Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Portada Descobrir 205
Número 205 - Març 2015

Natura a Collserola. Un oasi sorprenent a tocar de Barcelona

En aquest número

48 hores a Cardona

Un castell sense corona

Tenim dos dies i mig per saber-ho tot d'una de les fortaleses amb més història del país, que rivalitza en protagonisme amb la sorprenent Muntanya de Sal. Noemí Vilaseca (text), Nik Neves (il·lustració)

Reportatges

La vida en rosa

L'espectacle de la floració dels arbres fruiters al Baix Segre La primavera s'acosta al pla de Lleida. La floració dels arbres fruiters és un espectacle natural que, en ple hivern, taca de color el paisatge. La mirada se'ns perd en un horitzó on hi trobem totes les gammes de rosa que caben entre el blanc immaculat de la prunera i el fúcsia rotund de la platerina. Anna Sáez (text), Jordi Bas (fotografia)

Dossier central / Presentació

Collserola

Un entorn salvatge al cor de l'àrea metropolitana A través de tres empremtes humanes (el temple del Tibidabo, l'Observatori Fabra i la torre de comunicacions), el periodista i divulgador científic Xavier Duran ens fa una metàfora de la diversitat que amaga la serra. Una diversitat que ell recomana conèixer amb el GPS de l'atzar. Xavier Duran (text), Blauset (cartografia)

Dossier central / Reportatges

Exuberant i urbana

L'home i la serra: història d'una relació canviant La serra sempre hi ha sigut, però la seva fesomia no ha restat inalterable. Abans de l'arribada de la fil·loxera, Collserola era un bé de Déu de vinyes. Després va acollir les primeres cases d'estiueig. I més tard, va arribar la protecció com a parc natural. Avui és un viver de passejants, senderistes, ciclistes i esportistes que gaudeixen d'una natura sorprenent que s'alça, victoriosa, sobre el brogit de l'àrea metropolitana. Agnès Rotger (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Secrets de la Serra

Us revelem cinc espais vells, curiosos i sorprenents La Serra de Collserola, tot i els seus límits i amenaces conegudes, conserva molts racons curiosos i desconeguts. Us hem triat cinc racons ben interessants i relativament fàcils de trobar, i que no tenen cap altra restricció de visita que el respecte per un entorn cada dia més sotmès a la pressió que comporta ser al cor de l'àrea metropolitana. Xavier Valls (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Animals prop de la ciutat

La vida salvatge als ecosistemes forestals i fluvials A Collserola cada racó té la seva poesia. I la seva fauna. A voltes familiar, a voltes exòtica. És la gran paradoxa d'un espai natural rodejat de ciutat, prop del mar, que malda per no ser un illot aïllat, sinó un pulmó connectat amb la metròpoli on els animals trobin refugi i es mantingui la biodiversitat dels seus paisatges. Josep Melero (text), Oriol Alamany (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Passejades que oxigenen

Cinc itineraris senzills per perdre la ciutat de vista Tot i que els peus de Collserola es ramifiquen en carrers i avingudes, no cal fer excursions gaire llargues ni dificultoses per endinsar-nos en els boscos i la natura salvatge de la serra. En un tres i no res oblidarem semàfors, rotondes i senyals de stop. Eulàlia Vicens (text), Oriol Alamany (fotografia)

Reportatges

Alcoi

Industrial i modernista Com a Catalunya, a Alcoi es visqué un fenomen d'industrialització paral·lel al d'Anglaterra. En aquell temps, la burgesia que s'establí a la ciutat feu una gran inversió en la construcció de cases d'estètica modernista i les seves empremtes es poden resseguir encara avui. Una arquitectura que reflecteix un moment de gran efervescència industrial. Francesc Gisbert (text), Pelut i Pelat (fotografia)

Rutes

Ruta a peu

Un balcó magnífic de la vall d'en Bas

Amb relleus ondulats, colors intensos i un bon nombre de masies que esquitxen el paisatge, la vall d'en Bas, a la Garrotxa, és un dels racons més amables del nostre país. Ens hi endinsem mentre caminem fins al salt de la Coromina. Bego Madefieol (text i fotografia)

Ruta amb bici

De Sant Martí Sarroca al castellot de Castellví

És una pedalada variadíssima d'uns 30 km pels límits de la serra i la riera de Marmellar, a l'Alt Penedès. Hi trobarem de tot: masos, castells i ermites, boscos de pi blanc i vegetació de ribera, graus i cingleres, vinyes de macabeu i ull de llebre. És una terra de contrastos. Jordi Avellaneda (text i fotografia)

Ruta amb nens

Explorem la muntanya màgica de Santa Bàrbara

Un turó imponent amb forma de piràmide al costat d'Horta de Sant Joan, a la comarca de la Terra Alta? És la muntanya de Santa Bàrbara, un dels accidents geogràfics més coneguts de la comarca: fins i tot hi ha quadres de Picasso on apareix! Cecília Lorenzo (text), Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació