Anuncia't al Descobrir
Portada Descobrir 227 - Matarranya
Número 227 - Gener 2017

Matarranya. Travessem el riu i el territori més recòndits de la Franja de Ponent

En aquest número

48 hores

Neu i romànic al voltant de Salardú

Gaudim dels paisatges nevats, fem banys termals i ens delectem amb les pintures murals d’Arties Envoltada de paratges embriagadors, la Vall d’Aran muta al ritme de les estacions de l’any. Aquest és el territori que explorem amb el poble de Salardú com a campament base. Entrarem a les esglésies romàniques de Naut Aran, ens submergirem en banys termals i degustarem la gastronomia aranesa. Text: Neus Martí | Il·lustració: Nik Neves

Reportatge

La perla roja de l'Empordanet

Garotes i sabors de mar a la Costa Brava La nostra costa ofereix poques mostres de generositat en aquests mesos tan freds. Amb tot, qui s’atreveixi a capbussar-se pot obtenir una de les peces més destacades de la nostra gastronomia: les garotes. El Baix Empordà té una gran tradició en la seva pesca i en menja de la millor manera: a peu de platja, entre amics. Text: Nil Ventós | Fotografia: Jordi Play

Dossier central / Matarranya

Sant Antoni: fogueres i diablets

Celebrem la principal festa d'hivern del Matarranya Els diables van temptar sant Antoni tot el que van poder, però no se’n van sortir. I aquest eremita, que anava sempre acompanyat per un ‘gorrinet’, s’ha convertit en el protector dels animals. Al Matarranya li tenen adoració, i ho demostren amb unes festes molt animades que ‘escalfen’ el mes de gener. Text: Salvador Palomar | Fotografia: Jordi Bas

Dossier central / Matarranya

A la voreta del riu

El camí natural del Matarranya permet descobrir-ne els racons més emblemàtics El Matarranya, la columna vertebral de la comarca, recorre uns paisatges diversos que van des de les escarpades muntanyes dels Ports fins als tossals de la depressió de l’Ebre. Recorrem el riu de cap a cap amb la companyia de cabres salvatges, àligues i voltors. Text: Bruno Durán | Fotografia: Jordi Bas

Dossier central / Matarranya

Els pobles amb un patrimoni més extraordinari de la comarca

En la societat moderna que es desperta després de la foscor de l’edat mitjana, el poder dels pobles creix i els edificis dels ajuntaments s’erigeixen com a símbols d’aquests nous governs municipals. Al Matarranya, aquesta eclosió renaixentista és especialment magnífica i avui gaudim d’uns edificis únics repartits per tot el territori. Text: Joaquim Montclús | Fotografia: Jordi Bas

Dossier central / Matarranya

Bufen aires nous a la cuina

Les propostes innovadores que revolucionen els restaurants i el camp Les noves generacions de pagesos, ramaders i cuiners del Matarranya aposten per tècniques innovadores i indaguen en l’essència de la tradició per elaborar productes més sofisticats i, alhora, més saludables i sostenibles. Text: Oriol Gracià | Fotografia: Jordi Bas

Reportatge

Pels camins de la neu a Mariola

Les serres del Comtat i l’Alcoià atresoren nombrosos vestigis de l’antic comerç de neu, que féu florir una important indústria gelatera. Els camins de nevaters són la millor manera de descobrir unes muntanyes corprenedores i venerades pels seus habitants. Text: Paco Esteve | Fotografia: Joan Alvado

Rutes

A peu

Les muntanyes d’Ordal al voltant de Martorell

Caminarem entre castells medievals, curioses formacions rocoses rogenques i boscos atapeïts. Acompanyats, sempre, per una vista impressionant de les serres i les planes prelitorals. Text i fotografia: Rafa López Martín

Amb bici

Una pedalada gratificant per les terres de Pinós

Boniques masies, castells que estan a l’aguait de tot, vaques fent feina pasturant el camp i un santuari geogràficament aixecat al cor de Catalunya són alguns dels atractius d’aquesta ruta pel Solsonès. Text i fotografia: Jordi Avellaneda

Amb nens

El castell de Claramunt i la muntanya dels nens

És un castell de conte, dalt d’un turó de 461 metres. S’hi arriba per una ruta molt pensada per a la canalla, que integra activitats com ara l’observació, el joc, la grimpada o el vol d’estels. Text i fotografia: Cecília Lorenzo | Il·lustració: Charuca

  • Subscriu-t'hi ara
    Aconsegueix el 50% de descompte:
    12 exemplars de la revista Descobrir + 2 especials Experiències
    per només 35€
  • Llegeix-nos a iQUIOSC
    iQUIOSC.cat és un quiosc digital a través del qual ens pots llegir en iPad, iPhone o a l'ordinador (Mac o PC).
Cercador de revistes

Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació