Anuncia't al Descobrir
OFERTA ESPECIAL -35%
SUBSCRIU-T'HI ARA I GAUDEIX TOT UN ANY D'UN DESCOMPTE ÚNIC!

La col·legiata de Cardona és Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

El director Orson Welles hi va rodar ‘Campanades a mitjanit’

La col·legiata de Sant Vicenç de Cardona acaba de rebre el títol de Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea per haver estat un dels escenaris del rodatge de ‘Campanades a mitjanit’, considerada una de les millors pel·lícules d’Orson Welles. Aquesta distinció l’atorga l’Acadèmia del Cinema Europeu.
 
A l’interior de la col·legiata s’ha descobert una placa commemorativa que deixa constància permanent del seu valor simbòlic i patrimonial, i hi ha l’exposició ‘Orson Welles a Cardona’, amb 15 fotografies de Colita, que es pot veure fins al 2 de novembre.
 
La col·legiata de Sant Vicenç de Cardona és la vuitena localització europea i la primera de la Península en rebre la distinció de Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea.
 
Homenatge permanent al cineasta
La voluntat de les institucions promotores de la candidatura és convertir la col·legiata de Cardona en símbol d’homenatge permanent a Orson Welles i un destí de turisme cinematogràfic per als fidels seguidors de les seves petjades arreu del món.
 
La relació d’Orson Welles amb Catalunya es posa de manifest per primer cop a l’inici de ‘Mr. Arkadin’, rodant el 1954 algunes escenes a Barcelona i a la Senya Blanca, una finca de s’Agaró. Allà va tenir lloc la històrica trobada amb Josep Pla, que, tot i menysprear ostentosament el cinema, va reconèixer irònicament davant de Welles que “aquest és un home que pesa molt”.
 
La guerra dels Cent Anys
Deu anys més tard, Welles buscava un castell medieval per al rodatge de ‘Campanades a mitjanit’ per ambientar l’Anglaterra de la guerra dels Cent Anys. L’elecció va recaure en la col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, una joia del romànic català situada al castell de la vila.
 
L’equip hi va arribar procedent de Colmenar Viejo i en tot just dues setmanes, a mitjan octubre de 1964, es van filmar les escenes corresponents a mitja hora de pel·lícula útil, una quarta part del metratge.
 
El rodatge dels cardonins
Els ciutadans de Cardona es van bolcar en el rodatge. A la vila, que als anys seixanta del segle passat no comptava ni amb set mil habitants, molts encara recorden aquelles escasses dues setmanes de 1964 que van portar als carrers de la petita localitat minera actors com John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady, Norman Rodway, Fernando Rey i el mateix Welles, compaginant la interpretació amb el seu treball a l’altra banda de la càmera.
 
La fotògrafa Colita va ser testimoni privilegiat d’aquells dies i les seves fotografies i retrats en blanc i negre que formen part dels fons de la Filmoteca es podran veure aquests dies a la col·legiata.

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Som *. Més informació