Anuncia't al Descobrir

Es replantegen els orígens de Sitges

Les excavacions fetes al municipi demostren que el poblat ibèric i romà era més important del que es creia

Les excavacions que s’han fet al carrer de Fonollar de Sitges amb motiu de les obres de reforma dels museus Maricel i Cau Ferrat han deixat al descobert diverses troballes arqueològiques de gran valor històric. Un dels elements més destacats és un anell d’or d’època romana, i també hi ha passadors, ceràmica i elements de pesca.

Les peces aparegudes permeten determinar que a la zona hi havia una àrea habitada a l’època ibèrica i romana de més de dues hectàrees de superfície i que, per tant, es tractava d’un nucli important —hipòtesis anteriors indicaven que el puig de Sitges era un jaciment arqueològic relativament petit.

La peça més excepcional que s’hi ha trobat és un anell d’or del segle I dC, en molt bon estat de conservació. La joia es trobava a mig metre sota la superfície, entre el paviment i la roca calcària sobre la qual s’assenta el nucli antic de la vila, a prop del pont del Racó de la Calma.

Els nous reptes
Museus de Sitges és conscient que la importància del patrimoni modernista i noucentista que custodia ha fet que en el passat es prestés poca atenció al patrimoni arqueològic de la vila i vol posar remei a aquesta situació, prenent part activa en l’estudi, la conservació i la difusió del passat de la vila.

Per aquest motiu, està treballant en la definició d’un pla a llarg termini que preveurà intervencions futures i el seguiment sistemàtic de les obres, i també en la creació d’una exposició permanent amb les peces arqueològiques aparegudes en els darrers anys. Vinyet Panyella, directora de Museus de Sitges, ha encarregat a l’arqueòleg Joan Garcia Targa que estudiï i recopili aquests fons, actualment dispersos per museus i dipòsits arqueològics de Catalunya.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació