Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

Agramunt exposa la roba medieval civil més antiga de Catalunya

Es va trobar en un sarcòfag de l’església de Santa Maria i ha estat restaurada

Agramunt ha incorporat un nou atractiu turístic, històric i cultural al municipi, amb l’exposició a la Sala de Plens de l’Ajuntament de les restes de roba medieval civil més antigues de Catalunya, trobades a l’església parroquial el 1996.

Les peces de roba, que s’exposen en una vitrina especial, són del segle XIV i corresponen a una parella de joves, de 20 a 30 anys, pertanyents a la noblesa de l’època. Segons la història, es tracta de dos benefactors que haurien fet importants donacions durant la fase de construcció del temple de Santa Maria.

La dona conservava posada una gonella de lli, una camisa de dormir característica de la roba interior femenina del segle XIV. Al peu esquerre s’hi va trobar una mitja curta de lli, que no arribava al genoll i que estava subjectada mitjançant una tira d’un altre teixit, propi de l’edat mitjana. Prop del cap es va trobar la seva lligadura, teixit estret de lli amb els dos voravius que s’enrotlla al voltant del cap, formant una mena de lligat, segurament d’origen andalusí, molt semblant al turbant.

Pel que fa a l’home, la roba es trobava en pitjor estat de conservació, segurament a causa de la calç que havia cobert el cos. Conservava una còfia al cap i a sobre del cos només s’hi van trobar restes de la indumentària totalment fragmentada. Al costat del cos hi havia un teixit gran, pràcticament sencer, del qual es desconeix la seva funció real al sarcòfag. La còfia, de lli amb unes petites decoracions fetes amb bastes, estava molt adherida al crani. Aquest tipus de peça, durant part dels segles XIII, XIV i al començament del XV, era portada pels homes de les classes benestants.

Les peces de roba han estat restaurades per tècnics del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa per encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat. Els vestits s’exposen a la Sala de Plens en una vitrina que garanteix les condicions necessàries de temperatura i humitat per a la seva conservació.

Per veure l’exposició del vestuari medieval, cal concertar la visita a l’Oficina de Turisme d’Agramunt (973 39 10 89). La sessió es complementa amb la projecció d’un audiovisual en què es veu el procés de restauració de la roba. També es pot concertar una visita guiada pels carrers i les places més emblemàtics del centre històric de la vila.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació