
48 hores a Sant Feliu de Guíxols
Entre les Gavarres i la Costa Brava
La mar i la indústria del suro van alimentar Sant Feliu durant segles, i ara atreu un turisme tranquil amant de la bona cuina i de les passejades. Laia Altarriba (text), Nik Neves (il·lustracions)
Reportatges
Les millors cales del cap de Creus
De cales boniques n'hi ha moltes arreu del país, però el cap de Creus concentra en un espai reduït platges molt diverses. Fem una selecció de 10 bons indrets on trobar-se amb la mar. Miguel Ángel Álvarez Alperi (text i fotografia)
Dossier central / Presentació
Terra Alta
Personalitat pròpia i única La infantesa al poble d’Arnes amb els avis el va enverinar per sempre més. Enverinar en el bon sentit de la paraula, perquè de gran hi ha tornat i hi ha trobat la inspiració per a les seves novel·les. És el testimoni de l’escriptor David Martí. David Martí (text), Rafael López-Monné (fotografia)
Dossier central / Reportatges
Terra de dolços
La comarca més llaminera ens presenta els seus cócs i pastissets Us convidem a descobrir el bo i millor de la rebosteria terraltina, un territori sense gaires fàbriques i escassa cobertura, però que gràcies al seu estil de vida tradicional ha preservat costums i llepolies d’origen antic. Ametllats i casquetes, coques i pastes són aquí les protagonistes. Oriol Margalef (text)
Dossier central / Reportatges
De les mercaderies als ciclistes
Recorrem la via verda que travessa la comarca El tram terraltí de la via verda de la Val de Zafán s’ha convertit en l’autèntica revolució turística de la comarca. Una passejada tranquil·la apta per a famílies amb el Canaletes de silenciós acompanyant ens portarà per un paisatge abrupte entre camps de vinyes i estacions abandonades. Isaac Albesa (text)
Dossier central / Reportatges
Saba nova per a vinyes velles
Els joves emprenedors prestigien la garnatxa blanca i refinen els vins de garnatxes negres Des que la DO Terra Alta va arrelar a la comarca, s’ha veremat trenta anys. El paisatge rural ha canviat, però resten inamovibles els valors més autèntics de la gent del camp. La tradició és a les mares de la cultura vitivinícola de la comarca, i és ben viva, com certifiquen algunes històries personals. Jordi Prades (text)
Dossier central / Reportatges
Els accents de la batalla de l’Ebre
Històries llegendàries dels brigadistes internacionals Nord-americans, palestins i xinesos, entre molts d’altres, lluitaren a la guerra civil per ajudar els republicans a aturar el feixisme. D’això, en fa setanta-cinc anys, gairebé. Ara recorrerem els principals escenaris de la batalla de l’Ebre tot perseguint les històries i ideals dels brigadistes internacionals. Toni Orensanz (text)
Reportatges
El poderós viatge dels electrons
Entrem al Sincrotró Alba Entre Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès hi ha en marxa des del mes de març un dels laboratoris més potents del món per fer recerca científica. Cent quaranta-sis persones treballen a la fàbrica de llum d'un punter espai d'investigació. Descobrim en una visita inèdita les entranyes del Sincrotró Alba. Carme Escales (text), Siqui Sánchez (fotografia)
Ruta a peu
Història i cultura a la capital de la ceràmica
Sortim de la Bisbal d'Empordà per visitar Castell d'Empordà, un interessant nucli del terme municipal situat a la dreta del Daró. I retornem a la Bisbal per gaudir d'un entorn urbà on la producció de ceràmica és omnipresent. Xavier Cortadellas (text), Judit Pujadó (fotografia)
Ruta amb bici
Paüls, un tast de l'essència del massís del Port
El Port és un massís muntanyenc a cavall entre Catalunya i el País Valencià. És una zona molt muntanyosa, força accidentada, de roca calcària, que dota aquest indret d'una gran varietat de paisatges, majoritàriament escarpats, de cingleres i talussos. Els coneixerem a cop de pedal des del poble de Paüls. Joan Carles Rueda (text i fotografia)
Ruta amb nens
La roca Foradada, una cascada de contes de fades
En un racó d'Osona s'amaga un salt d'aigua que sembla sortit d'un conte de fades encantades. És la roca Foradada i s'hi arriba des del poble de Cantonigròs. Després de fer una agradable excursió entre alzines, castanyers, roures i arbres de ribera, ens espera un gran goig d'aigua dolça rodejat d'un amfiteatre de parets de roca. Cecília Lorenzo (text i fotografia)