Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 158
Número 158 - Juliol 2011

Lluçanès slow. Un refugi de pau per gaudir sense presses

En aquest número

48 hores a Roses i el Cap de Creus

El balcó de la Mediterrània

A tocar del Parc Natural del Cap de Creus, Roses destil·la patrimoni en sentit ampli: història, oci i cultura, natura, gastronomia... un món a l'abast. Josep Ginjaume (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Talteüll

L'herència d'un vell avantpassat Les troballes de la cova de l'Aragó, a tocar d'aquest poblet vinater del nord del Rosselló, van treure aquesta zona de l'oblit i la van convertir en un dels centres mundials més importants per a l'estudi dels nostres ancestres paleolítics. Joaquim M. Pujals (text), Josep Cano (fotografia)

Dossier central / Presentació

Vida tranquil·la al Lluçanès

Una comarca que toca el cor Entre la plana de Vic i el Berguedà s'estén aquesta comarca natural que ocupa un altiplà on la pau i el contacte amb la natura hi són dos reclams principals. El gastrònom osonenc Pep Palau convida a assaborir una terra que coneix bé. Pep Palau (text), Òscar Rodbag (fotografia), Blauset (cartografia)

Dossier central / Concurs

Respon a la pregunta i guanya un cap de setmana per a tota la família a l'allotjament rural El Verdaguer

Dossier central / Reportatges

Una simbiosi d'aigua i roca

Fauna, flora i banys refrescants: els valors de la riera de Merlès Saltants, goles, balmes i rocallisos treballats per l'aigua s'exposen com un treball gairebé artístic a la riera de Merlès. Molins fariners i masoveries s'hi aixequen a la riba, però el seu principal valor és la fauna i la flora que l'aigua nodreix curs avall. Joan Raventós (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Records d'una edat d'or

Olost i Alpens, capitals de l'activitat artesana del Lluçanès D'artesans en queden cada cop menys. És difícil competir amb els objectes arribats de la Xina, però al Lluçanès hi ha qui resisteix i encara construeix amb vidre, ferro, resina o fusta peces de somni arrelades a la terra. Xavier Sust (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Bressol d'un territori serè

Entre els murs del monestir de Santa Maria de Lluçà Santa Maria de Lluçà va assolir la màxima esplendor al segle XIII i, malgrat el declivi posterior, és aquest monestir el que ha donat nom al conjunt de la 'comarca' del Lluçanès, reclamada de manera plural i unitària al claustre del convent el dia 2 de juliol de 2002. Aleix Cardona (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Un pagès del segle XXI

Com és el dia a dia en una finca de gestió integral del Lluçanès L'ofici de pagès s'ha transformat completament. Molts agricultors i ramaders han abandonat el sector i els propietaris de finques rurals s'han hagut de renovar. La imatge del pagès tradicional ha perdut vigència i les tasques d'avui van més enllà del conreu i la pastura. En Pere Garet n'és una bona mostra pel seu compromís amb el territori i la gestió respectuosa amb l'entorn. Meritxell Verdaguer (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Amagatalls de bruixes

Aquelarres i persecucions feren de Sant Feliu Saserra un niu de por i venjança La cacera de bruixes forma part de la nostra història més trista i obscura. Al poble de Sant Feliu Sasserra hi van tenir lloc episodis cruents. Qui eren aquestes dones perseguides? Tenien tractes amb el dimoni? Fem una immersió en la crònica negra del Lluçanès rural del segle XVII. Agnès Rotger (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Reportatges

Montornès

Essència rural en imatges Montornès de Segarra és un petit poble immers en l'activitat agrícola i un paisatge eminentment rural, un modus vivendi al qual rendeix homenatge el festival de curtmetratges lo cercacurts, que té lloc el segon cap de setmana de juliol. Marta Rodríguez Bosch (text), Alfons Rodríguez (fotografia)

Rutes

Passejades

Olost, el Sant Adjutori i el castell

Si vau visitar Olost fa uns quants anys, hi trobareu un poble força diferent que ha remodelat al llarg dels darrers mesos el nucli antic i, de manera especialment acurada, la façana de l'església, recuperant-ne la imatge neoclàssica. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

Prats, renascuda de les cendres

Avui, a la població més gran del Lluçanès, no hi trobarem edificis arquitectònics amb gaires segles d'antiguitat. El motiu principal: el 5 de febrer de 1714 les tropes de Felip V van incendiar el poble, fets que encara es recorden cada any amb un repic de campanes. Però hi descobrirem racons emblemàtics. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

Tast de transhumància

La caminada que farem recorre un petit tram d'una de les anomenades 'rutes de transhumància'. Sortirem de l'Alou per anar fins al collet de Sant Agustí, i en aquesta cruïlla deixarem els camins ramaders per tornar, visitant l'església de Sant Agustí, al punt de sortida. Juan Carlos Borrego (text i fotografia)

Ruta a peu

De la mà de Vayreda per Sant Aniol d'Aguja

Recorrem la vall coronada per l'ermita romànica de Sant Aniol, a l'alta Garrotxa. En tot moment, ens hi acompanyaran les paraules de l'escriptor Marià Vayreda, que situà a aquests paisatges la novel·la 'La punyalada'. Juan Carlos Borrego (text i fotografia)

Ruta amb bici

El sostre andorrà per a les nostres bicicletes

Andorra és molt més que un carrer llarg i ben ple de botigues. Pot esdevenir el paradís de l'afeccionat a la bicicleta de muntanya. I és que en aquest petit país podem trobar alguns dels recorreguts més bells i impressionants dels Pirineus. Joan Portell (text i fotografia)

Ruta amb nens

Del poble d'Àger a l'ermita de la Mare de Déu de Pedra

Diuen que a la serra del Montsec hi ha el cel més net i menys contaminat del país. Res millor per comprovar-ho que fer una ruta a peu des del poble d'Àger fins a l'ermita de la Mare de Déu de Pedra, a la falda de la serra. Després, la visita el Centre d'Observació de l'Univers del Montsec ens acabarà de convèncer. Cecília Lorenzo (text), Antònia Pau (fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació