Anuncia't al Descobrir

La Pica d'Estats deixa de ser el cim més alt de Catalunya

Un nou mesurament internacional certifica que el Pic Verdaguer, fins ara el segon en el rànquing, és més alt que la Pica

La Pica d'Estats era fins avui, dia dels Sants Innocents, la muntanya més alta de Catalunya, amb 3.143,1 m. Però científics de l'Associació Cartogràfica Internacional (ACI) i de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) han certificat que la Pica té en realitat una alçada de 3.137,5 metres i que el Pic Verdaguer, l'alçada oficial del qual era de 3.129,1 m, en té en realitat 3.138,1, nou metres més dels registrats anteriorment. Així, doncs, la Pica d'Estats deixaria de ser el cim més alt del Principat i el Pic Verdaguer se situaria en primera posició. Quina és l'explicació científica?

Aquest canvi es deu al fet que, gràcies a les tecnologies modernes, els científics poden realitzar mesuraments amb una major precisió, gràcies a l'accés al Sistema Global de Posicionament (GPS). Membres de l'ACI van tornar a realitzar el mesurament d'aquestes muntanyes el setembre passat, aprofitant la invitació a la tradicional pujada a la Pica que s'organitza l'11 de Setembre. Així, utilitzant un equip amb tecnologia d’última generació en l'ascensió a la Pica, sorprenentment el mesurament que van obtenir va ser de 3.137,527 metres. La diferència amb les últimes dades és, doncs, de més de 5 metres, fet que va provocar la incredulitat de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i la posada en marxa d’un nou mesurament al mes d'octubre. L’ICGC i l’ACI van poder comprovar que l’altitud de la Pica d’Estats és, en efecte, de 3.137,5 m.

El consultor geodèsic de l'ACI, Ernst Imhof, ha declarat: "La primera reacció va ser comprovar-ho i tornar-ho a comprovar. Havíem d'estar segurs que ho havíem fet bé". L'Associació Cartogràfica Internacional és una organització fundada l'any 1959 a Berna (Suïssa), formada per les organitzacions nacionals membres i creada per promoure la disciplina i la professió de la cartografia en un context internacional. L'ACI treballa amb organismes governamentals i comercials nacionals i internacionals, i amb altres societats científiques internacionals. És per això que, de la mà de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, fa uns pocs dies va saltar la sorpresa que ara s’ha desvelat: el Pic Verdaguer, veí de la Pica d’Estats i situat també al Pallars Sobirà, és en realitat el cim més alt de Catalunya.

Arran de les sorprenents inexactituds en les alçades d'aquests dos cims, l’ICGC ha posat en marxa una ambiciosa campanya per tal de remesurar les principals muntanyes del Principat. L’ICGC s’ha compromès a desenvolupar la campanya durant aquest 2017 per tal que l’eventual constitució del nou Estat per a Catalunya es pugui celebrar amb les noves mesures actualitzades.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació