Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 148
Número 148 - Setembre 2010

Vallespir. Un Pirineu de contrastos a recer del Canigó

En aquest número

48 hores a Amposta

Suaument salvatge

Amposta és una ciutat firal però amb dues cames al delta de l’Ebre, i no deixa de tenir un aire feréstec. Carme Ferré Pavia (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Illes Formigues

Un arxipèlag sentimental Surant com boies en la mar, uns petits illots fets de roques nues contemplen en silenci el pas del temps a la costa empordanesa Xavier Febrés (text), Roger Rovira (fotografia)

Dossier central / Presentació

Un tomb pel Vallespir

El Vallespir té un paisatge especial. Un paisatge que atresora unes tradicions mil·lenàries ben arrelades que bressolen una identitat, la catalana, que es manté inesborrable. Així ens ho explica Gentil Puig, director de la revista 'Vallespir'. Gentil Puig (text), Oriol Clavera (fotografia)

Dossier central / Reportatges

El país dels masos

Castells i talaies custodien un miler de cases pairals El Vallespir és el país dels ‘can’ i dels ‘cal’, de les pairalies on tothom, en una terra de frontera, és vigilat i rep protecció. Les torres i els castells en són testimonis mil·lenaris. Joan Peytaví Deixona (text), Oriol Clavera (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Ceret al quadrat

Passegem pels escenaris que van fer créixer el cubisme L’arribada de Picasso a Ceret va ser un escàndol. La seva companya, Fernande, fumava i vestia de manera provocadora. Però la revolució real passaria a la tela, allà on l’artista va desconstruir la vila i els seus paisatges. Maria Palau (text), Oriol Clavera (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Tradicional, creatiu i molt llaminer

El patrimoni culinari de la comarca és una descoberta de sabors salats i dolços Els formatges de Prats de Molló, el xai d’Arles, les bunyetes, els ànecs d’Oms, les cireres i les pomes de Ceret, els embotits... El Vallespir aporta a la gastronomia una sàvia combinació de contrastos. Eliane Thibaut-Comelade (text), Oriol Clavera (fotografia)

Dossier central / Reportatges

La dominació de la vall aspra

Els relleus accidentats marquen el territori i la vida dels vallespirencs Amb muntanyes de gran alçària i aires marins que entren per llevant, el Vallespir és una comarca ben singular, amb relleus abruptes i gorges de vertigen. Un veritable refugi per als primers pobladors, que s’hi van instal·lar per fugir d’invasors i que ben aviat van saber treure el màxim rendiment a una natura generosa i francament bella. Enric Loreto (text), Oriol Clavera (fotografia)

Dossier central / Reportatges

La identitat trencada

Entre la catalanitat de les arrels i la desaparició de la llengua Sardanes, focs per Sant Joan i moltes banderes arreu. Els colors i les tradicions són indiscutiblement catalanes, però actualment la francesització és més forta que mai. Us presentem la fotografia actual de la catalanitat a la comarca. Miquel Sargatal (text), Oriol Clavera (fotografia)

Dossier central / Postdata

Aigües termals, art modern i cireres

Envoltat de pics solemnes, com el Canigó, el Tretzevents o el Costabona, el Vallespir exerceix el seu poder d'atracció gràcies als artistes, els fruits dolços de l'horta i els banys del Tec. Narcís Comadira (text), Mariona Cabassa (il.lustració)

Reportatges

La Diada a la pica d'Estats

Cada onze de setembre, grups d'excursionistes renoven la bandera catalana del cim La muntanya que mossèn Cinto Verdaguer va coronar el 25 d’agost del 1883 manté la flama de l’excursionisme molt present a la vall Ferrera. Per la Diada, la creu que planta tot l’any a 3.143 metres, guaitant el Parc Natural de l’Alt Pirineu, llueix noves banderes catalanes i occitanes, invocant el nom de la muntanya: Pica d’Estats. Carme Escales (text), Àngel Sahun (fotografia)

Reportatges

Paisatges del Priorat

Hi ha experts que treballen en l’estudi i la catalogació dels nostres paisatges. Com ho fan? Descobrim la seva feina al Priorat. Toni Orensanz (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Rutes

Passejades

Turisme relaxat

Els Banys d'Arles viu a banda i banda del Tec i respecta els parcs al costat del riu. Són molts els turistes que passegen sota els arbres després d'un tractament termal Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

Prats entre muralles

De gran bellesa i riquesa patrimonial, la ciutat medieval de Prats de Molló mereix un complet recorregut tot deixant-se portar per la tranquil·litat dels seus carrers, que mantenen l'esperit català mentre dalt de la muntanya el fort de la Guàrdia vigila l'horitzó. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

Cap a Sant Ferriol

Cada 18 de setembre, els ceretans van en pelegrinatge a Sant Ferriol. Però qualsevol dia és bo per enfilar el camí del turó i observar els entorns naturals de la capital del Vallespir. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

A peu

Un rosari de masies a la ruralia del Moianès

Gran part del recorregut que se suggereix transcorre per espais pagesos encara cultivats, atractius i plàcids del Moianès. Ningú no diria que podem trobar-hi qui ens parli d'algun home que mercadejava nens. Ernest Costa (text i fotografia)

Amb bici

A la recerca del naixement del Cardener

Sota la poderosa mirada de la serra del Port del Comte, ens endinsarem per la conca del Cardener fins a les seves sorprenents fonts i descobrirem que és un riu molt juganer. Carles Serra (text i fotografia)

Amb nens

De la platja de Calafell a la ciutadella ibèrica

Des dels ibers, que fa més de dos mil anys s'instal·laren en un tossal del terme, fins als turistes que avui ronden pel passeig, per les terres de Calafell han passat tot tipus de pobles i civilitzacions que hi han deixat petjades i records. Amb aquesta ruta els coneixerem tots. Cecília Lorenzo (text), Jordi Folch (fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació