
Serres del Mestral, escapades de mar i muntanya al Camp de Tarragona
48 Hores a El Vendrell
La joia musical del Penedès
Amb paisatges de mar i vinyes, és una vila acollidora amb un excel·lent patrimoni històric i cultural que ret homenatge a Pau Casals. Anna Caballero (text), Nik Neves (il·lustració)
Reportatges
Amb gust de xocolata
Un recorregut per la història més dolça de Barcelona La capital catalana és farcida de racons vinculats amb la xocolata. Us proposem descobrir com va irrompre aquest producte al nostre país i com va passar a formar part de receptes i tradicions, des de la mona de Pasqua fins al torró nadalenc. Dibuixem l'itinerari més llaminer de Barcelona a través d'una història mil·lenària. Clara Arnedo (text), Quim Roser (fotografia)
Dossier central / Presentació
Serres del Mestral
La furia del Mestral El mestral ve del nord-oest, traspassa els Pirineus i acanala vents freds i forts per la vall de l'Ebre, per això bufa amb força al massís del Port, al Delta i al Camp de Tarragona, especialment a les serres que porten el nom del vent. Andreu Sotorra (text), Rafael López-Monné (fotografia), Blauset / Imaginart (cartografia)
Dossier central / Reportatges
Descobertes inspiradores
Cinc itineraris on la història i la llegenda es confonen Entre històries de pirates i de gossos vampírics, treuen el cap petits pobles que mostren un sorprenent inventari de tresors. Retaules, molins, colors o pessebres que van inspirar artistes de la talla de Joan Miró i Joan Perucho. Ruth Casanovas (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Paradís de pirates, nius de bandolers
Orografia d'una zona de Mediterrània pura Les serres del Mestral besen la costa per les muntanyes del coll de Balaguer. El bocí de costa que allà es conserva és un bon punt de partida per a l'evasió: hi queden racons que el ciment no ha conquerit, amb nombroses cales i platges per a tots els gustos. Sara Sans (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
La sal de la vida
5 biografies dels territoris tocats pel mestral Ja visquin a la mar o a la muntanya, els habitants d'aquestes contrades fan de l'honestedat una manera de viure. A prop de tot, i lluny alhora, s'han construït amb sacrifici i modèstia una existència ben saludable. Isaac Albesa (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Muntanyes viscudes
A peu per les serres de LLaberia, de Tivissa i de Vandellòs Les serres del Mestral deixen al descobert amables testimonis que parlen d'un temps agrari passat en què fins a l'últim pam de terreny era aprofitat per donar-ne fruits. Toni Orensanz (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatge
El llegat medieval més romàntic
El castell d'Escornalbou i el Parc Samà, dues visites imprescindibles Les serres del Mestral tenen un curiós lligan entre dues èpoques: l'edat mitjana i el romanticisme. El castell d'Escornalbou i el Parc Samà de Cambrils exemplifiquen aquest vincle i la importància que va tenir el moviment artístic del segle XIX en la reivindicació del passat medieval. Verònica Tapias (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Reportatges
Sardanes amunt
Des de fa uns anys, el món de la sardana viu un moment de canvis. No solament s'aprofundeix en el coneixement sobre la història i l'evolució d'aquest ball circular, en les diverses maneres de ballar-lo, sinó que, a més a més, els joves fan evolucionar la sardana cap a nous horitzons. Manel Carrera (text), Gary Manrique (fotografia)
Passejades
Les dues cares de Vilanova
La història de Vilanova d'Escornalbou ens parla de plagues, guerres, aiguats i glaçades, però també dels segles en què els camps eren plens d'avellaners o la riquesa que van donar les mines de coure, plom i barita. Avui és una vila tranquil·la. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
Passejades
Els dies de la setmana
Des de la celebració de la festa del Corpus, en el segle XV, cada carrer del nucli antic de Riudecanyes porta el nom d'un dia de la setmana, excepte el dijous. Intentarem fer aquesta passejada amb els cinc sentits per no perdre'ns! Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
Passejades
Voltant la Mola
Som a la cara nord de la Mola i la serra de Llaberia. La Torre de Fountaubella és un petit poble, però més reduït era encara el seu assentament antic, que precisament anem a cercar en aquesta excursió entre boscos. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)
Ruta a peu
Travessa per les serres d'Ordal
Un interessant recorregut alternant boscos i conreus dominats pels cirerers, entre les poblacions de Begues i Viladecans. La ruta està dissenyada per fer servir el transport públic. Rafa López (text i fotografia)
Ruta amb bici
De Santa Coloma de Farners a Sils: molt més que la riera
La riera de Santa Coloma i l'estany de Sils, dos punts de la nostra geografia que ens porten a pensar en els Camins de l'Aigua, ens oferexien colades volcàniques, basses, masos, deveses i fantàstiques vistes. Jordi Avellaneda (text i fotografia)
Ruta amb nens
La ruta de les tines a la vall del Flequer
Al cor del Bages, s'hi amaga la vall del Flequer, on es troba un impressionant conjunt d'enormes tines de pedra que antigament s'utilitzaven per fer vi a les vinyes que quedaven molt lluny dels pobles. Cecília Lorenzo (text), Jordi Folch (fotografia)