Anuncia't al Descobrir
Descobrir núm. 217
Número 217 - Març 2016

Serra de Tramuntana. Ruta per les muntanyes que besen la mar de Mallorca

En aquest número

REPORTATGE

La Noguera recòndita

Els rius són el bressol de grans civilitzacions. Però entre el Segre i la Noguera Ribagorçana, la natura no s'ha deixat sotmetre per la mà de l'home. Les roques i l'aigua són els veritables senyors feudals d'un paisatge aspre, feréstec i indòmit. Ens hi atansem per descobrir l'espiritualitat gairebé màgica d'aquest territori. Víctor Farradellas (text) Maria Rosa Vila / Magí Sanjosé (fotografia)

DOSSIER CENTRAL

L'encís eloqüent

El president de l’Obra Cultural Balear, tramuntanenc d’arrel, reviu els seus records d’infantesa per presentar-nos una serra autèntica, rural, pura, supervivent... Una serra que manté encara avui el seu magnetisme i fa més gran l’illa de Mallorca. Jaume Mateu (text) Blauset (cartografia)

DOSSIER CENTRAL

Pura natura

Descobrim la rica biodiversitat de la serra amb els trams del GR 221 entre Andratx i Esporles Caracteritzada per la unió del mar i la muntanya, la serra de Tramuntana és una illa dins de l’illa, on la natura és la protagonista indiscutible. Comencem a recórrer el GR 221, que la travessa de punta a punta com si fos la seva columna vertebral, i fem els dos primers trams, des d’Andratx fins a Esporles. La màgia dels seus paratges ens captivarà per sempre. Pamela Martínez (text)

DOSSIER CENTRAL

Els paisatges més inquiets

Anem d'Esporles a Sóller a la cerca dels creadors i els artistes que hi han deixat empremta Valldemossa i Deià tenen tradició i llegenda, són focus culturals lligats a intel·lectuals com Ramon Llull, Frédéric Chopin, George Sand o Robert Graves, que van quedar encisats pels paisatges de la costa nord de Mallorca. Recorrem a peu dos trams més del GR 221, entre Esporles i Sóller, i quedem bocabadats davant els paratges i els pobles més inspiradors. Joana Abrines (text)

DOSSIER CENTRAL

Els grans cims

El puig Major i el Massanella ens esperen altius entre Sóller i Escorca Entre el Port de Sóller i els boscos de Lluc hi ha el sostre de Mallorca, amb cims com el puig Major i el de Massanella, que a l’hivern apareixen nevats. Un paisatge abrupte que a la costa es transforma en penya-segats inaccessibles on s’obren cales remotes d’aigües turqueses i que terra endins acull nuclis de muntanya com la modernista ciutat de Sóller, el llogaret de Biniaraix o el poble enfiladís de Fornalutx. Marga Font (text)

DOSSIER CENTRAL

Els santuaris de l'ànima

Entre Son Amer i Formentor, ens endinsem en els racons més espirituals del massís Encarem el tram final del GR 221, des del santuari de Lluc fins a Formentor, la península impossible amb què la serra es resisteix a acabar engolida per la mar. Abans, els santuaris i les ermites ens hauran acompanyat durant dos dies, explicant-nos llegendes i evocant-nos el record dels eremites que coneixien els paisatges que curen el cor i l’esperit. Pere Antoni Pons (text)

REPORTATGE

Llavors del passat, cultius del futur

El camp català està d’enhorabona. Un bon grapat de projectes engrescadors cerquen la manera de tornar-li alguns dels cultius que van deixar de conrear-se dècades enrere. Cultius que ens pertanyen i que enriqueixen els mercats de casa nostra, i de retruc permeten la recuperació de plats i tradicions gastronòmiques gairebé oblidats. Un viatge en el temps amb un present dinàmic i un futur esperançador. Clara Arnedo (text) Jordi Play (fotografia)

Rutes

A peu

La riera de Vallcàrquera, un oasi a tocar de Barcelona

Gorgs i petits salts d'aigua ens sorprendran per un dels torrents més ben conservats del Congost. Una meravella natural que ens conduirà fins a Sant Cristòfol de Monteugues. I tot això, amb la plana vallesana als nostres peus. Bego Masdefiol (text i fotografia)

Amb bici

Tots els colors de la Terra Alta en una pedalada

Per camins històrics, com el de Sant Jaume o la Via Verda, pedalem entre Bot i Gandesa, i ens deixem emportar pels paisatges de pagès de la Terra Alta, ben autèntics. Una delícia de ruta. Jordi Avellaneda (text i fotografia)

Ruta amb nens

Aigua i suro: un recorregut per Cassà de la Selva

Fem una ruta circular per la finca de Can Vilallonga, a la vora del massís de Gavarres, per conèixer un bosc d'alzines sureres i un seguit de construccions, com aqüeductes, molins i rescloses, relacionades amb l'antic aprofitament de l'aigua. Cecília Lorenzo (text i fotografia) Charuca (il·lustració)

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix 1 any de subscripció per només 59,50€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web.. Més informació