Anuncia't al Descobrir

Es recuperen les dunes de les platges de l’Estartit i Pals

S’hi restablirà la flora característica d’aquests ecosistemes

La Diputació de Girona, la Generalitat i l’Obra Social “la Caixa” estan duent a terme un projecte de recuperació del sistema dunar a la platges de la Pletera i Fra Ramon, fortament afectada pels temporals de llevant de desembre de 2008.

Les actuacions que s’estan realitzant a l’Estartit i Pals sorgeixen per la necessitat de recuperar la geomorfologia dunar, debilitada per processos erosius que es van encadenant des de 2008 fins a l’actualitat. Aquesta recuperació dunar permetrà establir posteriorment la flora característica d’aquests hàbitats, i a la vegada mantenir de forma natural la sorra a les platges sense la necessitat d’una intervenció mecanitzada, més agressiva i econòmicament costosa.

Els ecosistemes dunars són molt fràgils, ja que se situen en espais fortament freqüentats per les persones durant l’estiu, i pateixen les pertorbacions associades a tota l’activitat turística que es genera arran de mar. Malgrat la creixent sensibilització de la fragilitat d’aquests ecosistemes, encara es realitza la neteja mecanitzada de moltes platges. La pèrdua de cobertura vegetal comporta que no hi hagi prou elements que retinguin la sorra en cas de ventades fortes i, per tant, la desaparició de les dunes en condicions meteorològiques adverses.

Recuperació de vegetació
La recuperació de formes dunars afecta un total de 3.900 m de costa i s’hi està treballant des de diverses perspectives, que inclouen el manteniment i l’estabilització de processos naturals, la recuperació de formes efímeres i de vegetació associada, i la gestió de l’ús públic a les platges mitjançant la definició d’accessos.

En concret, s’estan acordonant les dunes existents per tal de preservar-les, s’estan creant noves dunes i es canalitzaran els usuaris en aquells sectors on la freqüentació humana és més gran a través d’accessos fets amb cordes i estaques, que indiquen la ruta que cal seguir per accedir a la platja.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació