Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 145
Número 145 - Juny 2010

Llegendes de la Segarra. Històries i tresors a la terra dels mites

En aquest número

48 hores a Maó

La ciutat del sol matiner

El port natural més gran d'Europa i una gran oferta cultural i gastronòmica us atrauran cap a la banda est de Menorca, on el sol es deixa veure primer. Maria Coll (text), Nik (il·lustració)

Reportatges

Esgrafiats barrocs

Un recorregut per les façanes amb més història de Barcelona. Clara Arnedo (text), Òscar Rodbag (fotografia), Cristina Thió (assessora)

Dossier central

Llegendes de la Segarra

Mil històries d'una terra de castells i mites Jordi Bas (reportatge fotogràfic)

Dossier central

Frontera i artiga

Extensos camps de conreu cobreixen les comes i els turons. I els poblets són les illes que el navegant va trobant en aquesta mar d'onades suaus de cereals i oliveres. No deixeu de capbussar-vos una vegada i una altra en un territori de frontera mil·lenari que no s'acaba mai. Albert Turull (text), Blauset (cartografia)

Dossier central

Més enllà de l'Aquelarre

Llegendes i confidències dels monuments de Cervera A Cervera no solament hi ha les bruixes de l'Aquelarre. Hi abunden les històries sobre relíquies i miracles, i també les rondalles sobre la picaresca dels estudiants de la Universitat. La Segarra és, de fet, un perfecte escenari per a tota mena de llegendes. M. Teresa Salat (text)

Dossier central

El sud genuí resisteix l'oblit

Viatge per la geografia humana dels poblets de Talavera Al Sud-est de la comarca, allà on no arriba ningú que no hi vagi expressament, hi ha el municipi de Talavera, amb poblets que esquitxen el seu paisatge. Per carreteres i camins descobrim una terra eixuta però de bon caràcter, amb repúbliques independents i una família de campaneres. Xavier Santesmasses (text)

Dossier central

Secrets d'un monestir barroc

Visita sorprenent per les estances de Sant Ramon de Portell El Santuari de Sant Ramon és molt més que un notable edifici barroc envoltat de camps de blat. Les seues gruixudes parets atresoren històries que converteixen el monestir en una llegenda monumental. Anna Sàez (text)

Dossier central

Mil anys de castells

Recorregut per les fortificacions d'una terra de frontera A la Segarra, terra marcada per haver estat frontera durant segles, s'hi va estendre una arquitectura militar en torres, castells i esglésies que formen alguns dels conjunts medievals més sorprenents del país, amb pobles porxats i cases fent de muralla. Maria Garganté (text)

Dossier central

Un clam a la terra

Productors artesans ens mostren com porten el paisatge a la taula L'elaboració ecològica i pausada de productes gastronòmics apareix a la Segarra com una sortida econòmica coherent amb l'entorn eminentment rural del territori, on els paisatges i els pobles conserven tota la seva autenticitat. Marta Rodríguez (text)

Postdata

Blat, castells i perdius

De colors calents i perfums aspres. Així veu i olora la Segarra el poeta, que afirma que la comarca té gust de perdius amb vinagreta. Narcís Comadira (text), Mariona Cabassa (il·lustració)

Reportatges

Melodies de muntanya

La música pirinenca viu un moment dolç. Un cop superat l'aïllament i l'oblit que la dugueren al límit de l'extinció, un renovat interès d'intèrprets i d'espectadors ha permès recuperar un repertori i uns instruments que ens parlen de la nostra història. Jordi Urpí (text), Oriol Clavera (fotografia)

Reportatge

La vida als Muntanyans

Un estret verger de dunes i estanys a Torredembarra Som en una bona mostra del que decennis enrere havia estat el litoral català, l'únic espai d'aiguamolls salobres que resta entre el Delta de l'Ebre i el del Llobregat. Es tracta d'una estreta franja protegida de 3.500 metres de llargària i 62 hectàrees d'extensió, entre Creixell i Torredembarra, coberta de dunes i maresmes, constreta entre la mar mediterrània i la línia del ferrocarril. Josep Melero (text), Ferran Aguilar (fotografia)

Rutes

Passejades

Carrerons i portals a Torà

Petit i gran. Així es pot definir Torà, a la part alta de la Segarra. Petit és el seu nucli antic i estrets els seus carrers. Però gran com a terme municipal i pel patrimoni que avui conserva. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

Les pedres de Sanaüja

Lleugerament elevats, a una banda el convent agustinià i el santuari de la Mare de Déu del Pla; a una altra, el castell, un dels més antics d'aquestes contrades. Entremig, Sanaüja, una vila tranquil·la a la qual s'accedeix per un bonic pont medieval. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

La vall del Llobregós

Cabanes, masies, les restes d'un molí i un frondós bosc de ribera. Això és el que trobarem en aquesta ruta per l'Espai d'Interès Natural de la Vall del Riu Llobregós, culminada per curioses formacions rocoses i la presència d'un dels xops més grans del país. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

A peu

Cap al cim de les roques de Benet

De les extenses, abruptes, complexes i calcàries muntanyes dels Ports n'emergeix un illot ferreny, atractiu i transgressor fet de pedra pinyolenca. S'anomena 'roques de Benet' i seguirem el camí que mena dalt de tot. Ernest Costa (text i fotografia)

Amb bici

Els arrossars dels voltants de Pals

Poble medieval, boscos amb dunes, arrossars vora la mar... Us proposem un passeig per l'entorn de Pals que ens descobreix l'essència de l'Empordanet. Marta Montmany (text i fotografia)

Amb nens

Sortida de natura per Sa Dragonera

A banda de milers de sargantanes, a aquesta petita illa de Mallorca no hi viu ningú. El bocí de terra té forma de dragó i és l'hàbitat d'una sargantana que només es troba aquí. Una agradable excursió travessa una part de l'illot, des de cala Lledó fins al far de Tramuntana. Cecília Lorenzo (text i fotografia), Charuca (il·lustració)

Carreteres secundàries

Lleida, la ciutat de l'aigua

Des de la passarel·la moderna del Liceu Escolar de Lleida, comencem l'última de les rutes del programa 'Carreteres secundàries' que publiquem. Damunt la bici, recorrerem tota l'horta de la ciutat. Rafael Vallbona (text)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació