Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 175
Número 175 - Novembre 2012

Ribagorça romànica. Retorn als orígens

En aquest número

48 hores a Montseny

Un paisatge de somni

Megàlits i poblats ibèrics. Masies i castells. Pinedes i alzinars. Fagedes i avetoses. Rius i pantans. Aplecs i museus. La natura i la història es congrien per igual en un dels espais més emblemàtics del país. Josep Melero (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Coves i avencs al Garraf

Un món subterrani que es deixa descobrir El massís del Garraf oculta una bona part del seu atractiu sota el subsòl. Situat tan a prop de ciutats i autopistes i cenyit per la ratlla marítima, aquesta enorme massa de roca calcària plena de fondos i carenes es mostra al visitant com un espai remot, intensament serè però també aspre i agrest. Joan Raventós (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Presentació

Ribagorça romànica

De local a universal La primera imatge que ens ve al cap quan pensem en romànic és el pantocràtor de Sant Climent. Però Xavier Barral creu que l'aportació a l'estudi de l'edat mitjana és molt més rellevant a l'antiga catedral de Roda que a l'església de Taüll. Xavier Barral i Altet (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Els colors del romànic

Descobrim el ric imaginari que impregnava les parets de les esglésies medievals A les esglésies de la vall de Boí, els fidels dels temps medievals quedaven immersos en un formidable univers de colors, envoltats de bèsties, sants, al·legories, sanefes i inscripcions. Recreem aquella atmosfera bigarrada que s'adaptava a la perfecció a la sensibilitat del seu temps. Montse Armengol (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Rere els passos del bisbe Ramon

Anem de Roda d'Isàvena a Taüll en quatre etapes Ramon Guillem, nomenat bisbe de Barbastre pel rei Alfons el Bataller, va consagrar Sant Climent i Santa Maria de Taüll. Gairebé mil anys més tard, suposem que va sortir de la catedral de Roda, la seu del bisbat i refem el camí que devia seguir per beneir dos dels temples més emblemàtics de la Ribagorça. Marta Montmany (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Pedres en el paisatge

Els cinc monuments romànics de visita obligatòria Els senyors de les muntanyes s'obren camí cap al sud a cop d'espasa, però no obliden les arrels i per això s'esforcen a deixar empremta al seu territori. És així com els senyors d'Erill -sobretot- introduiran el romànic a la Ribagorça, una arquitectura que arribarà a l'excel·lència a la vall de Boí, però que esquitxarà d'exemples de gran bellesa i singularitat tots els racons d'aquest comtat pirinenc. Anna Sàez (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Maleïdes muntanyes

Fa segles no ni havia paisatges, sinó territoris plens de riqueses i una natura que imposava la seva llei Avui vivim el paisatge d'alta muntanya per gaudir-ne: hi caminem, l'admirem, el fotografiem. Però quina percepció en tenien a l'edat mitjana les persones que hi havien de conviure? Fem un viatge literari per les quatre estacions a les muntanyes de la Ribagorça a través dels ulls d'un pastor, d'un padrí en hores baixes i d'un miner. Jaume Barrull (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Reportatges

Maó il·lustrat

Un passeig pel segle XVIII Les petjades del Set-cents, en el gust i en l'arquitectura, són notables en les façanes de la capital de Menorca. Hem anat a descobrir el segell de la Il·lustració en el Maó del segle XVIII. Miquel Àngel Limón (text), Oriol Clavera (fotografia)

Rutes

Ruta a peu

Contrastos vora l'Ebre a la vila d'Ascó

D'ermita en ermita, podem conèixer els paisatges i els carrers d'aquest poble de la Ribera d'Ebre coronat per un castell amb moltes ferides de guerra. Oriol Gracià (text i fotografia)

Ruta amb bici

Entre masos pel pla de l'Onyar

Poques vegades es pot fruir d'espais tan ben preservats a tan poca distància d'una gran capital com és Girona. La infraestructura de la via verda és el millor suport per a aquest sorprenent itinerari. Carles Serra (text i fotografia)

Ruta amb nens

Meravelles de pedra seca a l'Alt Camp

Entre camps d'ametllers, oliveres i pinedes de pi blanc, la Ruta de la Capona, al Pla de Santa Maria, permet veure de prop algunes de les barraques de pedra seca més impressionants del país. N'hi ha més d'una desena, de diferents mides i formes... Algunes semblen petites catedrals. Cecília Lorenzo (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació