Anuncia't al Descobrir
Portada 216
Número 216 - Febrer 2016

Serres de Cardó. Les muntanyes perdudes de les Terres de l'Ebre

En aquest número

REPORTATGE

Geocerca

Descobrir un territori ple de tresors Des de l'any 2000, quan neix aquesta fal.lera als estats units, l'experiencia d'amagar objectes i publicar-ne les coordenades ha esdevingut un joc cada cop mes popular. Avui, un portal web publica diariament nous amagatalls. A hores d'ara n'hi ha 2.746.000 a tot el mon, dels quals 10.400 son A Catalunya. Griselda Guiteras (text) Jordi Folch (fotografia)

DOSSIER CENTRAL

Serres de Cardó

La redescoberta del massís invisible El riu, l’Eix de l’Ebre i l’autopista circumden Cardó per totes bandes, però la muntanya sembla invisible, abandonada, protegida per la murallada de l’oblit. Cardó és el paradís vivent d’un món romàntic endèmic que ha sobreviscut miraculosament. Ens ho explica l’escriptor Andreu Carranza. Rafael López-Monné (reportatge fotogràfic)

DOSSIER CENTRAL

Llargarudes i invisibles

Recorrem de punta a punta els 30 km d'un massís desconegut La serra de Cardó, la serra del Boix i la serra del Coll de l’Alba formen un tot, un massís que és igual de llarg com d’invisible: viu eclipsat pels Ports. Per això, recorrem pam a pam els racons i les fondalades d’aquest territori sorprenent per fer-lo ben visible, com es mereix. Ens hi ajuden els pastors i els caminaires que l’han recorregut. Oriol Gracià (text)

DOSSIER CENTRAL

Arrelats a la mateixa soca

La vida als pobles que viuen al peu del massís Benifallet, Tivenys, el Perelló, Rasquera i Tortosa tenen els seus propis vincles amb les serres de Cardó. L’apicultura, la pagesia, la caça o el pasturatge són alguns dels llaços que han unit els habitants dels pobles amb la muntanya. Algunes d’aquestes activitats ja no existeixen, però els nexes emocionals continuen ben vius. Silvia Berbís (text)

DOSSIER CENTRAL

El somni del balneari

Visitem la vall de cardó i hi rememorem l'esplendor del monestir i els banys L’antic balneari de Cardó, sotmès a un intens procés de degradació des que va tancar el 1967, espera una nova oportunitat per reobrir al públic i recuperar la dignitat de l’espai, un paratge de muntanya mediterrània d’alt valor patrimonial, històric i natural. Oriol Margalef (text)

DOSSIER CENTRAL

'Amb les cames i amb el cor'

Les rutes a peu que ens connecten amb la bellesa balsàmica del massís Aquestes muntanyes necessiten cor. Necessiten qui les estimi, qui les vegi com el que són: un gran massís que s’alça al peu del mar, davant el Delta, amb vessants que es banyen en el gran Ebre, amb barrancs d’una salvatgia inusitada i ‘deserts’ de vegetació exuberant. Us proposem quatre rutes a peu per conèixer bé els racons sorprenents de les serres de Cardó. Rafel López-Monné (text)

REPORTATGE

La tòfona salvatge als ports

Amb l’abandonament de masos i conreus, els senglars furguen les tofoneres que resisteixen a l’expansió del bosc. Ja només queda un tofoner als Ports, però l’ombra d’aquest tubercle està arrapada a les valls i els cingles. Viles com Morella celebren fires i jornades al voltant del diamant negre de la gastronomia de la zona. Descobrim una tradició que s’estén per tots els racons del massís Santi Valldepérez (text) Rafa Pérez (fotografia)

Rutes

A peu

Caminem pel sostre de Collserola

Fem un recorregut entre dues parades de ferrocarril, perquè no ens calgui agafar el cotxe, i visitem cims, fonts i racons històrics mentre unim els dos vessants de la serra de Collserola. Rafa López (text i fotografia)

Amb bici

La plana d’Hostalric, una cruïlla de camins

Després de recórrer el patrimoni d’Hostalric, a la Selva, ens posem a pedalar i descobrim un entorn natural increïble, protagonitzat per la Tordera i la riera d’Arbúcies, que baixa des de les Agudes i el Matagalls. Rafael Vallbona (text i fotografia)

Ruta amb nens

De Montblanquet al santuari del Tallat

En una zona boscosa de l’Urgell, al terme de Vallbona de les Monges, s’hi amaga Montblanquet. Des d’aquest poblet petit i pintoresc surt un agradable camí de tres quilòmetres que finalitza al capdamunt d’un turó amb vista, on s’emplaça el santuari del Tallat. Cecilia Lorenzo (text i fotografia) Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix el 50% de descompte:
    12 exemplars de la revista Descobrir + 2 especials Experiències
    per només 35€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació