
48 Hores a Balaguer
El riu que llueix ciutat
El Segre mira i governa Balaguer, que queda a banda i banda, però també li dóna els millors espais per al seu oci. Judit Huerta (text), Nik Neves (il·lustració)
Reportatges
Santuaris del calçot
Una selecció dels indrets més originals on degustar-ne Més enllà de la calçotada de brasa, pitet i braç alçat hi ha petits santuaris gastronòmics que incorporen el calçot entre els seus plats més selectes, hem anat a descobrir des del més ecològic fins al més innovador, reservant un espai per al més autèntic i casolà. Marc Serrano i Òssul (text), Oriol Clavera (fotografia)
Dossier central / Presentació
Serra del Cadí
Silenci amb gust d'eternitat Des de Gósol, mossèn Ballarín té una perspectiva privilegiada del Pedraforca, muntanya que ell considera 'la catedral' d'aquest gran massís que és el Cadí. L'autor de 'Santa Maria, pa de cada dia' ens en revela totes les cares. Josep Maria Ballarín (text), Blauset / Imaginart (cartografia), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Al ritme de la solitud
El dia a dia als pobles del parc natural La presència del Cadí imposa silenci i respecte. També tranquil·litat i molta calma. Als pobles que s'arreceren a les seves faldes, hi viuen famílies d'activitats diverses que valoren la solitud i el privilegi de conviure amb el gegant de pedra. Miquel Spa (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Muntanyes colossals
Passeig circular per la singular orografia del Parc Natural Encerclar el perímetre del Parc Natural del Cadí-Moixeró és assistir a un espectacle de gran magnitud. Moles de pedra canviants i una estesa de pobles curiosos que s'hi arredossen fan d'aquesta serralada un univers original. Carles Pont (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Camins que travessen espadats
Recorrem els passos mil·lenaris que comuniquen les dues bandes de la serra El túnel del Cadí no ha estat pas l'invent que ha permès arribar a l'altra banda de la serralada des de Barcelona. Potser sí que ho ha fet per als cotxes, però ramats, traginers, contrabandistes, comerciants i pelegrins feia mil·lenis que travessaven a peu aquestes contrades gràcies a passos i colls que avui recorren caçadors i excursionistes. Xavier Campillo (text), Nik Neves / M. Camargo (il·lustració), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Les joies del parc natural
41.000 hectàrees de natura contemplades des de sis punts Els xiulets de les marmotes quan senten el perill, el so que fan les roques en rodolar tartera avall amb els salts dels isards, el retruc del picot a la fusta enmig del bosc... A les serres de Cadí i del Moixeró la natura no solament es veu, sinó que també se sent. Imma Espel (text), Juan Varela (il·lustració), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Mort i resurrecció de Sant Llorenç
Ens endinsem a les noves dependències del monestir de Guardiola de Berguedà En el segle XV, un terratrèmol va sacsejar les muntanyes pirinenques, destrossant pobles i monestirs. Sant Llorenç prop Bagà començà aleshores un període de declivi que avui ja forma part del passat gràcies a la restauració que s'hi ha fet. Rosa Serra (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Postdata
Entre Picasso i la mantega
El poeta, escriptor i pintor Narcís Comadira rememora la fructífera estada que l'artista malagueny va fer a Gósol. Narcís Comadira (text), Mariona Cabassa (il.lustració)
Reportatges
Centres d'art de Palma
La capital mallorquina és contemplativa, però viu la cultura i l'art amb intensitat. Us descobrim cinc propostes artístiques en museus, galeries i centres d'art contemporani de Palma que demostren que l'art actual és canviant, viu i eclèctic, i que els espectadors l'han incorporat a la seva quotidianitat. Joana Abrines (text), Tolo Balaguer (fotografia)
Reportatges
La Garriga
Retrats d'una vila termal d'esperit modernista Des del temps dels romans fins avui, la Garriga ha estat un lloc de pas. Les seves aigües termals van atreure reis i burgesos que modelaren la vila amb belles construccions. Santiago Cucurella (text), Isaac Freijo ( fotografia)
Passejades
Carrers vells de Martinet
El Segre, el Cadí i la carretera N-260 fan de Martinet un indret ben ubicat. Per això disposa de força comerç, fleques que fan les delícies dels llaminers i un bon assortit d'hotels i de restaurants. Abans de seure a taula, ens hi endinsem. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
Passejades
Saldes i el Pedraforca
És un dels pobles des dels quals es té una bona perspectiva del Pedraforca. Aquesta ruta, senzilla, no ens enfila al seu llom, però sí que ens permet contemplar-lo en molts moments, i conèixer elements patrimonials del municipi, com el castell i l'ermita. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
Passejades
Al santuari de Boscalt
Us proposem un itinerari en què el més complicat us serà arribar al poble de partida, Ansovell, ben bonic, però al qual s'accedeix després d'uns quants revolts. Val la pena anar-hi per veure el massís del Cadí ben pelat i conèixer un santuari enmig del bosc. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
Ruta a peu
Cap al castell de Roca de Sant Miquel de Campmajor
Entre Santa Pau i l'estany de Banyoles hi ha un territori d'amples i planeres valls entre muntanyes relativament baixes que brinden solitud. Avui anem cap a un racó d'aquest territori, l'antic poble de Briolf. Aurora Montserrat (text i fotografia)
Ruta amb bici
Per la Via Verda d'Alcoi i el Parc Natural de la Font Roja
Aquesta passejada d'uns 22 km us portarà entre ombrívoles raconades d'un parc natural i per les penombres d'un bon grapat de túnels d'una via verda sobre un antic ferrocarril que mai no arribà a entrar en servei. Paco Tortosa (text i fotografia)
Ruta amb nens
El castell vell d'Olivella, al Parc Natural del Garraf
A la vora del nucli antic del poble d'Olivella, al nord del Parc Natural del Garraf, s'hi amaguen les restes d'un castell medieval. Una ruta permet arribar-hi tot travessant pinedes i extensions de matolls i margallons. Cecília Lorenzo (text), Jordi Folch (fotografia)