Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

El Davallament de Pollença

La processó de Divendres Sant és un dels actes més importants de la Pasqua mallorquina i una excusa perfecta per visitar aquesta vila de la serra de Tramuntana

Setmana Santa és una bona ocasió per descobrir Pollença, una vila de la serra de Tramuntana, al nord de Mallorca. L’acte més important de la Pasqua és el Davallament del Divendres Sant, considerat d’interès turístic des del 1968 i una de les representacions més antigues de teatre sacre dels Països Catalans. La celebració consisteix a desclavar Jesús de l’Oratori del Calvari i baixar-lo en processó pels 365 esglaons flanquejats per xiprers que hi ha als peus d’aquest edifici de finals del segle XVIII fins arribar a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels. L’espectacularitat de l’espai i el silenci sepulcral que s’hi respira sota la tènue il·luminació de les torxes, han fet del Davallament de Pollença un dels actes més importants de la Setmana Santa mallorquina. El seguici el formen els cirineus, les diferents confraries de centurions, ermitans, dones endolades i tot un seguit d’homes que llueixen la típica capa pagesa mallorquina i que representen els antics senyors i amos. Algunes d’aquestes capes tenen entre 100 i 150 anys, ja que és una peça de roba que en algunes famílies ha passat de generació en generació.

A l’interior del Calvari, construït entre el 1795 i el 1799 per Josep Ferragut, hi ha una talla del Crist crucifixat amb la Mare de Déu als Peus. La tradició afirma que la imatge de la Verge del Peu de la Creu, una figura de fusta del segle XIV, va ser trobada pels pescadors a la veïna Cala de Sant Vicenç.

Un valuós patrimoni paisatgístic i arquitectònic
Davallament a banda, Pollença té un valuós patrimoni paisatgístic i arquitectònic. En el segon grup de béns, trobem el Pont Romà, la Casa Consistorial, que ocupa una part de l’edifici de Mont-Sion construït pels jesuïtes entre 1696 i 1738, i el convent de Sant Domingo, seu del Museu de Pollença. Construït pels dominics entre el 1588 i el 1616, té un claustre barroc que acull, els mesos de juliol i agost, el Festival de Música de Pollença, i una església de planta basilical que hostatja el retaule de Nostra Senyora del Roser (1651-1662). Al museu s’hi poden veure restes arqueològiques i una important col·lecció de pintura, entre la qual hi ha les obres del pintor Atilio Boveri. El recinte es troba al port de Pollença, lloc que, al llarg de la història, ha vist atracar fenicis, cartaginesos, grecs, romans, musulmans i catalans.

Del patrimoni paisatgístic, cal destacar les petites cales que envolten Pollença, com Cala Bóquer, Cala Murta, Cala Figuera o l’abans esmentada Cala Sant Vicenç, que aplega quatre caletes d’aigües cristal·lines. De totes formes, l’excursió més espectacular és l’ascensió al far de Formentor, que podeu fer a peu (són dues hores i 15 minuts, aproximadament) o, amb cotxe o autobús, si aneu amb nens. Formentor, una península estreta que s’allarga uns 12 quilòmetres, és un dels paratges més emblemàtics del nord de Mallorca. Tot seguint la carretera, abans d’arribar a la platja, podeu aturar-vos al mirador de la Creueta i a la Talaia d’Albercuix, una torre de defensa des de la qual es contemplen unes magnífiques vistes a la badia de Pollença i a la península de Formentor. Un altre lloc imprescindible és Cala Formentor, una platja d’uns 900 metres de llargària coberta d’una arena blanca finíssima. Per cert, no deixeu Pollença sense haver tastat els dolços propis de la Setmana Santa, els robiols i les formatjades. Tots dos tenen els mateixos ingredients, però els diferencia el procés d’elaboració. Els primers són uns pastissets petits en forma de mitja lluna i, els segons, bastant més grans, tenen formes estrellades. Si us sobra temps, podeu anar a la veïna ciutat d’Alcúdia i fer una passejada tot resseguint la muralla medieval i renaixentista.

Visita recomanada

  • Formentor. Podeu fer una excursió fins al far d'aquesta península o a l'altiplà de la Mola, la zona més aïllada d'aquest paratge mallorquí.

On dormir

On menjar


Com arribar-hi

  • Autboús: Si arribeu a Palma amb avió o vaixell, podeu anar amb autobús amb la companyia Transunion, que uneix Palma i Pollença.
  • Cotxe: Des de Palma, agafeu l'autopista MA-13 en direcció a Inca i el Port d'Alcúdia. Són 58 quilòmetres. Atenció perquè el nom de Pollença no apareix fins que no sou a uns vint quilòmetres de la vila.
  • Altres transports: Balearia va inaugurar, el maig de 2010, una línia que connecta Barcelona amb el Port d’Alcúdia, ben a prop de Pollença. Una altra opció és volar a Palma i, després, anar a Pollença amb cotxe o autobús. Spanair, Vueling, Iberia i Air Europa volen a Palma des de Barcelona.

Portada Descobrir 206

Abril

(text editar) Primavera als Ports. 4 passejades fotogràfiques per paisatges deliciosos

  • (text editar) Balenes a la vista!(text editar) Sortim a descobrir cetacis a les nostres costes
  • (text editar) El camí dels Pelegrins(text editar) Un ritual corprenedor de les Useres al Penyagolosa
  • (text editar) La vall del Llobregós(text editar) Masos, turons i vistes al cor de Catalunya
El 9 i 10 de desembre arrenca el programa commemoratiu de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, fa 900 anys
L’associació guardona el web de la tercera Expedició Descobrir
Lleida Natural és un projecte de ‘Descobrir’ que recull la biodiversitat i les activitats turístiques de de la zona 
Dissabte 2 de desembre se celebra el 25è aniversari de la seva declaració com a Patrimoni Mundial de la UNESCO
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació