Anuncia't al Descobrir

El faig i el pi roig són les espècies que més patiran el canvi climàtic

És el resultat de l’estudi CANVIBOSC, elaborat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals

El Departament de Territori i Sostenibilitat acaba de presentar l’estudi CANVIBOSC, inèdit a la Mediterrània, que descriu la capacitat actual d’emmagatzematge i d’absorció de carboni de cadascuna de les principals espècies forestals de Catalunya i com els està afectant el canvi climàtic. El treball analitza la vulnerabilitat de les diferents espècies a la sequera, als incendis i a les plagues, els principals factors que poden alterar els nostres boscos en un context de canvi climàtic, i conclou amb un rànquing amb les espècies més vulnerables als incendis i a la sequera.

Segons aquest rànquing, les fagedes i les pinedes de pi roig, que actualment capten més del 25% del carboni total absorbit pels boscos catalans, són particularment vulnerables a la sequera i als incendis, i tindran molt probablement dificultats per sobreviure en un futur més àrid.

Els experts consideren que el faig patirà greument els efectes de la sequera perquè no disposa de bones estratègies per resistir la manca d’aigua. De fet, els científics alerten que en un futur de canvi climàtic sever només un 2,2% del territori català presentaria condicions ambientals adequades per al faig.

En el cas del pi roig, els incendis serien la seva major amenaça, ja que, com el faig, no és capaç de regenerar-se en zones cremades i les seves llavors moren després del foc.

Les espècies més resistents
D’altra banda, les alzines i el pi blanc, les dues espècies més abundants a Catalunya i que actualment representen el 37% del total de carboni absorbit pels nostres boscos, són prou resistents als incendis i a la sequera i podrien suportar condicions futures més extremes, de manera que la seva distribució podria augmentar en el futur.

L’informe, que ha estat elaborat pel Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), serà de gran valor per a gestors i tècnics que hagin d’impulsar o posar en pràctica polítiques preventives i de gestió forestal adaptativa.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació