís Comadira (text)

Dossier central

Cap a la Torre de l'Espanyol

El Topònim es deu a la donació que va fer el rei Alfons I al cavaller Espanyol de Prades l'any 1175. Avui és un poble tranquil, apartat de les principals vies de comarca. Xavier Amat (text)

Dossier central

Muralles i portals a Tivissa

Amb 208 km2, Tivissa és el municipi més extens de la Ribera. El seu nucli històric, però, és un petit poble que encara conserva el regust medieval amb dos portals d'entrada imponents, restes de muralla i un castell reconvertit en ajuntament i hospital. Xavier Amat (text)

Dossier central

Sobre l'Ebre per Rasquera

D'imatges de l'Ebre al seu pas per la comarca, n'hi ha de ben conegudes i belles. La qual té Miravet com a teló de fons, per exemple, o quan passa per sota el pont de Móra d'Ebre. D'altres, però, cal caminar una mica per trobar-les. Xavier Amat (text)

Reportatges

Històries de Girona

Segles d'art en cinc museus imprescindibles El batec històric de Girona es percep en tots els seus carrers, però sobretot es viu en els espais d'art. Prepareu els sentits per recòrrer cinc atractius museus de la ciutat, una lliçó de magisteri artístic i també d'història ideal per a gaudir durant un dia d'hivern: Museu d'Arqueologia, Museu d'Art de Girona, Museu d'Història de la Ciutat, Museu d'Història dels Jueus, Museu del Cinema. Cristina Masanés (text), Marc Javierre (fotografia)

Reportatges

Gelida

Sota l'aguait del castell Al nord del Penedés hi reposa una vila de ric passat industrial i agrícola i amb una vida cultural d'arrels profundes. Un convidem a fer un passeig per Gelida. Carme Escales (text), Alfons Rodríguez (fotografia)

Rutes

A peu

De l'Alzina a la Roca de la Pena

L'excursió que us suggerim descobreix les atractives altures prepirinenques de les valls d'Alinyà, a l'Alt Urgell, i els tradicionals horitzons de treball dels seus habitants: l'agrícola, el pastoral i el del bosc. Des del cap de la Roca de la Pena tindrem l'esplèndida panoràmica d'un alt Pirineu que de Cerdanya se'n va ponent enllà Ernest Costa (text i fotografia)

Amb bici

La descoberta de Sant Feliu de Codines

Pedalant pel cor del Vallès Oriental descobrirem una mica de tot: cingles amb bones vistes, cases de pagès, ermites enmig del bosc... Pels voltants de sant Feliu de Codines, el Vallès és sorprenent! Marta Montmany (text i fotografia)

Amb nens

El camí dels frares a Escornalbou

La silueta del castell monestir d'Escornalbou presideix la muntanya del mateix nom, al Baix Camp. El camí dels frares surt des del mateix monestir i dóna el tomb a la muntanya, passant per diferents miradors i també entre grans roques amb impressionants formes capritxoses esculpides pel vent. Cecília Lorenzo (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació