Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!
Descobrir 213
Número 213 - Novembre 2015

Paisatges del Priorat. La diversitat d'una comarca que aspira a ser patrimoni mundial

En aquest número

48 hores a l'Aiguabarreig

Rius, serres i falses fronteres

Ens endinsem en la biodiversitat, els pobles i els paisatges del territori on conflueixen el Segre, el Cinca i l'Ebre. Anna Sàez (text), Nick Neves (il·lustració)

Reportatges

Santes Creus

Pedres amb nom propi Nobles amb poder, reis cultes, arquitectes misteriosos, sacerdots, arxivers... No són personatges d'un 'best-seller' de Ken Follet ni d'un episodi de 'Joc de trons'. Són personatges reals que, al llarg dels segles, han escrit la història del monestir de Santes Creus. Núria Sabaté i Fontova (text), Maria Rosa Vila / Magí Sanjosé (fotografia)

Dossier central / Presentació

El Priorat s'ho mereix

En un plat de la balança hi ha la feina de l'home per dominar el paisatge, i a l'altre hi ha el medi natural. L'equilibri és perfecte i fa segles que és així. Joan Nogué, director de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, defensa la candidatura del Priorat a patrimoni mundial de la Unesco. Joan Nogué (text), Blauset (cartografia), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

La muntanya més mediterrània

Us expliquem per què la comarca opta a ser patrimoni mundial de la UNESCO El Priorat és un exemple paradigmàtic de muntanya agrària mediterrània: s'hi dibuixa un paisatge modelat per la mà de l'home que ens deixa bocabadats. Però el més important és que aquest paisatge és ben actiu: s'hi produeixen alguns dels millors vins i olis del món. Sí, la comarca és un testimoni viu, i ben viu, de la història agrícola, social i cultural de la Mediterrània. Toni Orensanz (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Totes les cares d'un territori únic

Els paisatges i els pobles d'una comarca que viu més enllà de la imatge de Montsant i del vi Montsant i els costers plens de vinya són les dues imatges més difoses del Priorat. Però la comarca en té moltes més, i totes són magnètiques. En aquest article fem un viatge per la diversitat de paisatges i pobles d'aquest territori que no s'acaba en el vi ni en les cingleres. Oriol Margalef (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

Camina que caminaràs

La comarca presumeix d'una xarxa de senders que uneix tots els nuclis El més important de trepitjar un camí no és recórrer-lo per arribar a destinació, sinó preguntar-se què hi fa, allà, qui l'obrí i per què. A través d'una xarxa de senders envejable, coneixem les intimitats d'un territori i d'una manera de ser. Roser Vernet (text), Rafael López-Monné (fotografia)

Dossier central / Reportatges

La terra dels déus

Busquen en les antigues divinitats l'arrel de l'espiritualitat dels paisatges del Priorat Els eremites del Priorat, la cartoixa d'Escaladei o el nom de 'Montsant' són prova de l'extraordinària dimensió espiritual d'aquests paisatges. La força de la terra i l'agricultura, però, remeten encara més enrere. Dionís, el déu del vi, la deessa del cereal, encara no se n'han anat de la comarca. Rafael López-Monné (text i fotografia)

Reportatges

Montserrat

Risc i emoció entre agulles Hi ha generacions d'escaladors catalans que han après la tècnica de l'escalada al massís de Montserrat. Visitem la muntanya per descobrir per què és un paradís per als escaladors i per descobrir-ne els millors miradors des d'on observar els esportistes. Joan Raventós (text), Cristián Aguirre (fotografia)

Rutes

Ruta a peu

Boscos de pi negre i pastures a la vall de la Llosa

És potser una de les poques valls verges que encara es conserven a la Cerdanya. Un territori de rius d'aigües transparents, poblat d'un frondós bosc de pi negre que deixa pas a extensos prats on a l'estiu pasturen ramats de cavalls i vaques. Jordi Bastart (text i fotografia)

Ruta amb bici

Al voltant de la Carrasca Gran dels Alforins

El camí entre Fontanars i la font dels Gamellons, a la Vall d'Albaida, és una d'eixes contrades delicades, silencioses i tranquil·les dignes de ser passejades amb la bicicleta de manera assossegada. Paco Tortosa (text i fotografia)

Ruta amb nens

Els orígens de la vall d'Isàvena

En aquesta ruta descobrirem què va passar fa 65 milions d'anys per aquests paratges de la Ribagorça, vestits amb perfums mediterranis i escollits a l'època medieval per fer-hi importants construccions. Marta Montmany (text i fotografia)

  • Subscriu-t'hi ara
    ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació