Anuncia't al Descobrir

Saldes ja és un espai amb cel nocturn de qualitat

El municipi berguedà és el primer en rebre aquest distintiu

La plaça de l’Espà i el mirador de Gresolet de Saldes, al Berguedà, són els dos indrets certificats com a espai amb un cel nocturn de qualitat (ECNQ). Aquest municipi és el primer a disposar d’aquest distintiu.

La declaració ECNQ s’aplica en espais on es considera convenient preservar la qualitat del cel nocturn per les seves singulars característiques, com ara els espais d’interès natural, els entorns d’observatoris astronòmics o les àrees urbanes que inclouen parcs o zones enjardinades.

Més turisme sostenible

La protecció ha d’anar acompanyada de la millora de l’enllumenat exterior de la zona, l’organització d’activitats de sensibilització ambiental i la promoció del turisme sostenible al voltant de l’observació del medi natural nocturn.

Saldes és un municipi d’antiga tradició minera i rural que té els seus nuclis de població en una vall entre muntanyes de més de 2.300 metres d’alçada. Se situa entre el Parc Natural del Cadí-Moixeró i l’Espai d’Interès Natural Serra d’Ensija-Rasos de Peguera, i disposa d’unes condicions naturals i lumíniques privilegiades.

Objectiu: la Via Làctia
L’avaluació de la qualitat del cel nocturn de la zona l’han desenvolupat la Diputació de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya, i l’ha validat la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat. Els punts de major qualitat donen com a resultat una foscor 30 vegades superior a la de les zones metropolitanes, que permet veure milers d’estrelles i la Via Làctia a l’estiu amb total claredat.

Des del punt de vista turístic, les accions permetran al municipi diversificar la seva oferta i orientar-la cap a un públic familiar i interessat en els valors ambientals, culturals i paisatgístics.

Consciència global
Actualment, un terç de la població mundial no pot veure la Via Làctia. En els països occidentals, un 80% de la població dels Estats Units i un 60% dels ciutadans europeus pràcticament no poden veure les estrelles i estan en un entorn contaminat lumínicament a la nit. Aquest problema ambiental afecta no només la visió dels estels, sinó també la majoria d’ecosistemes naturals, on hi ha éssers vius d’activitat nocturna.

Escriu el teu comentari
Per fer un comentari, has de ser usuari registrat de Descobrir.cat. Si encara no ho ets, fes-te'n ara. Recorda que el comentari apareixerà amb el teu nom d'usuari.
Descobrir.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació