Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 191
Número 191 - Febrer 2014

Delícies del Montsià. Un tomb gastronòmic pels 4 paisatges de les terres de l'Ebre

En aquest número

48 HORES A SOLSONA

La ciutat tranquil·la

Un cap de setmana a la capital del Solsonès Deia Josep Pla que la capital del Solsonès convida a passejar-hi i a viure-hi amb placidesa. És ben cert, però tampoc no ens sobrarà gaire temps… Noemí Vilaseca (text), Nik Neves (il·lustració)

REPORTATGES

Bocairent

Pedra viva als peus de la serra de Mariola A Bocairent, la pedra respira i continua xiuxiejant històries. Per escoltar-les, només cal perdre's pels carrerons i placetes del seu intrincat barri medieval, acostar-se a les covetes dels moros o traure el nas pels miradors que es despengen sobre les petites hortes esglaonades, tot cercant en l'horitzó la serra de Mariola Eva Terol (text), Pelut i Pelat (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / PRESENTACIÓ

Montsià: accent propi

Amb un mosaic de tessel·les molt petites, l’escriptor Josep Igual ens dibuixa una comarca lluitadora, mil·lenària, d’esmorzars de mos fort, amb un idioma saborós i un Ebre que encara és viu gràcies a la societat civil. Josep Igual (text), Blauset (cartografia), Òscar Rodbag (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Les perles de la mar

Anem de pesca amb els vaixells de Sant Carles de la Ràpita i les Cases d'Alcanar Surten en processó i a tota velocitat: les embarcacions d’arrossegament tenen pressa per arribar les primeres als millors caladors. Els pescadors artesanals no tenen tanta urgència: a les aigües calmes de la badia dels Alfacs els esperen tresors gustosos i preuats. Llagostins, galeres, llenguados i pops són alguns dels fruits que es capturen a la costa del Montsià. Joanna Pardos (text), Òscar Rodbag (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Sabors d'una terra robusta

La cuina autera, sàvia i intensa dels Massís del Port Els Ports retallen l’horitzó a la plana. I aporten també un receptari únic, cuinat amb la saviesa dels rigors del clima i un entorn dur i calcari. Però no us espanteu, la gastronomia austera d’aquest massís no és pobra: els seus plats condensen els sabors més intensos de la terra. Sívia Berbís (text), Òscar Rodbag (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

El país de les oliveres mil·lenàries

Recorrem el paisatge històric del pla de la Galera El pla de la Galera, bressolat per la serra de Montsià i el massís del Port, és un paradís d’oliveres i ametllers. És Mediterrània pura. És el jardí on creixen, silencioses però altives, les fargues mil·lenàries més impressionants que es conserven a la Península. Jordi Duran (text), Òscar Rodbag (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

El paisatge de l'esforç

Ens endinsem en els arrossars i en la rica gastronomia del Delta Gleva, sendra, bomba i montsianell són noms associats al delta de l’Ebre: són algunes de les varietats d’arròs que s’hi conreen i que acaben al plat després d’haver absorbit els mil gustos que hi aporten els productes del Montsià. Us ho voldreu perdre? Sofia Cabanes (text), Òscar Rodbag (fotografia)

REPORTATGES

Vauban, l'art de la dissuasió

Vilafranca de Conflent i Montlluís són algunes de les viles inexpugnables de la Catalunya del Nord en les quals va intervenir el marquès de Vauban. Ens endinsem en el patrimoni militar que aquest enginyer va executar entre la Cerdanya i el Rosselló. Valèria Gaillard (text), Paul Palau (fotografia)

Rutes

RUTA A PEU

De l'estany de banyoles al mirador de Sant Patllari

L’Espai Natural de l’Estany de Banyoles inclou tot l’entorn de l’estany, amb una gran varietat de paratges singulars. En l’ascensió al cim de Sant Patllari tenim ocasió de gaudir-ne gairebé de tots. Jordi Avellaneda (text i fotografia)

RUTA AMB BICI

El puig de l'Àliga: el Karakoram del Garraf

Vilanova i la Geltrú viu clarament mirant al mar. A la seva esquena, no obstant això, s’hi estén una terra d’interior sorprenent, bosquívola, un xic salvatge i elevada. El nostre esforç es veurà recompensat amb el regal d’uns espectaculars miradors panoràmics. Carles Serra (text i fotografia)

RUTA AMB NENES

Fent d'explorador a la vall del riu Glorieta

Terra de fòssils i molins paperers, Alcover ens regala paisatges naturals inesperats en forma de boscos humits i gorgs d’aigües cristal·lines, que semblen sortits d’un conte de nimfes i follets. Cecília Lorenzo (text i fotografia), Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació