Anuncia't al Descobrir

Descobreixen unes comunitats de corall al canyó submarí de Palamós

Els coralls d’aigua freda són els ‘cosins’ dels esculls tropicals, i formen un ecosistema molt vulnerable a l’activitat humana

Un equip científic ha descobert al canyó de la Fonera, conegut també com el canyó de Palamós, unes riques comunitats de coralls profunds, un ecosistema marí molt vulnerable a l’activitat humana.

Els coralls d’aigua freda, coneguts des de fa segles pels pescadors noruecs, han estat observats en diferents latituds arreu del món, i són considerats com els ‘cosins’ dels esculls de corall de les regions tropicals. Aquest tipus de coralls formen colònies molt fràgils i ramificades que potencien la biodiversitat marina, atesa la seva associació amb el cicle vital de molts organismes marins.

La troballa es descriu en un article publicat a la revista ‘PLOS ONE’ signat per investigadors del Grup de Recerca Consolidat (GRC) de Geociències Marines (Facultat de Geologia de la UB), del Centre d’Estudis Avançats de Blanes i de l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC).

Del Cantàbric a la Mediterrània

A la península Ibèrica, les primeres comunitats de coralls d’aigua freda es van descobrir el 2010 al canyó d’Avilés, al mar Cantàbric. A la Mediterrània occidental, equips de la Universitat de Barcelona i el CSIC n’havien descobert colònies vives al canyó del cap de Creus, una troballa científica que representa un dels exemples més ben documentats d’aquest tipus d’ecosistema profund a tota la Mediterrània.

A més de 130 m de profunditat
Es calcula que les noves comunitats descobertes per l’equip investigador al canyó de la Fonera —entre 130 i 370 m de profunditat— ocupen potencialment una extensió d’uns 400.000 metres quadrats. En aquest particular hàbitat submarí, les espècies més abundants són el corall blanc (‘Madrepora oculata’) i el corall groc (‘Dendrophyllia cornigera’).

“Aquests nous hàbitats estenen la província de coralls d’aigua freda a la Mediterrània nord-occidental més al sud del que fins ara es coneixia: anteriorment, se n’havien observat al canyó del cap de Creus i en altres canyons del golf del Lleó”, explica el professor Galderic Lastras, membre del GRC de Geociències Marines.

Un hàbitat molt amenaçat

El canyó de la Fonera, aigües enfora de la costa catalana, presenta un relleu molt abrupte, amb profunditats molt grans gairebé a tocar de la línia de la costa. El vessant nord del canyó, on es practica habitualment la pesca d’arrossegament, presenta un relleu suavitzat en comparació amb el vessant sud, molt més abrupte.

A les parts més arrecerades del vessant nord s’hi han trobat aquestes comunitats de coralls d’aigua freda, que mostren símptomes clars de l’impacte de l’activitat humana. “Les colònies de coralls de dimensions més grans es troben en àrees inaccessibles per a la pesca d’arrossegament. Sovint, però, les colònies de coralls són trencades, trinxades, amb arts de pesca i plàstics enganxats, o parcialment tapades per sediments, en especial les més properes als caladors on es practica habitualment la pesca d’arrossegament”, alerta Lastras.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació