Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 178
Número 178 - Febrer 2013

Grans monestirs. Idees per endinsar-se a la ruta del Cister

En aquest número

48 hores a Sant Carles de la Ràpita

Un pessic de mar i un de terra

Arrossars, aiguamolls, hortes, platges i un dels ports naturals més importants de la Mediterrània fan d'aquesta vila marinera un dels racons més singulars del nostre país. Oriol Gracià (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Un any al Montseny

Els camins que envolten el pantà de Santa Fe, al cor del Montseny, canvien de color amb el pas de les estacions. Hem observat al llarg d'un any els canvis naturals en aquest massís majestuós. Josep Melero (text), David Monfil (fotografia)

Dossier central / Presentació

Grans monestirs

Cister, història, sensacions Els monestirs de Vallbona de les Monges, Poblet i Santes Creus no són només un gran patrimoni arquitectònic. Són també una part fonamental de la nostra història comuna aixecada amb les vides dels monjos i les monges que hi han residit i hi resideixen. L'historiador Valentí Gual ha passat llargues estades a l'arxiu de Poblet. Valentí Gual (text), Òscar Rodbag (fotografia), Blauset (cartografia)

Dossier central / Reportatges

El poder del Cister

Les claus de la influència que va tenir l'orde monàstic Van exercir de senyors feudals, arrendaven terres als pagesos i cobraven impostos. Disposaven del favor de reis i nobles a canvi de pregàries i serveis espirituals. Van ser poderosos. I molt rics. Però el Cister no va néixer amb aquesta voluntat. Al contrari: es va escindir de l'orde benedictí perquè en repudiava l'opulència. Montse Armengol (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Menjar i veure

Cinc visites imprescindibles que acaben amb una calçotada Us proposem cinc indrets de la Conca de Barberà, l'Urgell i l'Alt Camp que podeu visitar en un matí abans d'entaular-vos en els restaurants que us recomanem i fer-hi un bon àpat a base de calçots, ara que n'ha començat la temporada. Bon profit! Gemma Casalé (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Pas a pas pels camins del Cister

Resseguim el GR 175, un recorregut circular que uneix Vallbona, Poblet i Santes Creus Trieu una tarda que sigui clara i enfileu el camí de Vallbona de les Monges al santuari del Tallat, amb l'aire rabent a muntanya. A mig camí atureu la marxa i contempleu l'espectacle. Noteu cansament o alguna cosa més? L'itinerari circular de la Ruta del Cister (GR 175) regala molts petits grans moments com aquest. Oriol Margalef (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Gustos que perduren

L'herència de la cuina dels monjos als nostres plats L'orde del Cister va arribar al nostre país en el segle XII i s'adaptà a l'agricultura tradicional que hi havia aquí. Però no es va conformar a continuar amb el mateix sistema i va millorar-lo amb noves tècniques agrícoles, avui encara en ús. El nostre receptari actual és també una clara herència dels guisats que feien xup-xup als fogons dels monestirs. Núria Sabaté i Fontova (text), Òscar Rodbag (fotografia)

Reportatges

7 platges urbanes

Per gaudir de l'hivern Qui ho diu, que a l'hivern les platges són avorrides? No cal viatjar al Carib per gaudir de la sorra i el mar en ple mes de febrer. Ben a prop, al llarg de la costa central catalana, hi ha racons que invaliden el tòpic i ofereixen un ventall divers de propostes per descobrir les meravelles de les platges fora de temporada. Cecília Lorenzo (text), Siqui Sánchez (fotografia)

Rutes

Ruta a peu

Fonts amb vistes sobre l'Ebre

Ens endinsem pels primers contraforts d'un dels espais naturals més rellevants de l'extrem sud de Catalunya, el massís del Port. Una ruta per les fonts del municipi d'Alfara de Carles ens servirà d'excusa per gaudir de vistes sobre la vall de l'Ebre. Oriol Gracià (text i fotografia)

Ruta amb bici

Fraga i els arbres fruiters a la vora del Cinca

Aquest és un itinerari de contrastos: tot pedalant descobrirem l'interessant ecosistema de la riba del Cinca i les seves fèrtils hortes, i més endavant pujarem cap a les terres ermes i feréstegues, amb gran valor ecològic, dels Monegres. Marta Montmany (text i fotografia)

Ruta amb nens

Una ruta per tocar ferro a la vall d'Ordino

Una mina de ferro, sis escultures gegants a l'aire lliure creades per diferents artistes, un riu de cabal abundant, bordes, ermites romàniques i vegetació de ribera a cabassos. Són els principals elements de la Ruta del Ferro, un recorregut entre els pobles de Llorts i la Cortinada que recorda el passat miner de la vall d'Ordino. Cecília Lorenzo (text i fotografia), Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació