Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX DE TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 195
Número 195 - Juny 2014

Natura a Formentera. Els racons més emocionants i autèntics d'una illa desitjada

En aquest número

48 HORES A HORTA DE SANT JOAN

L'art de la natura

Un cap de setmana per descobrir la vila 'picassiana' de la Terra Alta Ens endinsem en els racons d'aquesta vila de la Terra Alta que captiven per la seva gastronomia i el seu patrimoni Sílvia Berbís (text), Nick Neves (il·lustració)

REPORTATGES

El castell de Montsoriu

La gran fortalesa gòtica de Catalunya Va restar oblidat durant dècades, fins que els habitants del Montseny reclamaren una oportunitat per evitar que s'enrunés definitivament. Els arqueòlegs n'han desenterrat pedres i ceràmiques i se n'han reforçat els murs. Entrem a Montsoriu després de vint anys de restauració. Griselda Guiteras (text), Dani Codina (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / PRESENTACIÓ

Una illa al natural

Formentera, tot i ser un territori exigu, és un petit univers de vida, de colors i d'olors. La llum és tan intensa en aquesta illa que els elements que configuren el paisatge són quasi translúcids. Així els veu l'artista Enric Riera, que s'inspira en la bellesa de l'indret per crear la seva obra. Enric Riera (text), Blauset (Cartografia), Jordi Serapio (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

L'illa rural

Passegem pels boscos i camps de conreu de La Mola La Mola és, perdoneu el tòpic, una illa dins d'una illa. Una zona elevada, de forts contrastos paisatgístics i amb ecosistemes de gran valor. En aquest article ens endinsem en els seus boscos i camps de conreu per conèixer-ne els atractius naturals. Savina Majoral (text), Jordi Serapio (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Les praderies del déu Posidó

Entrem a l'aigua per conèixer el gran valor de la Posidònia Fou Carl von Linné, a mitjan segle XVIII, qui va batejar una espècie vegetal submarina amb el nom del déu grec del mar. Avui aquestes praderies són tan valuoses que estan protegides -la de Formentera fins i tot és patrimoni de la humanitat. Entre altres virtuts, que en té moltes, la posidònia és la responsable que les aigües de l'illa siguin tan cristal·lines. Joan Marí (text), Jordi Serapio (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

On la natura és a tocar

Fem turisme ornitològic als estanys i ses Salines Formentera no és solament un paradís per a banyistes i estiuejants. També ho és per a més de dues-centes espècies d'ocells, que han trobat als seus estanys i salines uns hàbitats ideals per fer-hi una parada en els trajectes migratoris i fins i tot per establir-hi els nius. Josep Rubio (text), Jordi Serapio (fotografia)

DOSSIER CENTRAL / REPORTATGES

Diversitat en quatre véndes

Recorrem les platges de Migjorn i els penya-segats des Carnatge No sabem si és un braç de terra que surt de la Mola per unir-se a la resta de l'illa, o si, en canvi, el braç s'estira des del cap de Barbaria per no deixar escapar l'indret més elevat de Formentera. El cas és que el Pla uneix, com si fos un vuit, les dues rodones de l'illa. I a banda i banda d'aquest pla, hi trobam ecosistemes ben diferents i itineraris per descobrir-los. Raquel Guasch (text), Jordi Serapio (fotografia)

REPORTATGES

Els nous pastors

Fa anys que l'escola de pastors del Pallars Sobirà assegura noves fornades de joves que continuen l'ofici, una esperança de futur per al món rural. Núria Garcia Quera (text), Joan Alvado (fotografia)

Rutes

RUTA A PEU

Fem el puit de Dorrià pel camí de Sant Bernabé

Una ruta des de la Cerdanya ens permet posar un peu al Ripollès en una ascensió còmoda entre boscos i prats alpins. En el primer tram coneixerem la història del poblet cerdà de Vallcebollera amb la ruta d'un dels seus patrons. Miquel Spa (text i fotografia)

RUTA AMB BICI

Les planes de l'aiguabarreig entre el Segre i el Cinca

Terra d'aigua i de secà, de flor i fruita i oliveres, de verdor i polseguera, de vista àmplia i de racons amagats, terra de forts contrastos que no deixa indiferent. Una pedalada llarga però assequible, variada i sorprenent, que fins i tot es pot fer en dues etapes. Jordi Avellaneda (text i fotografia)

RUTA AMB NENS

Parada ornitològica als patamolls de Granollers de Segarra

En un racó poc conegut de la Segarra s'amaguen uns petits aiguamolls on és possible veure una bona representació d'espècies d'ocells i gaudir del paisatge de cereals típics d'aquesta comarca. No obliddu els binocles! Cecília Lorenzo (text i fotografia), Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació