Llegendes de la Segarra. Històries i tresors a la terra dels mites
48 hores a Maó
La ciutat del sol matiner
El port natural més gran d'Europa i una gran oferta cultural i gastronòmica us atrauran cap a la banda est de Menorca, on el sol es deixa veure primer. Maria Coll (text), Nik (il·lustració)
Reportatges
Esgrafiats barrocs
Un recorregut per les façanes amb més història de Barcelona. Clara Arnedo (text), Òscar Rodbag (fotografia), Cristina Thió (assessora)
Dossier central
Llegendes de la Segarra
Mil històries d'una terra de castells i mites Jordi Bas (reportatge fotogràfic)
Dossier central
Frontera i artiga
Extensos camps de conreu cobreixen les comes i els turons. I els poblets són les illes que el navegant va trobant en aquesta mar d'onades suaus de cereals i oliveres. No deixeu de capbussar-vos una vegada i una altra en un territori de frontera mil·lenari que no s'acaba mai. Albert Turull (text), Blauset (cartografia)
Dossier central
Més enllà de l'Aquelarre
Llegendes i confidències dels monuments de Cervera A Cervera no solament hi ha les bruixes de l'Aquelarre. Hi abunden les històries sobre relíquies i miracles, i també les rondalles sobre la picaresca dels estudiants de la Universitat. La Segarra és, de fet, un perfecte escenari per a tota mena de llegendes. M. Teresa Salat (text)
Dossier central
El sud genuí resisteix l'oblit
Viatge per la geografia humana dels poblets de Talavera Al Sud-est de la comarca, allà on no arriba ningú que no hi vagi expressament, hi ha el municipi de Talavera, amb poblets que esquitxen el seu paisatge. Per carreteres i camins descobrim una terra eixuta però de bon caràcter, amb repúbliques independents i una família de campaneres. Xavier Santesmasses (text)
Dossier central
Secrets d'un monestir barroc
Visita sorprenent per les estances de Sant Ramon de Portell El Santuari de Sant Ramon és molt més que un notable edifici barroc envoltat de camps de blat. Les seues gruixudes parets atresoren històries que converteixen el monestir en una llegenda monumental. Anna Sàez (text)
Dossier central
Mil anys de castells
Recorregut per les fortificacions d'una terra de frontera A la Segarra, terra marcada per haver estat frontera durant segles, s'hi va estendre una arquitectura militar en torres, castells i esglésies que formen alguns dels conjunts medievals més sorprenents del país, amb pobles porxats i cases fent de muralla. Maria Garganté (text)
Dossier central
Un clam a la terra
Productors artesans ens mostren com porten el paisatge a la taula L'elaboració ecològica i pausada de productes gastronòmics apareix a la Segarra com una sortida econòmica coherent amb l'entorn eminentment rural del territori, on els paisatges i els pobles conserven tota la seva autenticitat. Marta Rodríguez (text)
Postdata
Blat, castells i perdius
De colors calents i perfums aspres. Així veu i olora la Segarra el poeta, que afirma que la comarca té gust de perdius amb vinagreta. Narcís Comadira (text), Mariona Cabassa (il·lustració)
Reportatges
Melodies de muntanya
La música pirinenca viu un moment dolç. Un cop superat l'aïllament i l'oblit que la dugueren al límit de l'extinció, un renovat interès d'intèrprets i d'espectadors ha permès recuperar un repertori i uns instruments que ens parlen de la nostra història. Jordi Urpí (text), Oriol Clavera (fotografia)
Reportatge
La vida als Muntanyans
Un estret verger de dunes i estanys a Torredembarra Som en una bona mostra del que decennis enrere havia estat el litoral català, l'únic espai d'aiguamolls salobres que resta entre el Delta de l'Ebre i el del Llobregat. Es tracta d'una estreta franja protegida de 3.500 metres de llargària i 62 hectàrees d'extensió, entre Creixell i Torredembarra, coberta de dunes i maresmes, constreta entre la mar mediterrània i la línia del ferrocarril. Josep Melero (text), Ferran Aguilar (fotografia)
Passejades
Carrerons i portals a Torà
Petit i gran. Així es pot definir Torà, a la part alta de la Segarra. Petit és el seu nucli antic i estrets els seus carrers. Però gran com a terme municipal i pel patrimoni que avui conserva. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
Passejades
Les pedres de Sanaüja
Lleugerament elevats, a una banda el convent agustinià i el santuari de la Mare de Déu del Pla; a una altra, el castell, un dels més antics d'aquestes contrades. Entremig, Sanaüja, una vila tranquil·la a la qual s'accedeix per un bonic pont medieval. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
Passejades
La vall del Llobregós
Cabanes, masies, les restes d'un molí i un frondós bosc de ribera. Això és el que trobarem en aquesta ruta per l'Espai d'Interès Natural de la Vall del Riu Llobregós, culminada per curioses formacions rocoses i la presència d'un dels xops més grans del país. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
A peu
Cap al cim de les roques de Benet
De les extenses, abruptes, complexes i calcàries muntanyes dels Ports n'emergeix un illot ferreny, atractiu i transgressor fet de pedra pinyolenca. S'anomena 'roques de Benet' i seguirem el camí que mena dalt de tot. Ernest Costa (text i fotografia)
Amb bici
Els arrossars dels voltants de Pals
Poble medieval, boscos amb dunes, arrossars vora la mar... Us proposem un passeig per l'entorn de Pals que ens descobreix l'essència de l'Empordanet. Marta Montmany (text i fotografia)
Amb nens
Sortida de natura per Sa Dragonera
A banda de milers de sargantanes, a aquesta petita illa de Mallorca no hi viu ningú. El bocí de terra té forma de dragó i és l'hàbitat d'una sargantana que només es troba aquí. Una agradable excursió travessa una part de l'illot, des de cala Lledó fins al far de Tramuntana. Cecília Lorenzo (text i fotografia), Charuca (il·lustració)
Carreteres secundàries
Lleida, la ciutat de l'aigua
Des de la passarel·la moderna del Liceu Escolar de Lleida, comencem l'última de les rutes del programa 'Carreteres secundàries' que publiquem. Damunt la bici, recorrerem tota l'horta de la ciutat. Rafael Vallbona (text)