Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -45%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 182
Número 182 - Juny 2013

Camins de ronda. Les millors rutes per gaudir dels paisatges del mar a poc a poc

En aquest número

48 hores a la vall de Llors

Mar i muntanya al Baix Camp

Ens endinsem en una vall sorprenent, amb més de quatre quilòmetres de platja de sorra fina on fins i tot les muntanyes sembla que vulguin mullar-s'hi els peus. Isaac Albesa (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

Terra de foc

Festes que cremen als Països Catalans Amb l'arribada de l'estiu, entre juny i setembre, la fal·lera pirotècnica arriba a l'èxtasi, si bé el foc és present a les nostres festes durant tot l'any. Jordi Castañeda (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Presentació

Camins de ronda

Caminant per la història Per conèixer el litoral i viure'l en primera persona, cal recórrer algun tram del camí de ronda, on el patrimoni cultural i el paisatge tenen un paper molt important. Ens ho explica Roger Marcet, director del Museu Marítim de Barcelona. Roger Marcet (text), Blauset (cartografia), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

De cara al mar

Què són els camins de ronda i quins usos històrics han tingut? Passejar avui per un camí de ronda és un plaer. I un dret, perquè és un patrimoni públic. En aquest article passegem per aquests senders per conèixer-ne els usos que històricament s'hi han donat fins a arribar a avui: un recorregut ple de curiositats. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Dossier central / Reportatges

La forja del treball

Recorrem els camins dels pescadors, els carboners i els pastors És molta la feina que hi ha rere els passos de les persones que han obert i aplanat els camins al llarg dels segles: des de pescadors fins a carboners, cosidores de xarxes, pastors i caçadors. Tenim testimonis excepcionals de gent que utilitzava els camins de ronda per treballar i guanyar-se la vida. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Dossier central / Reportatges

Que vénen els pirates! Caminem per escenaris d'assalts, robatoris, invasions i raptes

Els camins de ronda unien en molts trams de la costa les torres de guaita que servien per vigilar si arribaven pirates i corsaris. Des dels camins també es controlava que no hi atraquessin vaixells sospitosos de venir carregats amb malalties infeccioses: les epidèmies també viatjaven per mar. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Dossier central / Reportatges

L'adoració dels paisatges

Els camins de ronda són avui espais d'oci i plaer per a gaudi de tothom Una imatge val més que mil paraules. I té un poder transformador. Els artistes del segle XIX van canviar la mirada que es tenia sobre els camins de ronda, menystinguts i associats als perills. Passaren a ser espais contemplatius, per fer-hi agradables passejades i gaudir dels formidables paisatges del litoral. És així com els vivim actualment. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Reportatges

L'encant de Calaceit

Dins un plàcid entramat de carrers de pedra, Calaceit oculta el rastre d'escriptors i artistes, molts vinculats al 'boom' llatinoamericà. Toni Orensanz (text), Rafa Pérez (fotografia)

Rutes

Ruta a peu

Un oasi enmig de la calor de les comarques de Ponent

El caminet que discorre paral·lel a la séquia quarta del Canal d'Urgell és un dels més frondosos i ben conservats de tota aquesta infraestructura hidràulica que travessa cinc comarques de Lleida. L'ombra, l'aigua, la fauna i la flora de ribera el converteixen en un autèntic refugi a l'estiu. Miquel Andreu (text i fotografia)

Ruta amb bici

Els paisatges rurals de l'alta Anoia

Grans camps de cereals, prats, boscos de pi, poblets i esglesioles romàniques ens escorten en aquesta ruta de Sant Guim de Freixenet a Igualada, passant per la mítica Panadella. Xavier Oller (text i fotografia)

Ruta amb nens

Les muntanyes de Tivissa pels camins de Sant Blai

La font, l'ermita i la creu de Sant Blai: són els tres objectius d'aquesta ruta per la Ribera d'Ebre. És un itinerari curt i agraït per descobrir les llegendes de sant Blai mentre contemplem el paisatge indòmit d'aquest racó de la comarca. Cecília Lorenzo (text i fotografia), Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació