Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 159
Número 159 - Agost 2011

Estiu a l'Arieja. El plaer de viure a l'altra banda dels Pirineus.

En aquest número

48 hores a Palafrugell

Verds i blaus que seduïren Pla

Paisatges, cultura, gastronomia i els aires de la terra que l'escriptor dels plaers més senzills va respirar omplen dos dies a la vila marinera de l'Empordanet. Teresa Bonal i Núria Sàbat (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Caminant entre gegants

Anar a la rambla de Sellumbres, entre Cinctorres, Castellfort i Portell (a la comarca dels Ports), és la millor manera de veure voltors i cabres salvatges en un paratge de geologia monumental. Àlex Milian (text), Guillermo Barberà (fotografia)

Dossier central / Presentació

Estiu a l'Arieja

Records d'un viatge occità A l'edat mitjana les relacions de Catalunya, Foix i Andorra s'entrellaçaven sovint. Avui, diverses organitzacions estrenyen la relació dels pobles occità i català. Enric Garriga, ferm defensor d'aquests lligams, ens parla de la primera estada a Foix, fa quaranta-un anys... Enric Garriga Trullols (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Caminant amb càtars

Resseguim la ruta de l'exili dels Bons Homes de Montsegur a Queralt A les guies catalanes, la ruta dels Bons Homes comença al castell de Montsegur. Els francesos, hereus sense prejudicis d'aquells croats, la comencen a Foix. D'ambdues maneres, la ruta rememora els dies d'exili dels càtars, perseguits per l'Església des del cor de l'Arieja fins al santuari de Queralt, a tocar de Berga. Jaume Barrull (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Carrers estrets, grans sensacions

Visitem quatre viles d'origen medieval on ve de gust perdre's Valèria Gaillard (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'ànima viva d'una cultura

Uns pocs artesans perpetuen oficis de llarga tradició a l'Arieja No existeix un art veritable que abans de ser art no sigui artesania. Els últims artesans de l'Arieja es mouen en aquesta frontera: a cavall entre l'herència d'una tradició secular i la consagració de les seves creacions en art. Ens han parlat d'esforç, esperança i amor per la terra. Maria Àngels Lobera (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Un Pirineu de vertigen

Les muntanyes i valls de l'Arieja despleguen una natura exuberant Paradís de d'excursionisme, el Pirineu ariegès concentra cims prestigosos i valls de muntanya farcits d'una fauna i flora protegides. Circs grandiosos, salts d'aigua refrescants i estanys abraçats per boscos densos completen una de les regions més exuberants dels Pirineus del Nord. Miquel Spa (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Entre comtes i heretges

Foix, una parada obligada per entendre la història d'Occitània Territoris avui massa separats per la frontera pirinenca, Catalunya i el País de Foix, s'havien relacionat estretament en la baixa edat mitjana. Visitar avui la capital ariegesa és descobrir una petita ciutat pirinenca de marcat accent francès. Antoni Dalmau (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Reportatges

L'Espluga de Francolí

On l'aigua cobra vida L'Espluga és el poble de l'aigua. La que neix dins la cova de la font major creant sinuoses formes a l'interior de la gruta, però també de l'aigua rica en minerals que van posar de moda les masies com un lloc d'estiueig entre la societat burgesa catalana de la primeria del segle XX. Sense menystenir l'aigua que brolla de les seves fonts, com la de les disset canelles. Gemma Casalé (text), Martín Gallego (fotografia)

Rutes

Passejades

El Salat i el camí de Sant Jaume

La vila de Sent Gironç, considerada la capital de la província de Coserans, viu al pas del riu Salat, que la creua pel bell mig. Amb el trajecte que iniciem el travessarem en diverses ocasions i anirem a cercar un tram del camí de Sant Jaume. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

L'aigua que crema

Seixanta-tres fonts han estat, valgui la redundància, la font de riquesa del municipi d'Acs, de moltes de les quals l'aigua brolla a temperatures entre 23 i 74 ºC. L'època daurada d'Acs va ser en el segle XIX i el principi del XX, i d'aquells temps daten molts edificis amb valor patrimonial que es conserven. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Passejades

Un tomb a la vall d'Ausat

De la infinitat d'excursions enmig de la natura que podeu fer per les terres de l'Arieja, us en proposem una de familiar que us permetrà conèixer dos pobles de la zona de Vic de Sòs, Ausat i Saleix, amb el majestuós Montcalm seguint els vostres passos. Xavier Amat (text), Miriam Bauer (il·lustració)

Ruta a peu

Montsoriu, el més bell i noble dels castells de la corona d'Aragó

Tanta bellesa com descriuen els llibres d'història sobre el castell de Montsoriu, la trobareu també, al final d'aquesta excursió, quan sereu al cim des d'on una de les fortificacions gòtiques més grans de Catalunya albira unes excel·lents panoràmiques de paisatge que acaben fent descansar la mirada sobre el mar. Aroa Ortega (text i fotografia)

Ruta amb bici

Un passeig a la riba de l'Ebre pels voltants de Tivissa

Deixarem l'estructura medieval que conserva Tivissa, d'alt d'un turó, per posar-nos a rodar enmig de camps de conreu desconreats, cap a Ginestar, per tornar, seguint el GR-7, fins al nostre punt de partida. El retorn ens aproparà a la cova de la Font Vilella i a l'ermita de Sant Blai. Joan Carles Rueda (text i fotografia)

Ruta amb nens

Lliçó de geologia a les gorgues volcàniques de Canet d'Adri

Balmes, petites cascades i gorgs profunds formen aquest original paratge de la comarca del Gironès. Un recorregut de set quilòmetres ens permet endinsar-nos-hi i descobrir un racó que perfectament podria ser l'escenari d'una pel·lícula de fades i éssers fantàstics. Cecília Lorenzo (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació